Kolumne 12. prosinca 2023.

Mađarica - omiljeni blagdanski klasik

mađarica
Mađarica - omiljena za blagdane, ali i za svaki dan foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Već se osjeti Božić u zraku: nesebično darivanje, dom prepun dječjeg osmijeha i topline, spokoj i mir. Nadolazeće će nas razdoblje podsjetiti na ono što je zapravo bitno...

Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, poput mađarice, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta.

Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.

 

Možda vas zanima... Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići Kolumne

 

Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.

Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu.

 

Možda vas zanima... Zasladi se savršeno hrskavim čokoladnim keksićima Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović Mađarice foto: Nevena Josipović

Mađarica

Sastojci - za tijesto:

  • 40 dag glatkog brašna
  • žličica praška za pecivo
  • 15 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Sastojci - za kremu:

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 13 dag oštrog brašna
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 20 dag maslaca

Sastojci - za kremu s pudingom (opcija br 2.):

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 3 žlice brašna
  • 20 dag maslaca

Sastojci - za glazuru:

  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

 

Možda vas zanima... Prhka pita od sira po bakinom receptu Kolumne

 

Postupak - tijesto:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na 4 dijela.
  2. Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavi na papir za pečenje.
  3. Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.

Postupak - krema i glazura:

  1. Od litre mlijeka odvoji 4 dl, ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom.
  2. U 4 dcl mlijeka dodaj brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim dodaj smjesu u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješaj dok se ne otopi.
  3. Pusti da se ohladi, dodaj izrađeni maslac te sve sjedinit Ohlađene kore premaži pripremljenom kremom.
  4. Ako ne želiš raditi s čokoladom, možeš napraviti kremu s pudingom (opcija br. 2). Od mlijeka odvoji 4 dcl, ostatak stavi zajedno sa šećerom zakuhati. U odvojeni dio mlijeka dodaj brašno, kakao i puding te izmiksaj da se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodaj čokoladu smjesu te miješaj dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Makni s vatre, pusti da se ohladi te dodaj maslac.
  5. Za kraj, napravi glazuru tako da otopiš čokoladu s malo ulja te preliješ po kolaču.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne Možda vas zanima... Sasvim poseban, super sočan kolač od limuna Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar vesnaz
    vesnaz 17:26 02. Ožujak 2021.

    Koje su dimenzije pleha za kore?