Kolumne 22. svibnja 2017.

Jedu nam se... čuvene Žarbo kocke

foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj poznati kolač (u originalu Gerbeaud kocke) osvojio je mnoge, tako da je zaista dobar izbor za sve koji se možda još nećkaju...

Najbolji je kada malo odstoji, tada omekani i sastojci se povežu.

No, krenimo sa sastojcima...

 | Author: Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

Sastojci - za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 100 g svinjske masti
  • 50 ml mlijeka

Sastojci - za nadjev:

  • 3 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • marmelada po želji

Sastojci - za čokoladnu glazuru:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja
Čokoladna glazura, torta Možda vas zanima... Čokoladna glazura: Otkrili smo tajnu ovog savršenstva Špajza

 

Priprema:

  1. U zdjelu pomiješaj brašno, žumanjke, šećer, prašak za pecivo, mast sobne temperature i mlijeko, te dobro zamijesi.
  2. Podijeli tijesto na tri jednaka dijela.
  3. Svaki dio razvaljaj na masnom papiru na dimenzije 20 x 35 cm, tolika je i tepsija. Bit će ti lakše valjati tijesto, ako na tijesto staviš masni papir ili prozirnu foliju, tada nema lijepljenja.
  4. Za nadjev izradite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodaj šećer.
  5. Pjenjačom lagano umiješaj orahe.
  6. U nauljenu i pobrašnjenu tepsiju postavi jedan dio razvaljanog tijesta. Bit će ti lakše postaviti tijesto ako to učiniš zajedno s masnim papirom, kojeg naknadno treba odvojiti.
  7. Premaži tijesto sa 3 žlice marmelade. Kažu da je fino s marmeladom od marelice, mada sam ja koristila od šljive i ispalo je super, znači može po želji.
  8. Pola nadjeva rasporedi preko pekmeza.
  9. Prebaci drugi dio tijesta u tepsiju.
  10. Premaži ponovno sa 3 žlice marmelade.
  11. Rasporedi na to ostatak nadjeva.
  12. Prekrij sve trećim dijelom tijesta, kojeg izbockaj vilicom.
  13. Stavi kolač u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peci oko 25 minuta.
  14. Za glazuru na pari rastopite čokoladu i ulje, te prelij preko kolača. 
  15. Neka kolač prenoći u frižideru da kore omekšaju.


Natašu možeš pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.


 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:31 21. Prosinac 2022.

    Super kolac