Kolumne 18. veljače 2019.

Matija Bregeš: Zimski izlet u Dansku metropolu

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom zimske pauze mnogi naši vrsni chefovi, umjesto da odmaraju, odlaze učiti nove recepte, zahvate i što god već u neke druge države i vrhunske restorane. Razgovaramo s Matijom Bregešom koji je nakratko zamijenio paški Boškinac danskim Geraniumom.

Matija, kud baš u Copenhagen, nije bilo ništa toplije?
Pa nadavno sam kuhao na Zanzibaru (smijeh)... Vjerujte mi, s gastronomskog stajališta Copenhagen je daleko od hladnog. Geranium je nositelj tri Michellina te je prošle godine bio 19. restoran svijeta!

Potpisujemo! Kako ste došli baš tamo, je li bilo nekih drugih opcija?
Bilo je i drugih opcija, svake godine nekoliko mjeseci ranije planiram dio zimske pauze iskoristiti za učenje i staž, a smatram da je Geranium trenutno savršeno mjesto za mene.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Što mislite poboljšati od svog trenutnog znanja u Geraniumu?
Prvenstveno ono zbog čega sam i izabrao jedan od najprogresivnijih restorana svijeta. Ovdje kuhanje nije samo kuhanje, tu je hrana nešto više, teži se savršenstvu u svakom detalju. Od glavne namjernice do svake klice, cvjeta i latice - jednostavno: umjetnost. Samo osjetiti tu disciplinu, posvećenost i atmosferu vuče iz vas ogromnu inspiraciju.

Po čemu je njihova kuhinja najpoznatija?
Chef Rasmus je ovdje glavna figura, on ne prati trendove, on ih stvara. Njeguje se sezonska i lokalna visoka skandinavska kuhinja kojoj daju svoj rukopis.

Na kojoj ste poziciji, koliko uopće ostajete?
Svaki tjedna mijenjam poziciju, od umaka, glavnih jela pa sve do slastica, što je fenomenalno jer imam priliku proći cijelu kuhinju. Ostajem mjesec dana.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Možete li nam objasniti kako funkcionira ta „razmjena studenata“ u modernom svijetu?
Kao što sam napomenuo, nekoliko mjeseci pa čak i godinu dana unaprijed šaljem mailove zamolbi u nekoliko restorana koje osobno pratim, preferiram i mislim da bi mi mogli pomoći. Tada pokušamo dogovoriti termin koji svima odgovara i to je to. Potrebna je samo želja.

Koje ćete „dansko“ jelo pripremati kad počne sezona u vašem matičnom restoranu?
Niti jedno (smijeh), u Boškincu na Pagu samo lokalno, mislim da je poanta staža prenijeti njihovo znanje na naše namjernice i recepte.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kada ćemo saznati što nas očekuje na ovom sjajnom mjestu?
Čim ga posjetite, i vjerujte mi nećete požaliti. Hotel i restoran su trenutno u renovaciji, a otvorenje restorana je 12.travnja. Vidimo se!

 

Boškinac Možda vas zanima... Boškinac 2009 Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.