Kolumne 22. studenoga 2017.

Indijaneri - iznenađenje ispod hrskave čokolade

foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočni biskvit, fini šaum i na kraju, hrskavi preljev od čokolade. Može li bolje od ovih slatkih zalogaja?

Kod pripreme ovog kolača dno se može napraviti kao keksići ili na način kako sam ovdje objasnila. Šaum se istiskuje sa špricom po želji, tako da vam završni dojam ovisi o tom dijelu. Inače je kolač veoma dekorativan i dobro se uklapa u miks kolača, kada pripremate više vrsta.

 

Možda vas zanima... Oduševljenje: Hrpice sa čokoladom i orasima Kolumne

 

 | Author: Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

 

Sastojci za biskvit:

  • 3 žumanjka
  • 60 gr šećera
  • 90 gr brašna
  • 4 bjelanjka

Za pripremu šauma trebat će vam:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 gr šećera
  • 50 ml vode
  • malo limunovog soka

Sastojci za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice šećera
  • 80 gr margarina

Priprema:

  1. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
  2. Postepeno dodajte šećer.
  3. Nastavite dodavati jedan po jedan žumanjak dok miksate.
  4. Dodajte brašno koje lagano pjenjačom sjedinite s ostalim sastojcima.
  5. Na masnom papiru pomoću nekog okruglog predmeta olovkom iscrtajte krugove.
  6. Okrenite papir na drugu stranu i špricom istiskujte u krug smjesu po iscrtanom dijelu.
  7. Stavite smjesu peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta, tako da dobiju lijepu zlatnu boju.
  8. Pečene biskvite ostavite da se ohlade, te odvojite od masnog papira.
  9. Za šaum bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
  10. Postepeno dodajte 100 gr šećera.
  11. Posebno 150 gr šećera stavite kuhati zajedno sa vodom na srednju vatru.
  12. Kada se šećer istopi, polako sipajte tekućinu u bjelanjke i miksajte.
  13. Pred kraj umiksajte sok od limuna, dobit ćete lijepu čvrstu smjesu.
  14. Špricu za ukrašavanje napunite šaumom i na svaki biskvit šaum nanosite kružnim pokretima.
  15. Za glazuru čokoladu, šećer i vodu istopite na pari, sklonite sa strane.
  16. U vruće istopite margarin i ostavite da se ohladi.
  17. Svaki indijaner umačite u čokoladu, zatim stavite u frižider da se stegnu.

 

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na njenoj Facebook stranici. 

 

Mađarica Možda vas zanima... Neodoljiva dama iz susjedstva: Mađarica Špajza
 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.