Kolumne 21. kolovoza 2017.

Najbolji baranjski restorani: Didin Konak

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znaju da se u Baranji dobro jede, ali na kojim mjestima se jede najbolje? Cilj ove edicije reportaža je dati odgovor na to pitanje i uputiti gurmane i hedoniste na prave lokacije, na kojima će Baranju svojim nepcima upoznati u svojoj punoj gastronomskoj ljepoti i raskoši.

Didin Konak smješten je u Kopačevu, tik uz ulaz u Park prirode Kopački rit.  Didin Konak nije samo restoran, već imanje ili posjed u punom smislu te riječi. Osim samoga restorana u ugostiteljsko – turističkom kompleksu nalaze se i apartmani uređeni u rustikalnom stilu, sjenice,  vinski podrum, pansion s 25 soba, plastenik za uzgoj vlastitoga povrća. Plod je to vizije i ulaganja američkoga biznismena hrvatskih korijena Stevea Bubala.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Moji domaćini su bili voditelj imanja Viktor Tašić i specijalist za marketing i društvene mreže Manuel Magdić. Razgovor smo započeli uz graševinu „Matijević“ iz Suze. Ovo prezime je postalo sinonim za odličan kulen, ali i vina su podjednako dobra. Budući da je Baranja „majka vina“ vinska karta iznimno je bitna za svaki baranjski restoran. Stoga u ponudi još imaju i vina Belje koji su najveći proizvođač vina u cijeloj Hrvatskoj, vina vinarije Svijetli dvori iz Karanca, te  vina Mihalja Gerštmajera mlađeg. Osim baranjskih u ponudi imaju i srijemska vina Iločkih podruma, te orahovački Zeleni Silvanac.

Ubrzo nam je poslužen perkelt od soma. Perkelt je delicija karakteristična za baranjsku gastronomiju; domaće tijesto sa sirom i zaprženom slaninom se kombinira s iskoštenim komadima ribe u gustome umaku u kojem dominira mljevena paprika. Po Viktorovim riječima Kopačevo ima najbolju papriku u Baranji. Ne znam da li bi se s time složili žitelji Vardarca i Luga, ali paprika iz Kopačeva je uistinu dobra, što je rezultiralo time da i perkelt od soma bude vrhunski. Sve pohvale za kuharicu Ilonku!

- Paprika iz Kopačeva je „crveno zlato“. Otkupljujemo papriku od više malih proizvođača koji su fokusirani isključivo na vrhunsku kvalitetu, a ne na kvantitetu. Neki od njih su proizvodili isključivo za vlastite potrebe, a onda su poslije i osnovali OPG da bi mogli surađivati s nama.

Osim perkelta od soma od ostalih ribljih delicija koje imaju u ponudi treba izdvojiti različite vrste pohane i pržene riba, smuđa u pivskom tijestu, šarana u rašljama, te neizostavan fiš paprikaš. Od ostalih jela iz kotlića tu su čobanac, gulaš od divljači, te grah s domaćom slaninom i kobasicom. U ponudi su i žablji kraci (u Kopačevu postoji i zanimljiv prometni znaka koji nam govori: Oprez, žabe na cesti!). 

Ljubitelji mesa od divljali mogu uživati u odresku od vepra na šumarski način, a sve prave gurmane zadovoljit će i odrezak kuće „Didin konak“ – puretina punjena šunkom i sirom.

Didin konak misli i na vegetarijance te se oni mogu osladiti jelima poput sataraša, kukuruzne krupice s kiselim vrhnjem i gljivama na žaru. 

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Što se tiče deserata i tu prevladavaju rustikalne delicije poput štrudli od jabuka, bundeva, sira ili jagoda, domaćeg kompota od jagoda i cimeta, domaćih rezanaca s orasima i makom, palačinki sa svježim sirom zapečenih kiselim vrhnjem ili pak palačinki punjenih orasima, pekmezom, marmeladom. Upravo su nam palačinke bile poslužene za desert.

Nakon obilaska imanja razgovor smo nastavili u vinskome podrumu. Odličan bijeg od paklenih kolovoških vrućina. Vinski podrum priča je za sebe. U njemu se nalazi nekoliko stotina arhivskih butelja sa svih strana svijeta. Vinski podrum služi i kao kušaonica, a stare bačve su modificirane u stolove. U vinskome podrumu kušali smo cuvee Suza vallis i cabernet sauvignon Svijetli dvori. A kad se već pijucka vino valja nešto i prigristi. Domaćini su poslužili dvije ekstra bogate plate; na prvoj su dominirali čvarci od šarana, sa zapečenim kruhom, paštetom od ribe i svježim povrćem, a druga plata je bila u znaku suhomesnatih delicija poput kulena, šunke, kobasice, slanine. Sve upotpunjeno sa sirom, svježom rajčicom i paštetom od čvaraka. Prava rapsodija baranjskoga gastro obilja.

Ako vas zanima više o tome kako ručak u Didinom Konku možete pretvoriti u cjelodnevni izlet u park prirode Kopački rit, pročitajte tekst u nastavku. 

 

Možda vas zanima... Kopačevo: vrata Kopačkoga rita Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.