Ova torta od limuna i sira je zaista brza i ukusna. Na dnu kalupa je fino mekano tijesto koje se topi u ustima, krema je savršenog okusa, nije preslatka, sir, slatko vrhnje, limun i par dodataka. A posip? On je hrskav i savršen je završetak...
U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja kolumnistice Nevene posjeti blog Mama drama!
Bit će vam potrebno:
- 14 dag oštrog brašna
- 7 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- pola žličice praška za pecivo
- malo soli
- 1 jaje
- 7 dag maslaca
Za nadjev će vam trebati:
- 50 dag svježeg sira
- 10 dag šećera
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 dl slatkog vrhnja
- 4 dag gustina (kukuruzni škrob)
- 3 jaja
Za posip će vam trebati:
- 6 dag oštrog brašna
- 6 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 dag maslaca
Postupak pripreme:
- Brašno i prašak za pecivo pomiješaj. Dodaj šećer, vanilin šećer, sol, jaje i otopljeni maslac. Izmiksaj mikserom koristeći nastavke za tijesto.
- Kada si izmiksala, prebaci ga na pobrašnjenu podlogu i doradi ga da se lijepo sjedini.
- Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i pusti da stoji u hladnjaku sat vremena.
- Prije nego ga izvadiš iz hladnjaka - napravi nadjev. Svježi sir ocijedi. Dodaj šećer, gustin, limunov sok i koricu te žumanjke. Smjesu dobro izmiksaj.
- Posebno napravi snijeg od bjelanjaka i posebno izmiksaj slatko vrhnje u šlag.
- Zatim bjelanjke dodaj u smjesu od sira i promiješaj pjenjačom. Kada se smjesa sjedini, dodaj šlag i ponovo sve promiješaj.
- Pećnicu zagrij na 200°C da se zagrije.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka; 2/3 tijesta utisni u dno namašćenog kalupa (26 cm promjera), a ostatak tijesta razvaljaj na dužu trakicu i stavi uz rub kalupa. Visina neka približno bude tri cm.
- Tijesto probodi vilicom na par mjesta i stavi peći na 200° 10 minuta.
- Dok se tijesto peče, napravite posip. Sjedini brašno, šećer, vanilin šećer i otopljeni maslac. Nemoj ga umijesiti do kraja, pusti da ostanu komadići, onako sitni, rahli, tako će posip biti hrskav.
- Tijesto izvadi iz pećnice, izlij u njega nadjev i pospi s posipom.
- Vrati natrag u pećnicu, smanji na 150°C i peci još 40 do 50 minuta.
- Kada dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotov. Nemoj ga odmah izvaditi iz pećnice. Ugasi ju i otvori vrata pećnice te pusti da kolač odstoji još 10-ak minuta.
Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu. Dobar tek!