Lješnjak gnijezda čine ti se kao odličan izbor za nadolazeće blagdane? Potpuno si u pravu! Želiš li pripremiti slatka lješnjak gnijezda s čokoladnom kremom ili Nutellom, naš Gastrolovac Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" ima savršen recept za ovaj omiljeni kolač koji se ne peče. Lješnjak gnijezda jednostavna su za pripremu, a obožavat će ih cijela obitelj.
Lješnjak gnijezda pripremi s lakoćom
Jedan od omiljenih blagdanskih kolača, lješnjak gnijezda tradicionalno se pripremaju već dugi niz godina. Zbog jednostavne pripreme, lješnjak gnijezda možeš izrađivati u društvu najmlađih i tako stvoriti lijepe uspomene kojih će se rado sjećati. Sve što ti je potrebno je malo lješnjaka, keksa, maslaca i čokolade te još nekoliko sastojaka koje sigurno imaš u svojoj kuhinji. Lješnjak gnijezda uvijek možeš personalizirati svojim omiljenim začinima, a Darko rado koristi vaniliju, tonku, liker ili ribanu koricu agruma za svježu i citrusnu notu.
Sastojke je potrebno pomiješati u gustu smjesu, ostaviti ju da se ohladi i zatim slijedi najzabavniji dio pripreme lješnjak gnijezda - oblikovanje kuglica. Rukama oblikuj kuglice i zatim prstom ili kuhačom utisni malu udubinu kako bi lješnjak gnijezda dobila svoj prepoznatljiv izgled. Idući korak je punjenje lješnjak gnijezda čokoladom, a koju ćeš odabrati je na tebi.
Lješnjak gnijezda nisu potpuna bez čokolade
Oblikovanje kuglica je samo dio posla, ono što lješnjak gnijezda čini tako ukusnima je čokoladno punjenje. Darko je za ovaj recept pripremio kremasti ganache od tamne čokolade, idealan za sve one koji ne vole čokoladne kreme s puno šećera. Ako ipak voliš da su tvoji deserti slatki i puni čokolade, ganache kremu pripremi od čokolade s manjim udjelom kakaa ili čak bijele čokolade. Da bi postupak bio još jednostavniji, lješnjak gnijezda možeš puniti omiljenim namazom poput Nutelle ili Linolade.
Lješnjak gnijezda - provjereni recept by Darko Debić
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 80 g šećera
- 250 g petit keksa, mljevenih
- 150 g prženih mljevenih lješnjaka
- 200 ml vode
- Dodatak po želji (korica limuna, liker, tonka, vanilija...)
Punjenje:
- 150 g prženih sjeckanih lješnjaka za uvaljati gnijezda
- 200 g ganache kreme ili čokoladnog namaza za punjenje
Priprema:
- Na vatri otopi vodu, šećer i maslac pa u smjesu dodaj natrganu čokoladu.
- Kad se čokolada otopi, makni s vatre i u to umiješaj mljevene lješnjake i petit kekse. Po želji dodaj nešto od dodataka i dobro sve sjedini.
- Smjesu stavi na komad prozirne folije, pokrij drugom folijom i oblikuj dva pravokutnika debljine oko 2 cm. Dobro ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, potom u hladnjaku.
- Svaki pravokutnik nareži na 30 kockica. Dlanovima preoblikuj kockice u kuglice.
- Svaku kuglicu uvaljaj u sjeckane lješnjake pa u sredini napravi rupu drvenom kuhačom.
- Kremu stavi u vrećicu za ukrašavanje i napuni svako gnijezdo.
- Lješnjak gnijezda prije posluživanja ostavi u hladnjaku da se skroz ohlade.
Ganache krema od tamne čokolade
Sastojci:
- 150 g čokolade
- 150 ml slatkog mliječnog vrhnja
Priprema:
- Vrhnje zagrij do vrenja, makni sa štednjaka i dodaj nalomljenu čokoladu.
- Ostavi da stoji par minuta i pomiješaj da se sve sjedini.
- Pričekaj da se krema ohladi i stegne, stavi u vrećicu za ukrašavanje i puni gnijezda.
U slast!
Još slatkih i zabavnih recepata potraži na Darkovom food blogu "Samo jedan griz".