Talijanski klasik koji u doslovnom prijevodu znači 'kuhano vrhnje' divan je kremasti desert. Raspon je širok: od divne vanilije, preko voćnih pa sve do čokoladnih. Jedna im je stvar zajednička, panna cotta se treba topiti u ustima i ne biti 'želatinasta'. Donosim vam recept za karamela-kava kombinaciju. Nestala je brzo i ostavilo je dojam na nas jer ovo je desert s karakterom.
Prilagođeno od Gordona Ramseya.
Potrebno vam je:
- 3 lista želatine
- 400 ml slatkog vrhnja (min. 30% m.m.)
- 75 ml punomasnog mlijeka
- 100 g svijetlog muscovado šećera
- 50 ml kave Irish cream
Priprema:
- Listove želatine namočite u posudicu hladne vode 5-10 minuta.
- Dvije i pol žlice kave Irish cream skuhajte u 50 ml vode na način na koji inače pripremate.
- U posudu sa debljim dnom ulite slatko vrhnje, mlijeko, prethodno skuhanu kavu i šećer.
- Na srednje jakoj vatri dovedite do točke vrenja te odmah sklonite sa štednjaka.
- Listove želatine izvadite iz vode i ocijedite rukama te dodajte u vruću smjesu.
- Miješajte dok se želatina skroz ne rastopi te ostavite da se kratko ohladi.
- Smjesu procijedite i ulijte u vrč kako bi lakše punili kalupe.
- Dobit ćete 700 ml smjese.
- Koristila sam silikonske kalupe za muffine kapaciteta 80 ml.
- Pripremite keramičke ili silikonske posudice te ih isperite hladnom vodom i ocijedite višak vode.
- Nemojte ih posušiti, jer će voda pomoći kod vađenja iz kalupa.
- Ulijte panna cottu u pripremljene kalupe i ostavite preko noći da se stisne.
- Prije serviranja prođite pažljivo nožem uz rub te uronite kalupe u kupiću vodu na tri sekunde.
- Pazite da voda ne uđe u posudu sa panna cottom.
- Stavite tanjur na posudicu sa panna cottom i okrenite.
- Ako je potrebno lagano potresite kalup.
Za brittle s lješnjacima potrebno vam je:
- 50 g blanširanih lješnjaka
- 200 g šećera
- 1 žličica cimeta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180° C.
- Lješnjake stavite na pleh s papirom za pečenje.
- Pecite ih 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
- Ako nemate blanširane lješnjake, izvadite ih iz pećnice i stavite u čistu kuhinjsku krpu i gnječite prstima, kako bi se kožica skinula s njih.
- Na drugi pleh stavite papir za pečenje.
- U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte na srednje jakoj vatri.
- Posudu rotirajte kako bi se šećer ravnomjerno otopio.
- Kada se šećer istopi i poprimi zlatnu boju, dodajte lješnjake i cimet.
- Vrtite posudu kako bi se lješnjak obložio sa svih strana te izlijte na pripremljeni pleh.
- Ostavite brittle dok se potpuno ne stvrdne.
- Izlomite brittle te servirajte uz panna cottu.
U slast!