Kolumne 23. prosinca 2017.

Kakva poslastica: Božićni arančini

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Ušećereni agrumi idealna su slastica u hladnim mjesecima, a ulazak u novu godinu s ovom će kombinacijom biti slađi nego ikad!

Došli smo na novi početak, laganim koracima ulazimo u 2018. godinu pa vam svima ovim putem želim sve najbolje, uvijek obilat stol i pune čaše te taman onoliko dragih ljudi koliko vam je potrebno!

 

Možda vas zanima... Slatki projekt: Torta od mrkve s džemom od malina Kolumne

 

Budite sretni, zahvalni i volite se, volite najjače!

Kao što rekoh, opet nam dolazi novi početak pa zašto ga ne malo zasladiti?

Ušećereni agrumi su nešto što je vjerujem većini poznato, a ušećerit se može gotove sve: naranče, limuni, limete, grejp, mandarine…

Ja sam odlučio sljubiti koru naranče s čokoladom s tim da sam kod kuhanja kore naranče dodao malo ruma kako bi to postala jedna prava poslastica.

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza

 

Recept pročitajte u nastavku, a Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Sjajna ideja petkom: Brancin na buči Kolumne
 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 3 naranče
  • 8 dl vode
  • 250 g šećera (podijeliti na 2 dijela)
  • 0,5 dl ruma
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica ulja
  • maslac

Priprema:

  1. Naranču zarezati na od vrha prema dnu na 4 mjesta i oguliti pazeći da dijelovi kore ostanu čitavi onako kako smo zarezali.
  2. Narezati na tanke trakice te kuhati u kipućoj vodi 15ak minuta (4 dl vode).
  3. Nakon kuhanja procijediti koru i isprati hladnom vodom.
  4. Preostala 4 dl vode prokuhati sa 125 g šećera i rumom na srednje jakoj vatri.
  5. U sirup dodamo koru naranče i kuhamo još 45 minuta dok naranča ne postane mekana.
  6. Ocijedimo, posušimo i pustimo da se prohladi pola sata te nakon toga umiješamo u šećer i tako ostavimo 24-48 sati na suhom.
  7. Nakon sušenja rastopimo na pari čokoladu s malo maslaca i ulja te jedan dio ušećerene naranče umočimo u glazuru, složimo na papir za pečenje i ostavimo da se čokolade stegne.

Ovakvi arančini su super zamjena za bilo koju grickalicu, a također super utaže želju za slatkim.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.