Kolumne 13. ožujka 2021.

Dok čekamo proljeće: Kolač od limuna i sira

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Predstavljam ovu ljepoticu i čekam da proljeće pokuca na vrata. Samo što nije, odbrojavam dane!

Ova torta od limuna i sira je zaista brza i ukusna. Na dnu kalupa je fino mekano tijesto koje se topi u ustima, krema je savršenog okusa, nije preslatka, sir, slatko vrhnje, limun i par dodataka. A posip? On je hrskav i savršen je završetak...

 

Možda vas zanima... Sasvim poseban, super sočan kolač od limuna Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja kolumnistice Nevene posjeti blog Mama drama!
 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović


Bit će vam potrebno:

  • 14 dag oštrog brašna
  • 7 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola žličice praška za pecivo
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 7 dag maslaca

Za nadjev će vam trebati:

  • 50 dag svježeg sira
  • 10 dag šećera
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 4 dag gustina (kukuruzni škrob)
  • 3 jaja

Za posip će vam trebati:

  • 6 dag oštrog brašna
  • 6 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 dag maslaca

Postupak pripreme:

  1. Brašno i prašak za pecivo pomiješaj. Dodaj šećer, vanilin šećer, sol, jaje i otopljeni maslac. Izmiksaj mikserom koristeći nastavke za tijesto.
  2. Kada si izmiksala, prebaci ga na pobrašnjenu podlogu i doradi ga da se lijepo sjedini.
  3. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i pusti da stoji u hladnjaku sat vremena.
  4. Prije nego ga izvadiš iz hladnjaka - napravi nadjev. Svježi sir ocijedi. Dodaj šećer, gustin, limunov sok i koricu te žumanjke. Smjesu dobro izmiksaj.
  5. Posebno napravi snijeg od bjelanjaka i posebno izmiksaj slatko vrhnje u šlag.
  6. Zatim bjelanjke dodaj u smjesu od sira i promiješaj pjenjačom. Kada se smjesa sjedini, dodaj šlag i ponovo sve promiješaj.
  7. Pećnicu zagrij na 200°C da se zagrije.
  8. Tijesto izvadite iz hladnjaka; 2/3 tijesta utisni u dno namašćenog kalupa (26 cm promjera), a ostatak tijesta razvaljaj na dužu trakicu i stavi uz rub kalupa. Visina neka približno bude tri cm.
  9. Tijesto probodi vilicom na par mjesta i stavi peći na 200° 10 minuta.
  10. Dok se tijesto peče, napravite posip. Sjedini brašno, šećer, vanilin šećer i otopljeni maslac. Nemoj ga umijesiti do kraja, pusti da  ostanu komadići, onako sitni, rahli, tako će posip biti hrskav.
  11. Tijesto izvadi iz pećnice, izlij u njega nadjev i pospi s posipom.
  12. Vrati natrag u pećnicu, smanji na 150°C i peci još 40 do 50 minuta.
  13. Kada dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotov. Nemoj ga odmah izvaditi iz pećnice. Ugasi ju i otvori vrata pećnice te pusti da kolač odstoji još 10-ak minuta.

Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu. Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:36 19. Siječanj 2023.

    Limun i sir nije lose