Kolumne 11. rujna 2018.

Langoši, langaši ili poderane gaće i jedna sjajna kuharica

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod nas u kući, langoši ili poderane gaće uvijek su se radili od ostataka pire krumpira, a kada sam se sama upuštala u pripremu ovih slasnih jastučića, radila sam, naravno, brzinsku verziju s jogurtom. Onda sam u ruke dobila Tradicionalnu Prekmursku Kuharicu i probudila neke zaboravljene uspomene zapakirane u najfinije okus

Kod nas u Međimurju, langoši se prodaju za vrijeme svake veće manifestacije i nezaobilazna su poslastica za vrijeme obiteljskih obilazaka društvenih događanja. Vole ih svi, oni mlađi naručuju ih premazane Nutellom, a starijima pak je još uvijek nezamjenjiva varijanta s vrhnjem i češnjakom.

 

Možda vas zanima... Hrskavi uštipci za slasna ljetna druženja Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Sama ih nisam okusila predugo. Ponekad, kad bi na štednjaku ostali ostaci pire krumpira, a mi bi je uspjeli nagovoriti da u velikom loncu zagrije tu ogromnu količinu ulja, ispekla bi ih mama. I tad bi ih smazali brzinom munje. Kečap, vrhnje, češnjak, masni prsti i zadovoljni trbusi bili su dovoljni za sretno djetinjstvo.

A onda sam nedavno posjetila slovensko Prekmurje i uspomene su se instantno probudile. Langoši ili, kako ih oni zovu, langaši, i kod njih se pripremaju od pire krumpira, a poslužuju ih s mlejčnim uborkima, krastavcima s jogurtom, paprikom i češnjakom. Ovaj sam specijalitet imala prilike isprobati u Gostilni Rajh, a zatim, kada sam u ruke dobila Tradicionalnu Prekmursku Kuharicu Mateja Fišera, u pripremu sam se upustila i sama.  

 

Možda vas zanima... Gastro priče: Što to ima Slovenija, a mi bismo voljeli imati? Recenzije

 

Tradicionalna Prekmurska Kuharica divna je slikovnica za zaljubljenike u gastronomiju koja, vjerovali ili ne, spaja kuhanje i modu. Ilustrirana na posve drugačiji način, ova će vas kuharica oduševiti već na prvi pogled. Barem je to bio slučaj kod mene. A onda sam je prolistala i u njoj pronašla još zaboravljenih, a nekada toliko obožavanih recepata. Raženi kruh, bograč, prekmurska gibanica, juha od gljiva s heljdom, pohana piletina, kokošja juha s okruglicama, tradicionalne palačinke kakve su znale napraviti samo bake ili pak medenjaci, za nadolazeću hladnu zimu. Jela koja se desetljećima jedu i čuvaju i kod nas, pripremljena na neki drugačiji, nama pomalo novi način.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

I gledaš te fotografije, diviš se ideji, načinu stvaranja i jednostavnosti nečeg što toliko cijeniš, pa te sve to natjera da se i sam baciš u izradu, pripremu, stvaranje. Ja sam se bacila na stvaranje poderanih gaća, langoša, slovenskih langaša.

Napravila sam ih u varijanti manjih uštipaka i bili su genijalni. Nisam ih poslužila uz mliječne krastavce, kako to rade Prekmurci, već sam se odlučila za jednostavniju verziju grčkog jogurta s domaćom mljevenom paprikom i, naravno, češnjakom. Bez češnjaka to naprosto ne bi bilo to.

U nastavku donosim recept, a vama toplo preporučujem listanje ove kuharice i čuvanje na polici za one nostalgične dane. Vjerujte, tu ćete već pronaći nešto po svom guštu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za langaše će vam trebati:

  • 750 g bijelog brašna
  • 375 g kuhanog krumpira
  • 40 g kvasca
  • 450 g mlake vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera ili meda
  • Ulje za prženje

Za vodu od češnjaka trebat će vam:

  • 1 režanj češnjaka
  • 200 g vode
  • 1 žličica soli

Za mliječne krastavce trebat će vam:

  • 1 veći krastavac
  • 500 g domaćeg jogurta
  • Kiselo vrhnje
  • Crvena mljevena paprika, slatka ili ljuta
  • Češnjak
  • Sol

Postupak pripreme:

  1. Kvasac otopite u toploj vodi, dodajte šećer, promiješajte i pustite da stoji kako bi kvasac počeo djelovati.
  2. Pomiješajte kvasac i brašno.
  3. Kuhani krumpir protisnite, pa ga dodajte brašnu i kvascu. 
  4. Dodajte mlaku vodu i zamijesite glatko tijesto.
  5. Pustite da se tijesto diže barem pola sata. Autor navodi kako ga možete spremiti u zagrijanu pećnicu koju ste, nakon što se zagrijala na nižoj temperaturi, naravno, ugasili.
  6. U široj posudi zagrijte ulje, pa od tijesta otkidajte najprije okruglice, a zatim ih oblikujte u diskove nalik tijestu za pizzu. 
  7. U posudi zagrijte dovoljno ulja, pa ubacujte i pecite tijesto. Ulja mora biti dovoljno da tijesto pluta na površini i ne dodiruje dno. 
  8. Langoš ili langaš je pečen kada popini zlatnu boju s obje strane. Zatim ga izvadite iz ulja na papirnati ubrus koji će upiti nepotrebnu masnoću. 
  9. Vodu od češnjaka napravite tako da češnjak protisnete, pa ga ubacite u vodu. 
  10. Dodajte sol i promiješajte. Pustite da kratko odstoji, pa ovom vodom poprskajte langoše. Češnjakova voda može stajati, samo ju je potrebno zatvoriti kako ne bi čitava prostorija mirisala po češnjaku.
  11. Umak od krastavaca pripremite tako da krastavce nasjeckamo na tanke ploške.
  12. Posolite ih i počekajte da ispuste vodu, pa ih lagano procijedite. 
  13. Dodajte protisnuti češnjak, dodajte i jogurt, pa sve skupa pomiješajte. 
  14. Spremite u hladnjak, a ako su krastavci pustili previše vode, a umak postao prerijedak, krastavcima možete dodati još kiselog vrhnja.
  15. Prije posluživanja pospite ih slatkom mljevenom paprikom.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.