Kolumne 27. veljače 2019.

Kuglof od naranče i badema s preljevom od krem sira

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona naranči u punom je jeku, a to samo znači da su se morale ušuljati i u moju kuhinju!

Ovo je jedan od onih kolača koji možete brzinski napraviti za nedjeljno popodne ili kad vam se gosti najave u zadnji tren. Ne možete puno pogriješiti, ne trebate nikakve posebne vještine, sve što vam treba je malo dobre volje, sastojci i kalup. Ma čak ni kalup, možete ga i u običnom okruglom kalupu za tortu ispeći.

 

Možda vas zanima... Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit! Kolumne

 

Izgledat će potpuno obično, ali već pri prvom zalogaju znat ćete da je ovo recept koji želite sačuvati. A svi koji ga probaju ostat će oduševljeni – u to sam sigurna! 

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Za biskvit će vam trebati:

  • 300 g glatkog brašna
  • 130 g mljevenih badema
  • 3 jaja (L)
  • 280 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 70 g suncokretovog ulja
  • 175 g kiselog vrhnja 
  • 100 g svježe iscijeđenog narančinog soka
  • 2 ½ praška za pecivo (12 g)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica dvije veće naranče
  • ½ žličice soli

Za preljev:

  • 100 g mascarponea
  • 50 g krem sira (Philadelphia, Vivis)
  • sok jedne naranče
  • 100 g šećera u prahu
  • 70-90 g toplog mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije


Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem.
  2. Namastite veliki kalup za kuglof. Ako koristite silikonski kalup (poput mene), stavite ga na ravni pleh.
  3. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte i dodajte mljevene bademe. To su suhi sastojci.
  4. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, narančin sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, ulje i  šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto (oko 3 minute).
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).
  6. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav. 
  7. Napunite kalup smjesom do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 min, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad je gotovo, ostavite ga da se ohladi u kalupu inače postoji mogućnost da pukne prilikom prebacivanja na rešetku. 


Postupak pripreme preljeva:

  1. U veću zdjelu stavite krem sir i mascarpone pa im dodajte prosijani šećer u prahu. Izmiješajte sve pjenjačom dok se ne sjedini pa dodajte narančin sok i ekstrakt vanilije.
  2. Ponovno promiješajte pa u više navrata (zbog lakšeg spajanja masnoće i tekućine) dodajte mlijeko koje ste prethodno zagrijali. U ovisnosti o željenoj gustoći dodajte više ili manje mlijeka. 
  3. Prelijte kuglof preljevom nakon što se potpuno ohladio, ukrasite tostiranim listićima badema i ušećerenom koricom naranče. Poslužite na sobnoj temperaturi, tada je kolač najmekši i najsočniji. 

Savjeti!

  • U ovisnosti o tome koliki vam je kalup, može vam ostati smjese. Nemojte je baciti, nego ispecite cupcakese.
  • Prilikom provjere ispečenost, bolje je da je biskvit malo vlažniji, s obzirom na to da se nastavlja «peći» u kalupu nakon što ga izvadite. 
  • Svi sastojci trebaju biti sobne temperature!

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.