Kolumne 01. kolovoza 2017.

Galette s rajčicama i kozjim sirom

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Neobičan sam ja lik, izbjegavam raditi kolače, ali ako treba neki kolač spremiti na slani način kao glavno jelo - e s tim nemam problema, nego se odmah bacim na posao.

Jedno od takvih jela je i ova galetta u kojoj su završile rajčice iz vrta, pune mirisa i sočnosti. Kada tome svemu dodate kombinaciju kozjeg sira i meda jako brzo Vam postane jasno da je ovdje riječ o nečemu super finom.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković
 

Kozji sir možda nije baš nešto što se često jede, posebno u gradovima, jer mnogi ljudi imaju taj neki neopravdani strah da im zbog mirisa neće odgovarati.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

galette od rajčica Možda vas zanima... Slatko slana galette od rajčice i šljiva None

 

Sir koji sam ja nabavio dolazi iz jednog trgovačkog lanca u pakiranju od 120 g za nekih desetak kuna i njegov okus i miris stvarno nije tako intenzivan da bi nekoga odbio. U receptu dolazi i med upravo zbog izbora sira tj. kako bi malo ublažio njegov okus svojom slatkoćom.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

galette Možda vas zanima... Jednostavno fina: galette od borovnice i breskve None
 

Neću danas dužiti priču nego ću još samo spomenuti kolegicu blogericu Ivanu s bloga Tasty Business koja je prije par dana također podijelila svoj jako sličan recept, ali opet i različit, tako da je unatoč tome i moja galette s rajčicama je dobila svoje online mjesto.

Sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 170 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode


Za nadjev:

  • 120 g tvrdog kozjeg sira
  • 2 žlice ricotte
  • 1 luk
  • 10-ak mini rajčica (po mogućnosti raznih boja)
  • 2 srednje velike rajčice
  • 1 žlica meda
  • sol i papar
  • svježi vlasac
  • 1 žlica maslinovog ulja

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

galette Možda vas zanima... Galette od smokava Kolumne


Priprema:

  1. Tijesto napravite tako da najprije brašno i hladni maslac prstima miješate kako bi dobili mrvice. Dodajte sol, šećer i vodu te umijesite na radnoj plohi. Zamotajte u najlonsku foliju i stavite na pola sata u hladnjak.
  2. Razvaljajte tijesto u četverokut s tim da ne morate paziti da to bude skroz pravilno te po njemu stavite kozji sir iskidan na komadiće i rikotu. Pospite medom i vlascem te začinite sa solju i paprom. Rajčice režite na šnite debljine cca pola centimetra te složite po siru.
  3. Rubove tijesta prebacite prema gore kako bi “zatvorili” galletu. Za kraj pospite s lukom kojeg ste prethodno kratko dinstali na maslinovom ulju te pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa.
  4. Izvadite iz pećnice i pustite 5 minuta da odmori, pospite s još malo sjeckanog vlasca te poslužite.

 

U slast! 

 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.