Kolumne 21. ožujka 2020.

Galette s pršutom, inćunima i cherry rajčicama

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas ti donosim jednostavnu verziju pite koja je inicijalno trebala sadržavati samo povrće. No budući da je sve bolje s pršutom, dodala sam i njega. I inćune. Opet iz istog razloga.

Galette je najjednostavniji oblik pite kod kojeg se ne moraš naročito zamarati formom. I uz najmanji trud će izgledati odlično. Kako god da ispadne, uvijek možeš reći da je taj rustikalni izgled baš ono što si htjela postići.

Od ove količine sastojaka sam radila dvije male pite, no ti možeš napraviti i jednu veću. 

 

Možda vas zanima... Dutch baby pancake u slanom izdanju Kolumne

 

Druge recepte i Inspiraciju potraži na Instagram profilu Sweet 'n' Salty!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Sastojci za tijesto:

  • 250 grama integralnog pšeničnog brašna
  • 120 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica čili mrvica

Umijesi prhko tijesto, umotaj u prozirnu foliju i ostavi ga minimalno pola sata u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Aromatizirana palenta sa sušenim rajčicama Kolumne

 

Sastojci za pesto:

  • 5 žlica razmrvljenog feta sira
  • 5-6 crnih maslina
  • nekoliko sušenih rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 slana inćuna
  • 1 žlica kapara

Sve sastojke usitni i dobro pomiješaj.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama Kolumne

 

Ostali sastojci:

  • polovica patlidžana
  • desetak cherry rajčica
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 grama pršuta
  • bosiljak
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

 

Možda vas zanima... Najukusnija krem juha od celera gotova za pola sata! Kolumne

 

Priprema:

  1. Patlidžan nareži na ploške, posloži na papirnati ubrus i posoli da ispusti vlagu i gorčinu.
  2. Kad je dovoljno odstajao, isperi ga i posloži na papirnati ubrus. Dobro pobriši višak tekućine. Budući da je pesto poprilično slan, nije poželjno da i patlidžani budu.
  3. Luk nareži na kolute. Češnjak nareži na nekoliko komada.  
  4. Dio rajčica prepolovi, a dio ostavi u komadu. Pršut također nareži na manje komade.
  5. Pomiješaj sve sastojke te ih začini paprom i bosiljkom. Dodaj malo maslinovog ulja pa promiješaj.
  6. Tijesto prepolovi ili koristi sve ako želiš jednu veću pitu.
  7. Tanko ga izvaljaj na masnom papiru. Pospi s malo gustina jer će povrće ispustiti vodu prilikom pečenja. Tako ćeš spriječiti da tijesto bude gnjecavo.
  8. Premaži pestom vodeći računa da rubovi tijesta ostanu čisti jer ćete ih na kraju prebaciti preko nadjeva.
  9. Posloži povrće preko pesta. Na vrh stavi nekoliko čitavih rajčica. Poškropi maslinovim uljem.
  10. Prebaci rubove tijesta preko nadjeva.
  11. Peci otprilike 40 minuta na 180°C.

Uživajte!

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.