Kolumne 10. srpnja 2017.

Kozice pohane u kokosu sa salsom od ananasa

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
U ovom receptu donosim kozice pohane u kokosovom brašnu uz posebnu pikant salsu napravljenu samo od ananasa i začina. Na kraju mi je bilo žao što nisam više kozica iskoristio pri isprobavanju ovog recepta.

U zadnje vrijeme puno eksperimentiram s okusima u kuhinji. Tražim sve luđe kombinacije namirnica i okusa da vidim kako ću reagirati na njih. I za sada me samo oduševljavaju!

Još se nije niti jedna kombinacija potkrala koja bi mi smetala i s kojom nisam bio zadovoljan (dođe to valjda s godinama). Ovaj put sam isprobao nešto što zamišljam da bi došlo ravno iz filma Pirati s Kariba.

 

Možda vas zanima... Ultimativno osvježenje: Souffle od limuna u - limunu Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Sastojci:

  • Repovi kozica (17 kom)
  • Ananas (130 g)
  • Celer list (pola šake)
  • Ljuti umak od paprike
  • Kokosovo brašno (2 žlice)
  • Pšenično brašno (2 žlice)
  • Krušne mrvice (4 žlice)
  • Bjelanjak (2 kom)

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Priprema:

  1. Krenimo sa salsom. Pripremite 130 grama ananasa, pola šake svježeg lista celera i 1 žličicu ljutog umaka od paprike (Hot Pepper Sauce). Sve stavite u multipraktik i usitnite dok ne postane tekuće i kremasto. Salsu odložite u hladnjak da se poveže dok pripremate kozice. Ako se bojite ljutine slobodno stavite prvo pola žličice ljutog umaka, pa kasnije dodate još ako vam je nedovoljno ljuto.
  2. Dvije velike žlice kokosa stavite pržiti na suhu tavu par minuta sve dok ne osjetite jak miris kokosa i ne vidite da počinje dobivati smećkastu boju. Kada je gotov pomiješajte ga s 4 velike žlice krušnih mrvica.
  3. Istucite dva bjelanjka s malo soli i krenite s paniranjem repova kozica.
  4. Kozice primite za vrh repa i prvo ih sa svih strana obložite brašnom, zatim ih pobrašnjene uronite u bjelanjak, a na kraju u smjesu krušnih mrvica i kokosovog brašna.
  5. Odložite gotovu kozicu na rešetku i ponovite postupak sve dok ne potrošite sve kozice.
  6. Pecite ih na 200 stupnjeva u pećnici sve dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  7. Ovako pečene kozice bit će hrskave izvana bez da su masne od ulja, a opet sočne iznutra jer repovi neće izgubiti svu svoju tekućinu.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Palačinke Možda vas zanima... Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom Špajza

 

Poslužite ih odmah uz salsu od ananasa i uživajte u slano-ljuto-slatkoj kombinaciji okusa.

Napomena: Ako vam salsa od ananasa nije po guštu poslužite ih slobodno uz neki umak na bazi vrhnja po vlastitoj želji.

Darka možete pratiti i na njegovom blogu Darkova Web Kuharica te na Facebook stranici. 

 

Možda vas zanima... Super brze marelice u lisnatom tijestu sa slatkim dodacima Kolumne
 

 

Dobar tek i ARRrrrr!

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.