Kolumne 14. srpnja 2018.

Lagana ljetna mousse torta s malinama i jogurtom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je većini ljudi glavni simbol ljeta lubenica, za mene su to maline! I uvijek mi je žao što im je sezona tako kratka, ali dok ih ima zaista uživam u njima. Jedem ih svježe, kombiniram za doručak s raznim žitaricama, ali rado pripremam i slastice s njima!

Proteklog vikenda imali smo doma dvostruko rođendansko slavlje tako da sam pripremila dvije torte – jednu čokoladnu i jednu od malina. Ja sam više voćni tip nego čokoladni tako da me ova torta oduševila, kao i sve prisutne.

 

Možda vas zanima... Ultimativni užitak: Rolada torta s malinama i limunom Kolumne

 

Ako su i vama maline jedno od omiljenog ljetnog voća, onda imam pravi recept za vas. Lagana i osvježavajuća torta s malinama oduševit će vas i sve ljubitelje voćnih slastica!

 

Možda vas zanima... Iskoristite sezonu: Mrvičasti kolač sa sirom i jagodama Kolumne

 

Jannettine recepte potražite na blogu i Facebook stranici Slatki svijet torti i kolača.

 

Možda vas zanima... Pravi užitak: Jogurt kolač s trešnjama i bademima Kolumne

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 6 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 120 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 250 g šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica arome vanilije

Mousse krema od malina:

  • 500 g malina
  • 200 g šećera
  • 200 g tekućeg jogurta
  • 2 x 10 g želatine u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte aromu vanilije, limunovu koricu, mlijeko i ulje. Smjesi od žutanjaka naizmjenično dodajte snijeg od bjelanjaka te brašno pomiješano s praškom pecivo i sve lagano sjedinite.
  2. Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom.
  3. Biskvit pecite 30-40 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
  4. Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka biskvita.
  5. Za pripremu kreme maline, zajedno sa šećerom izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
  6. Želatinu prema uputama na pakiranju namočite u vodi, ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri.
  7. Otopljenu želatinu pomiješajte s pireom od malina. Ako ne volite koštice, pire od malina procijedite kroz sitno cjedilo prije nego što umiješate želatinu. Ja ih nisam micala jer mi ne smetaju.
  8. Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag pa sjedinite s jogurtom i pireom od malina.
  9. Svaki biskvit navlažite s malo mlijeka pa premažite s 1/3 kreme od malina. Tortu slažite u
  10. kalupu u kojem se pekao biskvit, a rub kalupa obavezno obložite masnim papirom.
  11. Tortu spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Prije posluživanja tortu dodatno ukrasite šlagom ili drugačije prema želji.

Dobar tek!

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.