Degustaciju je vodila Marija Vukelić, profesorica francuskog jezika i književnosti s certifikatom LEVEL 2 Awards in Wines and Spirits, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba).
Prije vinskoga dijela programa, prof. Vukelić istaknula je važno mjesto francuskoga jezika općenito u svijetu, a posebice francuskoga vinskog jezika u svakodnevnom životu vinoljubaca, sommeliera, znalaca, novinara koji prate vinske i gastronomske teme.
U vinskom je svijetu francuski jezik postao potreba, nije luksuz. Radionica je počela uz vinsku kartu Francuske, osvrt na velike svjetske (francuske sorte) poput chardonnaya, sauvignon blanca, merlota, cabernet sauvignona, pinot noira, syraha… te pregled najpoznatijih vinskih pokrajina Francuske, imaginarnim putovanjem vinskom kartom Francuske.
Uz pravilno čitanje sorti, pokrajina i nekih poznatih apelacija, uz objašnjenje osnovnih pojmova o degustaciji vina na francuskom (l’oeil, le nez, la bouche), na degustacijskom su se dijelu radionice našle francuske sorte na hrvatskome tlu uz nazočnost samih vinara i sljubljene zalogaje sireva!
Kušana su sljedeća vina i sirevi:
Pjenušac Koquelicot – Kontempo blanc de blancs zero dose (chardonnay)
Chardonnay – Koquelicot Belaigra 2017 & sir comté
Viognier Degrassi 2016 & kozji sir i marelice
Cabernet sauvignon Ritoša – 2015 & camembert i borovnice
Merlot Palčić 2013 &kravlji odležani Primorski sir
Cuvée (cabernet sauvignon, merlot, petit verdot) Šipun Kapitul 2015 & tamna čokolada s brusnicama
Radionice Francuski i vino održavaju se u okviru projekta Abeceda finih zalogaja.
O autorici projekta Francuski i vino
Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica vinske Akademije WSET level 3, kreativka, jezikoslovka, voditeljica dječjeg kazališta na talijanskom i francuskom – MALO KAZALIŠTE, organizatorica radionica „Art&wine made in Croatia“, „Abeceda finih zalogaja i gutljaja“ te suorganizatorica vinskih festivala i događaja.
U svome metodičkom pristupu, bilo u radu s djecom ili odraslima, koristi sva osjetila, tako djeca uče boje talijanske zastave uz mirise i okuse pizze Margherite, a francuski se započinje okusom i mekoćom kroasana i mirisom nekog francuskog parfema. Odrasli uz osjetilne radionice spajanja hrane i vina po slovima abecede, uz neku izvornu priču o vinu ili hrani, detalj koji im ostaje u sjećanju –i tako lakše zapamte naučeno.
U gastronomiji voli francusku i talijansku kuhinju, a u vinskom svijetom zanimaju je autohtone sorte grožđa i potencijali hrvatskih vina/sorti u svjetskim okvirima. Uz certifikat WSET L2 i članstvo u HSK, odlikovana je Akademskim palmama od francuskog ministarstva obrazovanja za zasluge promicanja francuskoga jezika, a za metodu učenja kroz kazalište dobila je priznanje “Europska oznaka jezika“.
U projektu FRANCUSKI I VINO koji sadrži tečajeve za profesionalce (sommeliere, enologe, vinare) i vinoljupce, radionice je održala pojedincima i grupama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Osmislila je radionice TALIJANSKI I VINO, već treću godinu organizira Salon pjenušavih vina Zagreb. Uz devizu „Učenje je strast i radost.“ promiče cjeloživotno učenje i potiče okolinu na produbljivanje znanja, ponajprije u područjima kojima se bave, a onda i – drugdje jer #znanjejein…
Galerija fotografija:
https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=1009945155861116&__