Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 30. listopada 2021.

Jesi li čula za čarobni eliksir vještica iz Beneventa?

Strega je liker od 40 % alkohola i zbog svog jedinstvenog biljnog okusa, jedan je od najkopiranijih likera svijeta s čak oko 400 poznatih kopija. Original se i danas radi prema aute-ntičnom i tajnom receptu. Mnogi su pokušavali odgonetnuti točne sastojke Strege, no proizvođač strogo čuva tajnu formulu. foto: Profimedia
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš suradnik Ante Carić ispričao je priču kako je evocirajući drevnu legendu prema kojoj je talijanski grad Benevento sastajalište svih vještica, Giuseppe Alberti je 1860. godine kreirao liker kojeg je nazvao Strega, na talijanskom vještica, spojivši tako slavni mit s imenom eliksira, danas jednim od najpoznatijih digestivnih likera Italije i svijeta

U postojanje vještica danas vjeruju rijetki, ali legende o njima itekako žive te i dalje raspiruju maštu. Stoga uoči skorašnje Noći vještica, donosim priču o tajanstvenom likeru Strega (tal. vještica) koji očarava i krijepi čitavu godinu. Talijanski grad Benevento, gdje je nastao, od davnina je znan kao „grad vještica“, a legenda o njihovim ritualnim plesovima zabilježena je u brojnim starim rukopisima. I upravo je u toj priči nadahnuće pronašao Giuseppe Alberti, kreiravši davne 1860. godine liker boje zlata koji se i dandanas radi od mnoštva trava i začina prema tajnoj recepturi, a koji prema predaji u sebi krije moć ljubavnog napitka. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Talijanski grad Benevento, gdje je liker nastao, od davnina je znan kao „grad vještica“, a legenda o njihovim ritualnim pl-esovima zabilježena je i u brojnim starim rukopisima. Upravo je u toj priči nadahnuće pronašao Giuseppe Alberti, kreiravši davne 1860. godine liker boje zlata; foto: foto: SHUTTERSTOCK

Službena priča o likeru Strega vraća nas gotovo 161 godinu u prošlost, kada je Giuseppe Alberti za život zarađivao kao trgovac vinom u talijanskoj provinciji Caserta koja je tada bila u sklopu Kraljevstva dviju Sicilija. Kako je njegov revolucionarno nastrojeni otac Carmine Vincenzo Alberti, zamjerivši se vladajućim Burbonima, završio u zatvoru, Giuseppe se preselio u grad Benevento, važno željezničko čvorište i tada pod papinskom administracijom. Zaduživši se, počeo je vina iz Apulije prodavati u Francusku. Trgovina vinom osigurala mu je dovoljno sredstava da otvori dva bara, jedan u srcu grada, a drugi na željezničkom kolodvoru.

Po očevom izlasku iz zatvora, zajedno su, inspirirani lokalnom legendom, osmislili liker koji su nazvali Strega, načinjen od brojnih različitih trava i začina, koji su destilirali u tri faze te bojali dragocjenim šafranom, što je likeru dalo prepoznatljivu zlatnu boju. Posjetiteljima bara na željezničkoj stanici koji su prije putovanja kupovali košare s popudbinom, darivali su po malenu bočicu žutog likera. Strega je uskoro postala toliko popularna da su svi putnici po zaustavljanju u Beneventu hrlili u bar kako bi kupili glasoviti eliksir, a veliki je uspjeh njegove tvorce ponukao da se koncentriraju na njegovu proizvodnju.

 | Author: SHUTTERSTOCK Strega načinjena od prirodnih sastojaka bez umjetnih aditiva, a destilat čini 70 različitih trava i začina iz Europe, središ-nje Amerike i Orijenta. Prisutni su još i koromač, mirta, klinčić i muškatni oraščić. I dok se karakteristična zlatna boja eliksira dobiva dodavanjem šafrana, najdominantnije arome su metvica i borovica; foto: foto: SHUTTERSTOCK

No unatoč ovoj priči, najzanimljivija je legenda nastanku likera Strega koju i danas rado prepričavaju potomci njegovih tvoraca.
Još od vremena dolaska Langobarda, grad Benevento je bio poznat kao „grad vještica“. Lokalni su stanovnici, inače revni katolici, poganske rituale došljaka smatrali djelom vještica vjerujući da imaju čudesne moći. Stoga se od tada uvriježilo vjerovanje da na tom području obitavaju vještice koje skrivene u okolnim planinama provode svoje magične rituale kao što je sabat, poganski obred poznat kao „kolo godine“. Ti su obredi simbolizirali odnos čovjeka i prirode, ciklus godišnjih doba, rast i umiranje te ponovno rađanje svega u prirodi, a prva se svetkovina sabata održavala upravo 31. listopada.

