Kolumne 1427 prikaza 30. listopada 2018.

Halloween Oreo torta - strašno dobra čokoladna slastica

Ana Zelić
Iako se kod nas baš i ne slavi, Halloween je ipak prilika za izvući vlastitu kreativnost na površinu – pogotovo kad su slastice u pitanju!

Noć vještica samo što nije stigla, a gotovo je cijela u znaku bundeve. Ipak, nisu svi njeni ljubitelji. Stoga sam se odlučila na čokoladnu Oreo kombinaciju jer gotovo svi vole Oreo, a i crno-bijela kombinacija nekako odgovara jezovitošću kojom Noć vještica treba odisati. 

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

Čokoladni biskvit razlikuje se od onog za tortu s višnjama jer je neodoljivo mekan, a istovremeno jako sočan i ekstra čokoladan. U paru s Oreo kremom i skrivenim keksima u svakom sloju biskvita – razveselit će svakog čokoljupca!

 

Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja (L)
  • 115 g ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g glatkog brašna
  • 75 g nezaslađenog kakaa
  • 2 ¼ žličice praška za pecivo (11 g)
  • ½ žličice soli
  • 225 g šećera
  • 65 g smeđeg šećera (demerara, turbinado)
  • 130 g vruće vode
  • + 21 Oreo keks

Oreo krema:

  • 55 g brašna
  • 225 g šećera
  • 380 g punomasnog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 350 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100-150 g mljevenog Oreo keksa 
  • 200 g čokolade (min. 54% kakaa)
  • crna jestiva boja u gelu

Priprema biskvita:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm. Na dno svakog kalupa posložite kekse, meni je trebalo 7 za svaki kalup.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
  5. Ravnomjerno rasporedite u kalupe pa pecite u zagrijanoj pećnici između 22 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
  6. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

Za kremu:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. 
  3. Ako želite ukrasiti tortu crnom kremom, onda je ovo trenutak da kremu podijelite na nekoliko dijelova. U otprilike trećinu kreme dodajte mljevene Oreo kekse (po želji možete promijeniti količinu) i s tom ćete kremom slagati tortu. Za duhove i ružice na vrhu također odvojite malo kreme, par žlica za svaku boju. U ostatak kreme dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu i miksajte dok se sve ne sjedini. Ako čokolada nije dovoljno tamna, možete dodati i koju žlicu nezaslađenog kakaa u prahu. Nakon toga dodajte crnu jestivu gel boju i sve dobro izmiksajte. Meni je trebalo gotovo pola bočice (cca 14 g), ali nije utjecalo na okus. Što duže stoji, boja će postati tamnija. 
  4. Pokrijte kreme folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti mazive.

Slaganje:

  1. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Stavite prvi biskvit i premažite kremom od Oreo keksa. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.
  2. Nakon što se torta ohladila, prekrijte je crnom kremom i zagladite sve “cake scraperom” za uredniji izgled. Ako želite ukrasiti šećernim posipom po dnu, sada je vrijeme za to. Postavite tortu na naopačke okrenutu zdjelicu koju ste stavili u dublju tepsiju i samo “bacajte” rukama sa strane. 
  3. Nakon toga tortu opet stavite hladiti barem pola sata, dok se krema u potpunosti ne stisne. Onda možete dalje ukrasiti s duhovima i ružicama. Za vrh torte koristila sam nastavak Wilton 1M. Za duhove, stavite bijelu kremu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom (Wilton 2A) i napravite male kuglice na torti, koje ćete zatim stražnjom stranom male metalne špatule potegnuti prema dolje. Pretpostavljam da može poslužiti i žličica za kavu. Malo crne kreme stavite u slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom pa napravite oči i usta.

Savjeti!

Torta je najukusnija i najmekša kad se jede sobne temperature. Možete je čuvati u frižideru, prekrivenu prozirnom folijom, ali pola sata prije konzumiranja izvadite je na sobnu temperaturu.

Ako želite preskočiti ukrašavanje različitim bojama, samo dodajte veću količinu mljevenih Oreo keksa u cijelu kremu. 

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić  | Author: Ana Zelić Ana Zelić  | Author: Ana Zelić Ana Zelić

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.