Kolumne 09. ožujka 2022.

Kasandra zna gdje se uputiti na ukusan i šaren zalogaj zdravlja

Naša suradnica Kasandra Draganić posjetila je prvi juice, smoothie i rice bar Smoothiekaša iza kojeg stoji svestrani Zlatko Štefanac foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša suradnica Kasandra Draganić posjetila je prvi juice, smoothie i rice bar Smoothiekaša iza kojeg stoji svestrani Zlatko Štefanac

Iako sam tipično dijete kontinenta i ako na tanjuru nema mesa, kao da nisam jela, volim se tu I tamo iznenaditi okusima, ali i ljudima koji rade neke ipak malo drugačije stvari.

Na adresi Kačićeva 21 u kolovozu prošle godine otvorilo se 18 kvadrata jednog takvog iznenađenja. Zlatko Štefanac se nakon više sezona odrađenih van Zagreba i Hrvatske, odlučio u ovo pandemijsko vrijeme preuzeti stvar u svoje ruke. Ali doslovce jer sve što vidite, a ne biste vjerovali koliko detalja stane u tako malo kvadrata, sve je njegovih ruku djelo. Kada uđete u Smoothiekašu, kao da ste stigli u neku malu džunglu usred metropole gdje oko svako malo zapazi neki novi kreativni detalj.

 | Author: Kasandra Draganić Zlatko Štefanac se nakon više sezona odrađenih van Zagreba i Hrvatske, odlučio u ovo pandemijsko vrijeme preuzeti stvar u svoje ruke; foto: foto: Kasandra Draganić

Kuha, blenda, spaja okuse, traži dobavljače, pravi svoje mlijeko na bazi badema, lješnjaka i kokosa, a ima vremena i razmišljati o detaljima u trgovini. Bicikl je okačen na zid, posred lokala se nalazi drvo jabuke koja se preselila iz dvorišta rodne kuće, a pohvalio se i bambusom kojeg je nedavno donio s Učke. Osim što ćete uživati u ambijentu, pobrinut će se Zlatko da naučite nešto novo, znat ćete za svaku namirnicu koju vam iscijedi u neki sok otkuda je, a ponosno nam je pokazivao brokulu koju teškom mukom nabavlja iz Zadra, a najbolja je.

 | Author: Kasandra Draganić Slasni veganski sendvič i krem juha od brokule; foto: foto: Kasandra Draganić

Odmah smo znali da ćemo u ovom prvom juice, smoothie i rice baru pojesti nešto kvalitetno s imenom i prezimenom. Preskočili smo sokove koje sam radi (mislim da to više ne treba naglašavati), ali nismo propustili kušati njegovu juhu o kojoj smo već čuli priče. Ne zna se unaprijed koja će biti juha na meniju, sve ovisi o dostupnom svježem povrću. Mi smo se razveselili kad smo čuli da je u pitanju krem juha od brokule. Ok, nismo uspjeli upamtiti kojih još čudesa ima u njoj, ali je ovo bila jedna od najfinijih juha koje sam probala. Dakle, savršeno svilenkasta, puna okusa i ono najbitnije – odlično začinjena. Zlatko vješto barata začinima i daje povrtnima jelima neku novu dimenziju. Svako jelo ili sok ovdje mi se čini kao savršen obrok van kuće, kad moramo ostati u pokretu, ne želimo pojesti neku tešku hranu, a ovakva juha će baš lijepo zagrijati dušu i utažiti glad.

U tom smjeru jelovnik ide i dalje. Divna salata s dressingom našeg smoothiekaše, marinirani dimljeni tofu i hrpa svježeg povrća – puna zdjela zdravlja koje možete ponijeti na posao ili pojesti u šarenom lokalu.

 | Author: Kasandra Draganić Salata s dressingom našeg smoothiekaše, marinirani dimljeni tofu i hrpa svježeg povrća; foto: foto: Kasandra Draganić

Nastavili smo s jednim neobičnim sendvičem. Neobičnim za mene jer – nema mesa. Kruh iz Korice, i to onaj od proklijalog ječma, je savršen izbor za ovaj bogati sendvič koji se između ove dvije šnite uopće ne raspada. A unutra, vrlo prihvatljiva zamjena za meso Vegefino i to njihova varijanta kulena. U Smoothiekaši su dostupni još i češnjovka te salama s paprikom. Sve, naravno, bez mesa. Odličan domaći humus i opet hrpa hrskavog povrća - ovakav veganski sendvič bih mogla jesti svaki dan!

 | Author: Kasandra Draganić Friško pečeni kolačići od ostataka orašastih plodova koji ostaju od pravljenja mlijeka od lješnjaka i badema; foto: foto: Kasandra Draganić

Pohvalio se Zlatko i svojim friško pečenim kolačićima koje pravi od ostataka orašastih plodova koji ostaju od pravljenja mlijeka od lješnjaka i badema, a već su osvojili njegove stalne klijente. Izgledom vas neće oduševiti možda na prvu, ali svakako im dajte priliku. Zdravi, a ukusni.

No, ono što me zapravo najviše zaintrigiralo su njegove Easy Rizzy zdjelice – riža na mlijeku s raznim dodacima. Ideju za rižu na mlijeku je ponio iz rodne Vojvodine gdje je kao dijete uživao u sutlijašu, a ovaj je recept obogatio kvalitetnijom rižom, bogatim dodacima i oduševio sve koji su ovaj povratak u djetinjstvo imali prilike okusiti. Riža kuhana na bademovom mlijeku s dodatkom kvalitetne čokolade, a povrh svega, bogati preljevi od naranče i od maline. U ponudi ima više okusa, čak njih pet, a naš favorit je definitivno ova malina. Bogata, gusta, nikako preslatka, ovu zdjelicu bismo rado jeli i za doručak, ali i ovako, kao slatko na kraju ovog zdravog i veselog ručka u najšarenijih i veselijih 18 kvadrata u gradu.

 | Author: Kasandra Draganić Easy Rizzy zdjelice – riža na mlijeku s raznim dodacima; foto: foto: Kasandra Draganić

Vratit ćemo se brzo, po još jednu dozu zdravlja iz Kačićeve, a svakako se žurimo isprobati i nove dipove koje pravi samo od povrća bez ikakvih aditiva. Ovakvih nam mjesta treba više u Zagrebu!

Možda vas zanima... Isprobali smo pizzu "Lička zima" zbog koje se silazi s autoputa! Kolumne Možda vas zanima... Novi zagrebački restoran Sopal nudi najzabavnije gastro iskustvo u Zagrebu! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.