Gazpacho, hladna španjolska juha od rajčice, dugo mi je na popisu jela o kojima želim pisati na blogu. Dapače ideja je došla krajem prošlog ljeta, ali igrom slučaja ljeto je prebrzo prošlo i nisam ga stigao napraviti na vrijeme. Nema smisla da se ova andaluzijska juha radi u bilo koje drugo godišnje doba osim ljeta pa je trebala proći gotovo čitava godina da ispravim tu nepravdu.
Kada sam priprema juhu od rajčice, razmišljao sam o tome da ona nije ništa drugo nego smoothie. Nekada se pripremao u mužaru, a danas nam je život olakšao multipraktik. Stavimo svo povrće i njega i eto nam naše hladne juhe. Tradicionalna verzija obuhvaća stari kruh, krastavce, rajčice, luk, češnjak, papriku, sol, papar, ocat i maslinovo ulje. No ljudi danas rade različite verzije i kombiniraju različite namirnice pa si slobodno dajte oduška i napravite svoju verziju.
Kako je nastao gazpacho?
Danas je moderno raditi smoothie. On je zdrav, nutritivan, jednostavan i brz za pripremu. Sve što prosječnom modernom čovjeku treba kako bi utažio osnovnu životnu potrebu za hranjenjem, a da je usklađeno sa zahtjevima ubrzanog i poslovnog života. I tu nema ništa loše. U svakom je slučaju bolje nego unošenje šećera i ugljikohidrata kroz pekarske proizvode.
U posljednje vrijeme sam i sam počeo usvajati praksu "jedenja" jutarnjih smoothieja. Ljeto je, vrućine su i jednostavno mi odgovara lagana i osvježavajuća hrana. Inspirirali su me mnogi vege i veganski blogovi na kojima tzv. bowls full of healthy goodies izgledaju tako primamljivo i šareno. Kombinacije su razne jer možete ga napraviti od različitog voća, povrća, orašastih plodova, mliječnih proizvoda i slično. Zanimljiv je podatak da je prvi smoothie na bazi mlijeka izumljen tek 1940. godine, ali pravu popularnost dobiva krajem 90-ih godina kada se ovaj napitak počinje prodavati u američkim kafićima.
No pomalo je smiješno kada shvatite da prvi smoothie nije bio izumljen 1940. godine. Možda je tada mješavina miksanog voća i povrća dobila takvo ime, no još u vrijeme Antike Grci su radili napitak od češnjaka, vode i maslinovog ulja. Rimljani su ga kasnije obogatili s malo vinskog octa, a Španjolci mu udahnuli dušu dodavanjem povrća.
Ako vam treba osvježenje nakon napornog radnog dana ili vam se jednostavno jede nekakav lagani obrok, Gazpacho je odličan odabir. Slijedi recept...
Gazpacho sastojci (za 2 osobe):
- 1 velika ili 2 male rajčice
- 1 manji krastavac
- 1 manja zelena paprika
- 1/2 manjeg luka
- 2 češnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica aceta balsamica
- malo vinskog octa
- 1 šnita starog kruha
- 1/2 čajne žličice kajenskog papra
- sol
- papar
Gazpacho priprema:
- Povrće narežite na krupnije komade i stavite u multipraktik zajedno sa začinima, uljem, octom i razmočenim kruhom.
- Usitnite sve, a zatim propasirajte kroz sito (ako želite potpuno glatku strukturu juhe).
- Za dekoraciju tostirajte kockice kruha i narežite povrće na sitne kockice ili u drugi željeni oblik.
- Juhu poslužite hladnu.
Druge recepte blogerskog tandema Sweety&Spicy potražite na njihovom blogu, Facebooku i Instagram profilu.