Jedno od takvih jela je i ova galetta u kojoj su završile rajčice iz vrta, pune mirisa i sočnosti. Kada tome svemu dodate kombinaciju kozjeg sira i meda jako brzo Vam postane jasno da je ovdje riječ o nečemu super finom.
Kozji sir možda nije baš nešto što se često jede, posebno u gradovima, jer mnogi ljudi imaju taj neki neopravdani strah da im zbog mirisa neće odgovarati.
Sir koji sam ja nabavio dolazi iz jednog trgovačkog lanca u pakiranju od 120 g za nekih desetak kuna i njegov okus i miris stvarno nije tako intenzivan da bi nekoga odbio. U receptu dolazi i med upravo zbog izbora sira tj. kako bi malo ublažio njegov okus svojom slatkoćom.
Neću danas dužiti priču nego ću još samo spomenuti kolegicu blogericu Ivanu s bloga Tasty Business koja je prije par dana također podijelila svoj jako sličan recept, ali opet i različit, tako da je unatoč tome i moja galette s rajčicama je dobila svoje online mjesto.
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Za nadjev:
- 120 g tvrdog kozjeg sira
- 2 žlice ricotte
- 1 luk
- 10-ak mini rajčica (po mogućnosti raznih boja)
- 2 srednje velike rajčice
- 1 žlica meda
- sol i papar
- svježi vlasac
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Tijesto napravite tako da najprije brašno i hladni maslac prstima miješate kako bi dobili mrvice. Dodajte sol, šećer i vodu te umijesite na radnoj plohi. Zamotajte u najlonsku foliju i stavite na pola sata u hladnjak.
- Razvaljajte tijesto u četverokut s tim da ne morate paziti da to bude skroz pravilno te po njemu stavite kozji sir iskidan na komadiće i rikotu. Pospite medom i vlascem te začinite sa solju i paprom. Rajčice režite na šnite debljine cca pola centimetra te složite po siru.
- Rubove tijesta prebacite prema gore kako bi “zatvorili” galletu. Za kraj pospite s lukom kojeg ste prethodno kratko dinstali na maslinovom ulju te pecite 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa.
- Izvadite iz pećnice i pustite 5 minuta da odmori, pospite s još malo sjeckanog vlasca te poslužite.
U slast!
Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.