Kolumne 21. ožujka 2020.

Galette s povrćem i pršutom - ideja za subotnji ručak

Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam donosim jednostavnu verziju pite koja je inicijalno trebala sadržavati samo povrće. No budući da je sve bolje s pršutom, dodala sam i njega. I inćune. Opet iz istog razloga.

Galette je najjednostavniji oblik pite kod kojeg se ne morate naročito zamarati formom. I uz najmanji trud će izgledati odlično. Kako god da vam ispadne, uvijek možete reći da je taj rustikalni izgled baš ono što ste htjeli postići.

Od ove količine sastojaka sam radila dvije male pite, no vi možete napraviti jednu veću ako vam je tako draže.

 

Možda vas zanima... Dutch baby pancake - slasna palačinka iz pećnice Kolumne

 

Druge recepte i Inspiraciju potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Sastojci za tijesto:

  • 250 grama integralnog pšeničnog brašna
  • 120 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica čili mrvica

Umijesite prhko tijesto, umotajte u prozirnu foliju i ostavite ga minimalno pola sata u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Aromatizirana palenta sa sušenim rajčicama Kolumne

 

Sastojci za pesto:

  • 5 žlica razmrvljenog feta sira
  • 5-6 crnih maslina
  • nekoliko sušenih rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 slana inćuna
  • 1 žlica kapara

Sve sastojke usitnite i dobro pomiješajte.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama Kolumne

 

Ostali sastojci:

  • polovica patlidžana
  • desetak cherry rajčica
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 grama pršuta
  • bosiljak
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

 

Možda vas zanima... Najukusnija krem juha od celera gotova za pola sata! Kolumne

 

Priprema:

  1. Patlidžan narežite na ploške, posložite na papirnati ubrus i posolite da ispusti vlagu i gorčinu.
  2. Kad je dovoljno odstajao isperite ga i posložite na papirnati ubrus. Dobro pobrišite višak tekućine. Budući da je pesto poprilično slan, nije poželjno da i patlidžani budu.
  3. Luk narežite na kolute. Češnjak narežite na nekoliko komada.  
  4. Dio rajčica prepolovite, a dio ostavite u komadu. Pršut također narežite na manje komade.
  5. Pomiješajte sve sastojke te ih začinite paprom i bosiljkom. Dodajte malo maslinovog ulja i izmiješajte.
  6. Tijesto prepolovite ili koristite sve ako želite jednu veću pitu.
  7. Tanko ga izvaljajte na masnom papiru. Pospite s malo gustina jer će povrće ispustiti vodu prilikom pečenja. Tako ćete spriječiti da tijesto bude gnjecavo.
  8. Premažite pestom vodeći računa da rubovi tijesta ostanu čisti jer ćete ih na kraju prebaciti preko nadjeva.
  9. Posložite povrće preko pesta. Na vrh stavite nekoliko čitavih rajčica. Poškropite maslinovim uljem.
  10. Prebacite rubove tijesta preko nadjeva.
  11. Pecite otprilike 40 minuta na 180°C.

Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.