Uživanje u hrani nastavlja se i nakon blagdana. Miks kukuruznog i glatkog brašna dat će vam dozu novih okusa i tekstura, dok će kiselo vrhnje i jogurt biti zaslužni za sočnost muffina. Na kraju u smjesu ubacite šunku, kulen, sir ili povrće po želji, pa sve zajedno poslužite uz omiljeni mladi luk.
Brzi slani muffini idealan su doručak, ručak, večera, pa čak i gablec na poslu. U slast!
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 150 g kukuruznog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 250 g kiselog vrhnja
- 125 g tekućeg jogurta
- 75 ml ulja
- 2 jaja (odvojiti žumanjak i bjelanjak)
- Sol po želji
- 250 g šunke i/ili kulena
- Sjemenke za prosipanje po želji
Postupak pripreme:
- U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke (oba brašna, sol i prašak za pecivo).
- Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
- Žumanjke sjedinite s vrhnjem, jogurtom i uljem.
- Dodajte suhim sastojcima, pa ubacite i šunku i kulen, odnosno meso koje koristite.
- Dobro promiješajte pa lagano špatulom sjedinite sa snijegom od bjelanjka.
- Kalupe za muffine dobro namastite, pa uspite smjesu. Pospite lanenim ili suncokretovim sjemenkama, sezamom, kimom...
- Ja sam dobila ravno 12 klasičnih komada.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 min.
- Muffine pustite da se ohlade 10-ak min, a onda uz pomoć noža odvojite od rubova kalupa.
- Poslužite uz vrhnje i mladi luk.
Dobar tek!