Kolumne 09. studenoga 2017.

Izvještaj sa 17. Smotre rakija u Humu

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Sedamnaesto izdanje Smotre domaćih rakija u Humu okupilo je velik broj ljubitelja, ali i proizvođača ovog alkoholnog pića - pred žirijem je te subote bilo izloženo točno 157 uzoraka rakija.

Davno prije dolaska na mjesto glavnog urednika Gastro.hr-a, posjetio sam svetište hrvatske rakijske scene, maleni Hum negdje u brdima Istre prema granici sa Slovenijom. Meta je bio opjevan festival rakija, u kojem platiš čašicu 30 kuna, i onda piješ kad iznesu rakije koje nisu ušle u uži izbor za pobjednice po kategorijama.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Neka nam trezvenjaci ne zamjere, ali ovdje se razvije takva tulumčina da se posljedice prepričavaju godinama, poput one kad je jadan član žirija iz Zagreba pred svima pokušao otuđiti pobjedničku bocu rakije trpajući je u hlače, a pritom zamolivši ostale članove žirija, TV ekipe i gradonačelnika da je sve pod kontrolom... Srećom, oprostili su mi i čak me pozvali da u žiriju budem i ove godine!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

I ponovilo se. Čudesna priroda, pomalo scary krajolici, strah da si se izgubio, i odjednom on - Hum, najmanji grad na svijetu... Trekeri, bajkeri, ljubitelji zdrave hrane (tu su štandovi s voćem i povrćem), te naravno - rakijaši. Svi su tu, kao i svake zadnje nedjelje u listopadu... Hum je prema legendi nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili i grad.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prvi se put spominje 1102. godine, a gradske zidine su čuvale mjesto od čestih prodora Mlečana i Turaka. Odnedavno Hum ponosno nosi i naziv Grada biske, rakije s imelom, čija receptura potječe upravo iz njega. Danas Hum ima dvadesetak stanovnika, konobu i nekoliko suvenirnica, a tijekom Smotre rakija, okupi se i preko dvije tisuće ljudi.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Cilj same manifestacije popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje - od grožđanog dropa, a svoju umješnost u pripravljanju rakije testiralo je 37 proizvođača raznih vrsta rakija. Rakiju je ocjenjivalo 5 komisija s po 3 ocjenjivača, i to random, a ne redom u 10 kategorija: bisku, običnu domaću rakiju, medenicu, rakiju s rudom, šljivovicu-krekovicu, brinju, voćni destilat, rakije s travama, voćem ili šumskim plodovima te voće u rakiji, kao i izdvojenu kategoriju - likere.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Točno u podne je krenulo ocjenjivanje u Polači u Humu, a oko 18 sati dodijelile su se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija te Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju. T

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

u je nagradu za 2017. godinu za svoju bisku osvojio Sempervivum Poreč, za dobru zabavu bio je zadužen Night express, a program je savršeno vodio nezaustavljivi starski genijalac Dražen Turina Šajeta.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kao članu žirija dopalo me isprobati četrdesetak rakija. Predsjednica žirija nam je zabranila da gutamo. Progutao sam to i nakon pete ispljunute rakije shvatio da neki varaju. Ali sam i ja počeo varati tek kad sam okusio višnjevaču koju je valjda Crvenkapica baki nosila, a i nakon toga je bila pauza. Osim što se ne smije gutati, ocjenjuje se bistrina i boja, kao i miris te okus - koji nosi i najviše bodova. Nakon pet sati ocjenjivanja sam htio pjevati sa Šajetom i izljubiti cijeli svijet, ali sam se zadovoljio uživanjem u čudesno medenim medicama (ali i s malo bazge), te kasnijom pobjednicom, iz srca borove šume iscijeđenom biskom... Kasnije sam i propjevao slovenske polke, iako je cijeli dan sve bilo u znaku kvalitetnog rock and rolla. Ukratko, vidimo se i dogodine, i uvijek!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Događaj je sjajno pripremila udruga Hum te Grad i Turistička zajednica Buzeta, a osim uobičajenog žirija, ocjenjivanju se pridružilo Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića te certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Smotra domaćih rakija održala se uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Hvala im na svemu!

Pogledajte i prilog koji je snimila TV Istra.

TV Istra

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.