Kolumne 10471 prikaza 10. prosinca 2018.

Mađarica - kraljica kolača i bezvremenski klasik

Nevena Josipović
Osjeti se Božić u zraku, zar ne? Nesebično darivanje, dom prepun dječjeg osmijeha i topline, spokoj i mir. Prosinac će nas podsjetiti na neke zapravo sitnice, koje se ne mogu kupiti...

Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, poput mađarice, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta.

Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.

 

Možda vas zanima... Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići Kolumne

 

Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept.

Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.

Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu.

 

Možda vas zanima... Domaći čokoladni keksi - savršeno hrskavi Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

Možda vas zanima... Apsolutni favorit: Prhka pita od sira po bakinom receptu Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Za tijesto će vam trebati:

  • 40 dag glatkog brašna
  • žličica praška za pecivo
  • 15 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Krema:

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 13 dag oštrog brašna
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 20 dag maslaca

Krema s pudingom (opcija br 2.):

  • 1 litra mlijeka
  • 30 dag šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 3 žlice brašna
  • 20 dag maslaca

Glazura:

  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja

Postupak pripreme:

Tijesto

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i podijelite ga na četiri dijela.
  2. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavite na papir za pečenje.
  3. Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.

Krema

  1. Od litre mlijeka odvojite 4 dcl, ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom.
  2. U 4 dcl mlijeka dodajte brašno i promiješajte da vam se ne stvore grudice. Zatim dodajte smjesu u mlijeko sa šećerom te miješajte dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodajte čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
  3. Pustite da se ohladi, dodajte izrađeni maslac te sve sjedinite. Ohlađene kore premažite s pripremljenom kremom.
  4. Ako ne želite raditi s čokoladom, možete napraviti kremu s pudingom (opcija br.2). Od mlijeka odvadite 4 dcl, ostatak stavite zajedno sa šećerom zakuhati. U dio mlijeka dodajte brašno, kakao i puding te izmiksajte da vam se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodajte smjesu te miješajte dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Maknite s vatre, pustite da se ohladi te dodajte maslac.
  5. Za kraj, napravite glazuru tako da otopite čokoladu s malo ulja te prelijete po kolaču.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.