Kolumne 22. svibnja 2017.

Čuvene mađarske "Žarbo" kocke!

foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj poznati kolač (u originalu Gerbeaud kocke) osvojio je mnoge, tako da je zaista dobar izbor za sve koji se možda još nećkaju...

Najbolji je kada malo odstoji, tada omekani i sastojci se povežu.

No, krenimo sa sastojcima...

 | Author: Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

TIJESTO:

  • 300 gr brašna
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 100 gr masti svinjske
  • 50 ml mlijeka
glazura Možda vas zanima... Čokoladna glazura: Otkrijte tajnu nastanka ovog savršenstva Špajza

FIL:

  • 3 bjelanjka
  • 250 gr šećera
  • 200 gr mljevenih oraha
  • marmelada po želji

ČOKOLADNA GLAZURA:

  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja
Rebrica Možda vas zanima... Iz neba pa u glazirana svinjska rebra Najave

PRIPREMA:
1.    U zdjelu pomiješajte brašno, žumanjke, šećer, prašak za pecivo, mast sobne temperature i mlijeko, te dobro zamijesite.
2.    Podijelite tijesto na tri jednaka dijela.
3.    Svaki dio razvaljajte na masnom papiru na dimenzije 20 x 35 cm, tolika je i tepsija. Bit će vam lakše valjati tijesto, ako na tijesto stavite masni papir ili prozirnu foliju, tada nema lijepljenja.
4.    Za fil izradite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer.
5.    Pjenjačom lagano umiješajte orahe.
6.    U tepsiju koju ste pouljili i pobrašnili postavite jedan dio razvaljanog tijesta. Bit će vam lakše postaviti tijesto ako to učinite zajedno sa masnim papirom, kojeg naknadno odvojite.
7.    Premažite tijesto s 3 žlice marmelade. Kažu da je fino s marmeladom od marelice, mada sam ja koristila od šljive i ispalo je super, znači može po želji.
8.    Pola fila rasporedite preko pekmeza.
9.    Prebacite drugi dio tijesta u tepsiju.
10.    Premažite 3 žlice marmelade.
11.    Rasporedite ostatak fila.
12.    Prekrijte sve s trećim dijelom tijesta, kojeg izbockate vilicom.
13.    Stavite kolač u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 min.
14.    Za glazuru na pari rastopite čokoladu i ulje, te prelijte preko kolača. 
15.    Neka kolač prenoći u frižideru da kore omekane.

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.