Kolumne 15743 prikaza 21. ožujka 2018.

Dok čekamo proljeće: Kolač od limuna i sira

Nevena Josipović
Sir i limun. Savršena kombinacija. Meni dakle taj limun nikad ne može dosaditi, nadam se ni vama! Za danas vam predstavljam ovu ljepoticu i čekam da proljeće pokuca na vrata. Samo što nije, odbrojavam dane!

Ja odoh na pripremu ove brze i ukusne torte. Na dnu kalupa je fino mekano tijesto koje se topi u ustima, krema je savršenog okusa, nije preslatka već taman, sir, slatko vrhnje, limun i par dodataka. A posip? On je hrskav i daje baš jednu savršenu kombinaciju...

 

Možda vas zanima... Sasvim poseban, super sočan kolač od limuna Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
 

Možda vas zanima... Iz ljubavi prema čokoladi: Čokoladni kolač s orasima Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović


Bit će vam potrebno:

  • 14 dag oštrog brašna
  • 7 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 7 dag maslaca

Za nadjev će vam trebati:

  • 50 dag svježeg sira
  • 10 dag šećera
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 4 dag gustina (kukuruzni škrob)
  • 3 jaja

Za posip će vam trebati:

  • 6 dag oštrog brašna
  • 6 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 dag maslaca

Postupak pripreme:

  1. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol, jaje i otopljeni maslac. Izmiksajte mikserom, naravno koristeći nastavke za tijesto.
  2. Kada ste ga izmiksali prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i doradite ga da se lijepo sjedini.
  3. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite u hladnjaku sat vremena.
  4. Prije nego ga izvadite iz hladnjaka napravite nadjev. Svježi sir ocijedite. Dodajte šećer, gustin, limunov sok i koricu te žumanjke. Smjesu dobro izmiksajte.
  5. Posebno napravite snijeg od bjelanjaka i posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag.
  6. Zatim bjelanjke dodajte u smjesu od sira i promiješajte pjenjačom. Kada se smjesa sjedinila dodajte šlag i ponovo sve promiješajte.
  7. Pećnicu stavite na 200°C da se zagrije.
  8. Tijesto izvadite iz hladnjaka.
  9. 2/3 tijesta utisnite u dno namašćenog kalupa (26 cm promjera) a ostatak tijesta razvaljajte na dužu trakicu i stavite uz rub kalupa. Visina neka vam približno bude 3 cm.
  10. Tijesto probodite vilicom na par mjesta i stavite peći na 200° 10 minuta.
  11. Dok vam se tijesto peče napravite posip tako što ćete sjediniti brašno, šećer, vanilin šećer i otopljeni maslac. Nemojte ga umijesiti do kraja, pustite da vam ostanu komadići, onako sitni, rahli, tako će vam posip biti hrskav.
  12. Tijesto izvadite iz pećnice, izlijte u njega nadjev i pospite s posipom.
  13. Vratite natrag u pećnicu, smanjite na 150°C i pecite još 40 do 50 minuta.
  14. Kada dobije lijepu smeđu boju kolač je gotov. Nemojte ga odmah izvaditi iz pećnice. Ugasite ju i otvorite vrata pećnice te pustite još 10-ak minuta kolač da odstoji.
  15. Kada se kolač ohladio pospite ga šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.