Hvala Bogu na tome jer puno češće u frižideru imam pileća prsa nego pileća jetra od kojih se u originalu i radi pileća pašteta. Prije desetak dana jedan me zagrebački "dečec" upitao da li znam kakav recept za paštetu od pilećeg bijelog mesa.
Poklonila sam mu ovaj recept, a on mi je nakon pripreme i kušanja u poruci napisao sljedeće, citiram: "Bokte ovo je pregenijalnoooo! Mljac! Ubijamo se u pašteti!" Recept je proslijedio svojim roditeljima koji su ju pripremili svojim gostima pa je pašteta dobila još šest pohvala.
Zbog svih tih pohvala željela sam podijeliti ovaj recept s vama, posebno sada kad hladna pileća pašteta godi kao popodnevni snack, jutarnji doručak ili tek večernja pratnja uz hladno pivo, cvrčke i dobro društvo. Za pripremu vam treba 30-ak minuta, jedan lonac, jedan blender i igre mogu početi.
Sastojci:
- 2 kom pilećih prsa
- 1 svježi luk
- 1-2 žličice kapara
- 10-ak crnih maslina bez koštica
- 1 mali svežnjić peršina
- 2-3 grančice svježe majčine dušice ili malo suhe
- maslinovo ulje
- sok od 1/2 limuna
- sol, papar
- 1 žlica senfa
Priprema:
- Piletinu skuhajte u slanoj vodi. Kad je skuhana ocijedite ju, ali zadržite ½ šalice vode od kuhanja. Pustite pile da se skroz ohladi.
- U blender stavite piletinu na komadiće, dodajte sve sastojke i pola šalice vode od kuhanja pilećih prsa. (preporučujem da vodu dodajete malo po malo).
- Miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Ako je potrebno dodajte još soli, papra, limunovog soka i senfa. Testirajte. Umjesto senfa možete dodati majonezu ako vam je draže.
- Stavite ju u hladnjak da se ohladi. Ovo je recept za jednu zdjelicu paštete. Ako želite više jednostavno sve duplirajte. Pažljivo s peršinom kako ne bi preuzeo okus. Igrajte se i guštajte!