Kolumne 27. veljače 2019.

Kuglof od naranče i badema s preljevom od krem sira

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona naranči u punom je jeku, a to samo znači da su se morale ušuljati i u moju kuhinju!

Ovo je jedan od onih kolača koji možete brzinski napraviti za nedjeljno popodne ili kad vam se gosti najave u zadnji tren. Ne možete puno pogriješiti, ne trebate nikakve posebne vještine, sve što vam treba je malo dobre volje, sastojci i kalup. Ma čak ni kalup, možete ga i u običnom okruglom kalupu za tortu ispeći.

 

Cheesecake od limuna Možda vas zanima... LJETNI FAVORIT Divno sočan cheesecake od limuna Recepti

 

Izgledat će potpuno obično, ali već pri prvom zalogaju znat ćete da je ovo recept koji želite sačuvati. A svi koji ga probaju ostat će oduševljeni – u to sam sigurna! 

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Za biskvit će vam trebati:

  • 300 g glatkog brašna
  • 130 g mljevenih badema
  • 3 jaja (L)
  • 280 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 70 g suncokretovog ulja
  • 175 g kiselog vrhnja 
  • 100 g svježe iscijeđenog narančinog soka
  • 2 ½ praška za pecivo (12 g)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • korica dvije veće naranče
  • ½ žličice soli

Za preljev:

  • 100 g mascarponea
  • 50 g krem sira (Philadelphia, Vivis)
  • sok jedne naranče
  • 100 g šećera u prahu
  • 70-90 g toplog mlijeka
  • ½ žličice ekstrakta vanilije


Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem.
  2. Namastite veliki kalup za kuglof. Ako koristite silikonski kalup (poput mene), stavite ga na ravni pleh.
  3. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte i dodajte mljevene bademe. To su suhi sastojci.
  4. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, narančin sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, ulje i  šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto (oko 3 minute).
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).
  6. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav. 
  7. Napunite kalup smjesom do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 min, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad je gotovo, ostavite ga da se ohladi u kalupu inače postoji mogućnost da pukne prilikom prebacivanja na rešetku. 


Postupak pripreme preljeva:

  1. U veću zdjelu stavite krem sir i mascarpone pa im dodajte prosijani šećer u prahu. Izmiješajte sve pjenjačom dok se ne sjedini pa dodajte narančin sok i ekstrakt vanilije.
  2. Ponovno promiješajte pa u više navrata (zbog lakšeg spajanja masnoće i tekućine) dodajte mlijeko koje ste prethodno zagrijali. U ovisnosti o željenoj gustoći dodajte više ili manje mlijeka. 
  3. Prelijte kuglof preljevom nakon što se potpuno ohladio, ukrasite tostiranim listićima badema i ušećerenom koricom naranče. Poslužite na sobnoj temperaturi, tada je kolač najmekši i najsočniji. 

Savjeti!

  • U ovisnosti o tome koliki vam je kalup, može vam ostati smjese. Nemojte je baciti, nego ispecite cupcakese.
  • Prilikom provjere ispečenost, bolje je da je biskvit malo vlažniji, s obzirom na to da se nastavlja «peći» u kalupu nakon što ga izvadite. 
  • Svi sastojci trebaju biti sobne temperature!

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.