Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, poput mađarice, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta.
Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.
Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.
Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu.
U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Mađarica
Sastojci - za tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Sastojci - za kremu:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Sastojci - za kremu s pudingom (opcija br 2.):
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 1 žlica kakaa u prahu
- 3 žlice brašna
- 20 dag maslaca
Sastojci - za glazuru:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Postupak - tijesto:
- Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na 4 dijela.
- Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavi na papir za pečenje.
- Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.
Postupak - krema i glazura:
- Od litre mlijeka odvoji 4 dl, ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom.
- U 4 dcl mlijeka dodaj brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim dodaj smjesu u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješaj dok se ne otopi.
- Pusti da se ohladi, dodaj izrađeni maslac te sve sjedinit Ohlađene kore premaži pripremljenom kremom.
- Ako ne želiš raditi s čokoladom, možeš napraviti kremu s pudingom (opcija br. 2). Od mlijeka odvoji 4 dcl, ostatak stavi zajedno sa šećerom zakuhati. U odvojeni dio mlijeka dodaj brašno, kakao i puding te izmiksaj da se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodaj čokoladu smjesu te miješaj dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Makni s vatre, pusti da se ohladi te dodaj maslac.
- Za kraj, napravi glazuru tako da otopiš čokoladu s malo ulja te preliješ po kolaču.
Dobar tek!