Galette je najjednostavniji oblik pite kod kojeg se ne moraš naročito zamarati formom. I uz najmanji trud će izgledati odlično. Kako god da ispadne, uvijek možeš reći da je taj rustikalni izgled baš ono što si htjela postići.
Od ove količine sastojaka sam radila dvije male pite, no ti možeš napraviti i jednu veću.
Druge recepte i Inspiraciju potraži na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!
Sastojci za tijesto:
- 250 grama integralnog pšeničnog brašna
- 120 grama maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice vode
- prstohvat soli
- 1 žličica čili mrvica
Umijesi prhko tijesto, umotaj u prozirnu foliju i ostavi ga minimalno pola sata u hladnjaku.
Sastojci za pesto:
- 5 žlica razmrvljenog feta sira
- 5-6 crnih maslina
- nekoliko sušenih rajčica
- 2 češnja češnjaka
- 2 slana inćuna
- 1 žlica kapara
Sve sastojke usitni i dobro pomiješaj.
Ostali sastojci:
- polovica patlidžana
- desetak cherry rajčica
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 50 grama pršuta
- bosiljak
- sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Patlidžan nareži na ploške, posloži na papirnati ubrus i posoli da ispusti vlagu i gorčinu.
- Kad je dovoljno odstajao, isperi ga i posloži na papirnati ubrus. Dobro pobriši višak tekućine. Budući da je pesto poprilično slan, nije poželjno da i patlidžani budu.
- Luk nareži na kolute. Češnjak nareži na nekoliko komada.
- Dio rajčica prepolovi, a dio ostavi u komadu. Pršut također nareži na manje komade.
- Pomiješaj sve sastojke te ih začini paprom i bosiljkom. Dodaj malo maslinovog ulja pa promiješaj.
- Tijesto prepolovi ili koristi sve ako želiš jednu veću pitu.
- Tanko ga izvaljaj na masnom papiru. Pospi s malo gustina jer će povrće ispustiti vodu prilikom pečenja. Tako ćeš spriječiti da tijesto bude gnjecavo.
- Premaži pestom vodeći računa da rubovi tijesta ostanu čisti jer ćete ih na kraju prebaciti preko nadjeva.
- Posloži povrće preko pesta. Na vrh stavi nekoliko čitavih rajčica. Poškropi maslinovim uljem.
- Prebaci rubove tijesta preko nadjeva.
- Peci otprilike 40 minuta na 180°C.
Uživajte!