Ovo je moja verzija popularnih kesten kocki. Podloga je biskvit s kakao prahom, a poškropio sam ga laganim sirupom aromatiziranim rumom, jer rum odlično ide uz kesten. Krema je pak varijacija moussea - i zato je vrlo pjenasta.
Ovaj put sam imao zaslađeni kesten blok pa sam količinu šećera u kremi reducirao na 15 g. Kako kolač ne bi bio presladak, također je uputno izbjeći upotrebu biljnog šlaga jer je već zaslađen.
Svakako kombiniraj čokoladu s kesten kockama, bilo kao dekoraciju, glazuru ili umak pri posluživanju. U slast!
Darkov kolač od kestena
Sastojci - za biskvit:
- 4 jaja
- 90 g brašna
- 10 g kakao praha
- 90 g šećera
- 1 vanili šećer
- sol
Sastojci - za kremu:
- 500 g kesten pirea
- 0.5 l slatkog vrhnja
- 6 žumanca
- 15 g šećera
- 1 vanili šećer
- 1 dl mlijeka
- 6 listića želatine
Sastojci - za sirup:
- 1 žlica ruma
- 1 žlica šećera
- 150 ml vode
- 1 žlica soka od limuna
Postupak:
- Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te sol i vanili šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano, ugašenim mikserom umiješati prosijano brašno i kakao.
- Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175 C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti je li tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti.
- Za sirup: prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.
- Za kremu: želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti otprilike sedam minuta. Žumanjke pomiješati sa šećerima i mlijekom, staviti na paru i kuhati uz neprestano miješanje pjenjačom. Istovremeno miksati vrhnje dok ne postane mekani šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno.
- Kad se smjesa žutanjaka zgusne maknuti s pare i dodati ocijeđenu i nabubrenu želatinu, miješati dok se želatina ne otopi i umiješati kesten pire. Lagano pjenjačom spojiti mekani šlag i smjesu s kestenom, izliti na hladni biskvit i poravnati. Staviti u hladnjak. Po želji staviti čokoladnu glazuru ili ukrasiti ribanom čokoladom...