Kolumne 27. srpnja 2017.

Napravite svoju pileću paštetu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao i većina ljudi volim paštetu, ali neću i ne želim jesti kupovnu paštetu znajući što se sve melje i dodaje u nju. I tako sam pronašla fini i jednostavan recept za paštetu od pilećeg bijelog mesa - riječi su naše blogerice...

Hvala Bogu na tome jer puno češće u frižideru imam pileća prsa nego pileća jetra od kojih se u originalu i radi pileća pašteta. Prije desetak dana jedan me zagrebački "dečec" upitao da li znam kakav recept za paštetu od pilećeg bijelog mesa.

pileća pašteta 4.jpg | Author:

Poklonila sam mu ovaj recept, a on mi je nakon pripreme i kušanja u poruci napisao sljedeće, citiram: "Bokte ovo je pregenijalnoooo! Mljac! Ubijamo se u pašteti!" Recept je proslijedio svojim roditeljima koji su ju pripremili svojim gostima pa je pašteta dobila još šest pohvala.

Možda vas zanima... Šarf pogačice: ne podcjenjujte paštetu Najave

 

Zbog svih tih pohvala željela sam podijeliti ovaj recept s vama, posebno sada kad hladna pileća pašteta godi kao popodnevni snack, jutarnji doručak ili tek večernja pratnja uz hladno pivo, cvrčke i dobro društvo. Za pripremu vam treba 30-ak minuta, jedan lonac, jedan blender i igre mogu početi.

Možda vas zanima... Roštilj, sir, paštete i craft piva – imamo mjesto iz snova! Recenzije

 

Sastojci:

  • 2 kom pilećih prsa
  • 1 svježi luk
  • 1-2 žličice kapara
  • 10-ak crnih maslina bez koštica
  • 1 mali svežnjić peršina
  • 2-3 grančice svježe majčine dušice ili malo suhe
  • maslinovo ulje
  • sok od 1/2 limuna
  • sol, papar
  • 1 žlica senfa
Možda vas zanima... Ogorčeni Nikola Lesar: Do kraja odmora jedem paštetu Špajza

 

Priprema:

  1. Piletinu skuhajte u slanoj vodi. Kad je skuhana ocijedite ju, ali zadržite ½ šalice vode od kuhanja. Pustite pile da se skroz ohladi.
  2. U blender stavite piletinu na komadiće, dodajte sve sastojke i pola šalice vode od kuhanja pilećih prsa. (preporučujem da vodu dodajete malo po malo).
  3. Miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta. Ako je potrebno dodajte još soli, papra, limunovog soka i senfa. Testirajte. Umjesto senfa možete dodati majonezu ako vam je draže.
  4. Stavite ju u hladnjak da se ohladi. Ovo je recept za jednu zdjelicu paštete. Ako želite više jednostavno sve duplirajte. Pažljivo s peršinom kako ne bi preuzeo okus. Igrajte se i guštajte!
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Iva Jugović
    vanillaiva@gmail.com 11:37 11. Svibanj 2016.

    1,5 l vode,2 mrkve,luk sa klinčićima, lovor, ružmarin, timijan, papar u zrnu kuhat 20 min, posoliti dodati 650 g piletine, kuhati 20 min. Hladno meso u blender sa 1/2 čaše juhe. 40 g mrvica i 1/2 l juhe ukuhati te ... prikaži još! dodati piletinu. Ponovno u blender, dodati 100 ml slatkog vrhnja i muškatni oraščić.

  • aradeljak 14:20 03. Rujan 2015.

    Da li bi se moglo i od drugih komada piletine napravit? tipa i od cijelog pileta skuhanog?