gastro postao
Ovaj poznati kolač (u originalu Gerbeaud kocke) osvojio je mnoge, tako da je zaista dobar izbor za sve koji se možda još nećkaju...
Najbolji je kada malo odstoji, tada omekani i sastojci se povežu.
No, krenimo sa sastojcima...
Sastojci - za tijesto:
- 300 g brašna
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- ½ praška za pecivo
- 100 g svinjske masti
- 50 ml mlijeka
Sastojci - za nadjev:
- 3 bjelanjka
- 250 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- marmelada po želji
Sastojci - za čokoladnu glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Priprema:
- U zdjelu pomiješaj brašno, žumanjke, šećer, prašak za pecivo, mast sobne temperature i mlijeko, te dobro zamijesi.
- Podijeli tijesto na tri jednaka dijela.
- Svaki dio razvaljaj na masnom papiru na dimenzije 20 x 35 cm, tolika je i tepsija. Bit će ti lakše valjati tijesto, ako na tijesto staviš masni papir ili prozirnu foliju, tada nema lijepljenja.
- Za nadjev izradite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodaj šećer.
- Pjenjačom lagano umiješaj orahe.
- U nauljenu i pobrašnjenu tepsiju postavi jedan dio razvaljanog tijesta. Bit će ti lakše postaviti tijesto ako to učiniš zajedno s masnim papirom, kojeg naknadno treba odvojiti.
- Premaži tijesto sa 3 žlice marmelade. Kažu da je fino s marmeladom od marelice, mada sam ja koristila od šljive i ispalo je super, znači može po želji.
- Pola nadjeva rasporedi preko pekmeza.
- Prebaci drugi dio tijesta u tepsiju.
- Premaži ponovno sa 3 žlice marmelade.
- Rasporedi na to ostatak nadjeva.
- Prekrij sve trećim dijelom tijesta, kojeg izbockaj vilicom.
- Stavi kolač u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peci oko 25 minuta.
- Za glazuru na pari rastopite čokoladu i ulje, te prelij preko kolača.
- Neka kolač prenoći u frižideru da kore omekšaju.
Natašu možeš pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.