Pijana čaplja se održala na popularnoj lokaciji brodskih izletnika i planinara, Popovićevoj šumici, kod planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju, sjeverno od Sjeverne vezne ceste. Mjesto je odlično, s njega puca pogled na cijeli grad, dio Posavine i Bosne. Dovoljno blizu, a opet i dovoljno daleko od gradske vreve.
Organizator Pijane čaplje je Brodska udruga pivara - BUP i riječ je o pravom homebrew tulumu kojem se pridružila i nekolicina tržišno orijentiranih craft pivara poput pionira craft pivarstva na našim prostorima - Bošnjaka iz Sičica, zagrebačke Nove runde i Daruvarske pivovare.
Krešo Marić iz Daruvarske pivovare na Pijanu čaplju donio je novi proizvod iz linije 5 element – Imperial IPA u bocama jer je u kegovima tržište sve razgrabilo. Poznata je filozofija craft linije Daruvarske pivovare nazvane Peti element: četiri elementa su slad, voda, kvasac, hmelj, a peti element je tradicija i posvećenost proizvodnji piva.
S pivom imperial IPA Krešo je proslavio 50 godina života i 25 godina pivarskoga staža. Imperial IPA ima 7,5 jedinica gorčine, 7,5 grama hmelja po litri, 75 IBU-a i ima 7,5% alkohola. Kako Krešo kaže to je pivo koje je kreirano s namjerom da zaokruži njihov Peti element.
Krešo Marić je i kreator "Brodskog piva" koje je nastalo na inicijativu Željka Špalata, vlasnika brodske "Kuće piva". Brodsko pivo je svjetlo lager pivo s malo više specijalnog slada. Sadrži tri vrste slada i tri vrste hmelja. Završni hmelj je češki saz koji daje karakterističnu aromu.
Miroslav Šuvak iz Nove runde je na svojevrsnom afterpartyju otkrio da za rođendan pivovare koji će se obilježiti 9. lipnja kane plasirati novo pivo pod nazivom ThroaTTwisteR; riječ je o kolaboraciji s jednim zagrebačkim metal bendom koji ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. Stil piva je DIPA – double india pale ale. Pijana čaplja okupila je nekoliko stotina sudionika a predsjednik udruge brodskih pivara Dražen Dujak Pop i više je nego zadovoljan. Već je počeo javno odbrojavati dane do Pijane čaplje II.
U subotu, 6. svibnja održava se drugo izdanje Osijek craft beer festivala. Organizator je kušaonica piva Gajba, a mjesto zbivanja osječka Sunčana ulica. Službeno otvorenje festivala je u 12 sati, a očekuje se dvadesetak craft pivovara s više od pedesetak različitih pivskih stilova. Od gastro ponude tu će biti festivalski gulaš na baranjski, roštilj kobasice i BBQ burger.
Za glazbenu podlogu će biti zaduženi DJ Sheepatz i Čupo, a od 20 sati kreću koncerti Kit Karsona i Red roostersa. U dvorištu kušaonice piva Gajba održat će se i homebrew radionica u organizaciji udruge PANONSKI PIVARSKI SINDIKAT. Riječ je o školi kuhanja piva gdje će svi posjetitelji moći panonske pivarske sindikaliste pitati sve što ih zanima o procesu kuhanja piva. Osim hrvatskih pivovara na festivalu će gostovati i austrijska Bewog brewery, te pivovara Tron iz Srbije.
Povodom nadolazećeg festivala osječka turistička agencija BitCity u svoju ponudu uvrstila je Osječku pivsku turu koja se sastoji od sedam kontrolnih točaka; pet hedonističkih i dvije kulturne - muzej Slavonije i osječka konkatedrala, gdje sudionici obilaze osječke ugostiteljske objekte koji u ponudi imaju craft pivo - Von Beckers pub, Beertija, Kušaonica piva Gajba, Fabrique beer & grill, pivnica Runda, pritom se educirajući o Osijeku kao gradu prvoga hrvatskoga piva i tradiciji pivarstva u Slavoniji koja postoji još od neolitika, kušajući različite pivske stilove i učeći kako se pivo sljubljuje s hranom.
Na turi se posjetitelji upoznaju s lokalnim craft uspješnicama kao što su von Beckers pale ale, svijetli i tamni Valens, a na jednoj od kontrolnih točaka imat će priliku kušati i nefiltrirano pivo Osječke pivovare. Osim lokalnih imat će priliku kušati i najbolje svjetske craft brandove. I u intermezzu između dviju osječkih craft festivala ova tura će biti dio standardne turističke ponude grada Osijeka.