Kolumne 10. listopada 2020.

Koliko-toliko pogačice sa sirom po bakinom receptu

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Već neko vrijeme želim napisati post na ovu temu, ali nikako uhvatiti vremena. A tema je: hipsteraj naš svagdašnji koji se, osim na modu, (očito) prebacio u sve pore našega društva.

Ako ovaj izraz definiramo malo opširnije i tu želju da budemo drugačiji prenesemo i u naše stanove, ali i caffe barove, restorane, na fasade, parkove, dobit ćemo lepezu kreativnosti, ali i upitnike nad glavom. I zapitati se s pravom: postajemo li glupi u toj želji da budemo drugačiji?

A što se zapravo dogodilo? Prije nekoliko dana u jednom restoranu odlazim u toalet i stanem ispred vrata zbog stilizirane fotografije na muškom i ženskom WC-u ne znam koji je koji. Doista – nemam pojma. Otvorim vrata, vidim pisoar i shvatim gdje trebam ići. Ista stvar i jučer u jednom bircu. O smiješnoj situaciji napišem i koju na Facebooku tražeći barem dvoje-troje svojih istomišljenika. Kad ono - lavina.

 

Možda vas zanima... Damski kapric - savršen recept za slađe raspoloženje Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Pa frend piše o hamburgerima koji su kao „ikona pristupačnog junka“ postali gurmanski specijalitet od 100 kn. Isto je kaže i s pizzama. Frendica dodaje da više ni normalan sendvič ne možeš pojesti „sve neki tornjevi koje ni Blanka ne može preskočiti“.

Sjetih se i gin-tonica. Kad ga naručiš – prvo je pitanje: Koji gin? A kad između 100-tinjak vrsta napokon odlučiš koji, ostaje odgovor na pitanje: A koji ćemo tonic? Najjeftiniji stari, najjeftiniji.

Jesam li stara, ljudi? Jer zašto sada, u moru svega, želim da sve bude kako je bilo? WC na kojemu jasno piše M i Ž, hamburger koji ima umak, meso, salatu, paradajz, normalno pecivo sa sezamom kojeg moraš primiti s dvije ruke? Pizzu koja je pizza, a ne list papira?

Ako nije starost u pitanju, jesam li ja zapravo, u moru hipstera, postala hipster?

Pogačice ili prutići sa sirom

U tom smjeru ide i današnji recept. Njega se svi sjećate. Radile su ga mame i bake (možda i tate i djedovi), a radi se o poznatim prutićima sa sirom, posutim kimom. No, da bude drugačije – uzmite modlice u ruke i napravite krugove. Dobit ćete potpuno novu i drugačiju grickalicu. Ali to je ona koju svi poznajete, skužit ćete po okusu.

 

Možda vas zanima... Ratatouille - slavlje poznatih okusa na najslasniji način Kolumne

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Za pogačice ili prutiće potrebno vam je:

  • 400 g glatkog brašna (300 za smjesu i 100 sa strane)
  • 250 g svježeg sira
  • 250 g maslaca (može i margarin)
  • 1 žumanjak i 1 cijelo jaje (samo za premazivanje)
  • sezam, kim
  • prstohvat soli (možda i dva)
  • okrugli kalup (nešto manji od onog za krafne, a možete i sa čašom).

Postupak pripreme:

  1. Od 250 g maslaca oduzmite prst i stavite sa strane.
  2. Umijesite tijesto od 300 g brašna, sira i maslaca, ako se i dalje bude lijepilo dodajte još brašna.
  3. Razvaljajte tijesto i premažite ga otopljenim maslacem koji ste odvojili.
  4. Preklopite. Premažite ponovno. Preklopite. Stavite u frižider na sat vremena. 
  5. Kada je tijesto odmorilo ponovno ga razvaljati - ne pretanko. Vaditi pogačice kalupima i slagati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje.
  6. Premazati razmućenim jajetom i žumanjkom, posuti sezamom ili kimom i peći u pećnici na 190 stupnjeva 12-15 minuta.

Dobar tek!

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.