Jednom su, prema obiteljskoj predaji, Giuseppe i Carmine šetajući šumom u potrazi za sastojcima za svoje eliksire, zatekli skupinu vještica usred spomenutog rituala. Iznenadni udar groma odlomio je granu drveta koja je prikliještila jednu od njih. Kako su je otac i sin spasili, vještice su im u znak zahvalnosti darovale recept posebnog napitka koji je zauvijek ujedinjavao parove koji ga zajedno popiju, uz uvjet, da recept ni pod koju cijenu ne smiju odati već da ga prenose s oca na sina. I to je tradicija koja se u kući „Strega Alberti Benevento“, i dandanas u vlasništvu iste obitelji, bespogovorno poštuje. Samo jedan član obitelji te predradnik, čiji su otac i djed također bili djelatnici tvornice, znaju točan recept. Oni su jedini ovlašteni da jednom mjesečno iz tzv. sobe trava, u kojoj se čuvaju svi začini i trave za proizvodnju likera u ladicama pod šifrom, uzmu potrebne doze sastojaka za pripremu tajanstvenog destilata.

Uz ovu priču postoji i još jedna manje zanimljiva prema kojoj je Giuseppe Alberti recept za Stregu dobio iz jednog obližnjeg samostana.

 | Author: Profimedia Slikar i grafički dizajner Fortunato Depero te slikar i ilustrator Marcello Dudovich zaslužni su za neke od najljepših plak-ata za liker Strega; foto: foto: Profimedia

Strega je liker od 40% alkohola i zbog svog jedinstvenog gorko-slatkog biljnog okusa, jedan od najkopiranijih likera svijeta s čak oko 400 poznatih kopija. No original se i danas radi prema autentičnom i tajnom receptu. Iako su mnogu pokušavali odgonetnuti točne sastojke, njegovi proizvođači strogo čuvaju tajnu formulu. Ipak, zna se da je Strega načinjena od prirodnih sastojaka bez umjetnih aditiva, a destilat čini 70 različitih plemenitih trava i začina iz Europe, središnje Amerike i Orijenta, npr. cimet s Cejlona, borovica s Apeninskog poluotoka i divlja metvica s obala rijeke oko Beneventa. Prisutni su još i koromač, mirta, klinčić i muškatni oraščić. I dok se karakteristična zlatna boja eliksira dobiva dodavanjem šafrana, najdominantnije arome su metvica i borovica. Infuzija svih sastojaka u kukuruznom alkoholu izvrsne kvalitete destilira se u parnom kotlu ili alambiku prema tradicionalnim metodama.

Liker tada dozrijeva u hrastovim bačvama sve dok se sve aromatične komponente savršeno ne smiješaju. Do današnjeg dana prepoznatljivu etiketu likera krasi ples vještica oko čarobnog oraha te lik vještice s metlom.

 | Author: Profimedia Samo jedan član obitelji te predradnik,čiji su otac i djed također bili djelatnici tvornice, znaju točan recept. Imaju ovlast da jednom mjesečno iz sobe sa travama, u kojoj se pod šifrom čuvaju svi sastojci za proizvodnju likera, uzmu doze dostatne za pripremu tajanstvenog destilata; foto: foto: Profimedia

Strega je digestivni liker prikladan za svaku priliku. Može se ispijati sam na sobnoj temperaturi poslužen u čašama za liker, ali i s ledom. Dobro prati kavu, a može oplemeniti deserte, poput npr. slavne torte caprese, sladolede, voće, vruću čokoladu, a koristi se i kao sastojak u brojnim koktelima. Strega je svoje mjesto našla i u književnosti te filmskoj umjetnosti, a najslavniju ulogu je ostvarila u filmu „Kitty Foyle“ iz 1940. godine koji je najviše kumovao njenoj slavi.

Prema legendi prenesenoj u spomenutom filmu, Strega je ljubavni napitak - posjeduje moć da začara, a ako je vjerovati predaji, sve koji ga zajedno ispiju, zlatni će liker zauvijek ujediniti u ljubavi.

 | Author: Profimedia Strega je svoje mjesto našla i u književnosti te filmskoj umjetnosti, a najslavniju ulogu je ostvarila u filmu „Kitty Foyle“ iz 1940. godine koji je najviše kumovao njenoj slavi. Prema legendi prenesenoj u filmu, Strega je ljubavni napitak - posjeduje moć da začara, a ako je vjerovati predaji, sve koji ga zajedno ispiju,zlatni će liker zauvijek ujediniti u ljubavi. foto: foto: Profimedia

Možda vas zanima... Znaš li zašto se čokoladni tartufi tako zovu? Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.