Kolumne 12. siječnja 2017.

Desert s karakterom: Irish cream panna cotta

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
U ovotjednoj kolumni, naša blogerica Kristina s bloga Cutie and Pie donosi nam recept za sjajnu, kremastu panna cottu koja spaja kavu i karamelu. Za prste polizati!

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie Talijanski klasik koji u doslovnom prijevodu znači 'kuhano vrhnje' divan je kremasti desert. Raspon je širok: od divne vanilije, preko voćnih pa sve do čokoladnih. Jedna im je stvar zajednička, panna cotta se treba topiti u ustima i ne biti 'želatinasta'. Donosim vam recept za karamela-kava kombinaciju. Nestala je brzo i ostavilo je dojam na nas jer ovo je desert s karakterom.

Prilagođeno od Gordona Ramseya.

 

 

Potrebno vam je:

  • 3 lista želatine
  • 400 ml slatkog vrhnja (min. 30% m.m.)
  • 75 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g svijetlog muscovado šećera
  • 50 ml kave Irish cream

Priprema:

  1. Listove želatine namočite u posudicu hladne vode 5-10 minuta.
  2. Dvije i pol žlice kave Irish cream skuhajte u 50 ml vode na način na koji inače pripremate.
  3. U posudu sa debljim dnom ulite slatko vrhnje, mlijeko, prethodno skuhanu kavu i šećer.
  4. Na srednje jakoj vatri dovedite do točke vrenja te odmah sklonite sa štednjaka.
  5. Listove želatine izvadite iz vode i ocijedite rukama te dodajte u vruću smjesu.
  6. Miješajte dok se želatina skroz ne rastopi te ostavite da se kratko ohladi.
  7. Smjesu procijedite i ulijte u vrč kako bi lakše punili kalupe.
  8. Dobit ćete 700 ml smjese.
  9. Koristila sam silikonske kalupe za muffine kapaciteta 80 ml.
  10. Pripremite keramičke ili silikonske posudice te ih isperite hladnom vodom i ocijedite višak vode.
  11. Nemojte ih posušiti, jer će voda pomoći kod vađenja iz kalupa.
  12. Ulijte panna cottu u pripremljene kalupe i ostavite preko noći da se stisne.
  13. Prije serviranja prođite pažljivo nožem uz rub te uronite kalupe u kupiću vodu na tri sekunde.
  14. Pazite da voda ne uđe u posudu sa panna cottom.
  15. Stavite tanjur na posudicu sa panna cottom i okrenite.
  16. Ako je potrebno lagano potresite kalup.

Za brittle s lješnjacima potrebno vam je:

  • 50 g blanširanih lješnjaka
  • 200 g šećera
  • 1 žličica cimeta


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180° C.
  2. Lješnjake stavite na pleh s papirom za pečenje.
  3. Pecite ih 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
  4. Ako nemate blanširane lješnjake, izvadite ih iz pećnice i stavite u čistu kuhinjsku krpu i gnječite prstima, kako bi se kožica skinula s njih.
  5. Na drugi pleh stavite papir za pečenje.
  6. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte na srednje jakoj vatri.
  7. Posudu rotirajte kako bi se šećer ravnomjerno otopio.
  8. Kada se šećer istopi i poprimi zlatnu boju, dodajte lješnjake i cimet.
  9. Vrtite posudu kako bi se lješnjak obložio sa svih strana te izlijte na pripremljeni pleh.
  10. Ostavite brittle dok se potpuno ne stvrdne.
  11. Izlomite brittle te servirajte uz panna cottu. 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.