Proteklog vikenda imali smo doma dvostruko rođendansko slavlje tako da sam pripremila dvije torte – jednu čokoladnu i jednu od malina. Ja sam više voćni tip nego čokoladni tako da me ova torta oduševila, kao i sve prisutne.
Ako su i vama maline jedno od omiljenog ljetnog voća, onda imam pravi recept za vas. Lagana i osvježavajuća torta s malinama oduševit će vas i sve ljubitelje voćnih slastica!
Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.
Za biskvit će vam trebati:
- 6 jaja
- 200 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 120 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 250 g šećera
- naribana korica 1 limuna
- 1 žlica arome vanilije
Mousse krema od malina:
- 500 g malina
- 200 g šećera
- 200 g tekućeg jogurta
- 2 x 10 g želatine u prahu
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte aromu vanilije, limunovu koricu, mlijeko i ulje. Smjesi od žutanjaka naizmjenično dodajte snijeg od bjelanjaka te brašno pomiješano s praškom pecivo i sve lagano sjedinite.
- Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
- Biskvit pecite 30-40 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka biskvita.
- Za pripremu kreme maline, zajedno sa šećerom izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
- Želatinu prema uputama na pakiranju namočite u vodi, ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri.
- Otopljenu želatinu pomiješajte s pireom od malina. Ako ne volite koštice, pire od malina procijedite kroz sitno cjedilo prije nego što umiješate želatinu. Ja ih nisam micala jer mi ne smetaju.
- Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag pa sjedinite s jogurtom i pireom od malina.
- Svaki biskvit navlažite s malo mlijeka pa premažite s 1/3 kreme od malina. Tortu slažite u
- kalupu u kojem se pekao biskvit, a rub kalupa obavezno obložite masnim papirom.
- Tortu spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Prije posluživanja tortu dodatno ukrasite šlagom ili drugačije prema želji.
Dobar tek!