Kolumne 01. kolovoza 2017.

Danske pivopije poharale Zagreb!

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste kojim slučajem ovih dana u svome omiljenom kafiću začuli smijeh i komunikaciju na nekom čudnom jeziku, vjerojatno ste sjedili pored ljudi iz danskog kluba ljubitelja piva!

Prošlog je tjedna hrvatska pivska scena imala čast da je posjeti delegacija danskih pivopija na čelu s visokim izaslanikom (202 cm!), gospodinom Ole Riis Olsenom. Ovaj sjajan lik preko deset godina skuplja zaljubljenike u craft piva i vodi ih po Europi.

No, s Hrvatskom ima još neke poveznice. Kako i mene zanimaju svakojaka piva, i kako je Facebook sjajno mjesto za upoznavanje s istomišljenicima, sreli smo se u Fakin Craft Baru u Ulici Grada Vukovara 68 i počeli priču...

 | Author: Facebook foto: Facebook

Ole je 67-godišnji umirovljeni učitelj Njemačkog jezika i tjelesnog odgoja, koji je radni vijek proveo u Danskoj gimnaziji u Aarsu u Sjevernom Jutlandu. U specijalna piva se zaljubio 1998, kada je u Danskoj organizirana udruga Danish Beerentusasts, koja je inspiraciju crpila iz britanske CAMRA-e, a 2002. godine su započeli i s prvim grupnim testiranjima i degustiranjima piva sa svih strana svijeta u udruzi Danske Ølentusiaster koja danas broji 9.000 članova.

Lokalna podružnica koju vodi Ole ima 80 članova i zove se Tordenkalvens Øllaug. Logično, Øl na Danskom znači – pivo. Sastaju se svakoga mjeseca, osim u ljeto i u prosincu, i tada isprobavaju do 6 različitih piva. Ponekad dovedu i ugoste ljude koji rade svoja piva, a u siječnju rade godišnju skupštinu i proglašavaju pivo godine.

Craft piva Možda vas zanima... Abeceda craft piva za početnike Špajza



Danas u Danskoj postoje dvije velike, nekoliko srednje velikih i oko 120 craft pivovara, među kojima je najpoznatiji Mikkeller. Iako je prije dvije godine bio tek putujući craft (gypsy), Mikkeller je sinonim za kvalitetno moderno dansko pivo. Danas proizvode preko stotinu novih piva godišnje.

Pivo Možda vas zanima... Najbolja mjesta za gledati Euro - uz zanatska i craft piva! Špajza

 


Nije lako biti pivopija u Danskoj jer pola litre piva u baru stoji između 50 and 80 kuna, dok je u dućanima cijena između 15 i 40 kuna. Craftovi industriji uzimaju 10-15% tržišta, i u stalnom su porastu. Industrija se brani od navale tako da i oni također rade craft. U porastu je i prodaja vina, a od pivskih stilova najpopularniji su Pale Ale, IPA i Stout.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Pitali smo Olea kako se zaljubio u Hrvatsku:
Po prvi puta sam došao u Hrvatsku 2014. godine. Ovo mi je peti put da sam ovdje. U Zaboku se održavao seminar o klimatskim promjenama, pa sam došao ispred svoje škole, a zahvaljujući sjajnim ljudima, uskoro sam se sprijateljio sa svojim ovdašnjim kolegama i ostao u stalnom kontaktu. Kako je i ravnateljica voljela craft piva, svi skupa smo završili u pubu Polanović u Zaboku. Ne jednom... Uglavnom, probao sam Zmajsko Pale ale, i sve ostalo je povijest!

Pivska edukacija Možda vas zanima... Mala pivska edukacija: Ovo morate znati ako odlučite otići popiti craft! Špajza



Kada i gdje u Dansku na pivo?
Postoje brojni pivski barovi u Kopenhagenu, Aarhusu i Aalborgu te najveći pivski festival u Kopenhagenu koji organizira naša udruga. Pa ga toplo preporučujem. Cijene piva i hotela su više nego u Hrvatskoj, a najveći ćete izbor naći na momondo.com i and booking.com. Kako bi što više Hrvata došlo na ovaj sjajan festival, donio sam vam iz Thisted Breweryje sa sjeverozapada Danske bocu Limfjordsportera. Nema hmelja, nego samo sastojci iz obližnjeg nacionalnog parka. To je inače već drugu godinu zaredom najbolja danska pivovara, a njihov ale iz bačve viskija – pivo godine!...

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kako je na putu bilo 12 Danaca pivoljubaca, Ole ih je zamolio da proglase najboljih 12 hrvatskih piva. Mladi, stari, s različitim ukusima, glasali su ovako:

Garden Red Rye
Garden IPA
Garden Session
Zmajska Porter
Zmajska Pale Ale
Garden Bok Bok
Garden Nitro Stout
Garden Strawberry Sour
5 Element Imperial IPA
5 Element German Weisse
Tomislav
Medvedgrad Baltazar


Pitali smo Olea kakvi su ukupni dojmovi?
Svi smo bili impresionirani činjenicom kako je hrvatska craft scena napredovala u tako kratko vrijeme. Ovo je bilo trinaesto pivsko putovanje koje sam organizirao, svakoga ljeta bez pauze od 2005. godine. Redom su padali Bamberg, Köln/Antwerpen, London, Berlin, Dublin, Stockholm, Beč, Bruxelles, Leuven (Belgija), Hamburg/Berlin, Alba (Italija), Edinburgh i regija Highland te sad Zagreb. Isto tako, napisao sam i recenzije 12 hrvatskih boca piva za magazin Danske Ølentusiater. A sad je vrijeme za pivo!

 | Author: Facebook foto: Facebook

U više nego ugodnoj atmosferi Fakina popili smo pokojeg Fakina i dogovorili skorašnju posjetu kraljevini Danskoj, dok su Danci krenuli prema Hop Inu, Craft Roomu, Tolkien'su i drugim divnim mjestima u metropoli na kojima se pričaju priče nakon pokojeg sjajnog crafta.

Vrijeme je da i vi to učinite, pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.