Samose su maleni zalogaji trokutastog oblika koji se najčešće pune graškom, krumpirom, mljevenim mesom i začinima. Originalno ovo jelo potječe iz središnje Azije (prvenstveno na području Indije), a istraživanja pokazuju kako prvi zapisi o postojanju ovakvih punjenih i prženih jastučića datiraju još od 9. stoljeća kada ih je perzijski (iranski) pjesnik Ishaq al-Mawsili spomenuo u svojoj pjesmi. Ovi su se jastučići proširili diljem svijeta pa varijacije možete pronaći i u Africi gdje ih zovu sambuse, ali i Južnoj Americi (npr. empanade su vrlo slične).
Uz Samose Indijci najčešće poslužuju osvježavajući umak raita koji se bazira na grčkom jogurtu. Znam da ti sve ovo zvuči vrlo ukusno pa evo recepta.,,
Sastojci za punjenje:
- 250 g mljevene junetine
- 5 krumpira
- 100 g graška
- 1 luk
- đumbir
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sjemenka korijandera
- 1 čajna žličica sjemenka kumina
- sol i papar
- svježi korijander
- suncokretovo ulje
Postupak za punjenje:
- U wok tavi na malo maslaca poprži sjemenke korijandera i kumina, a potom ih izvadi i usitni u mužaru.
- Na ulju prodinstaj luk dok ne omekša, a potom dodaj pastu od đumbira i češnjaka koju si prethodno izradila u mužaru.
- Dodaj mljeveno meso i prodinstaj kratko dok ne izgubi boju pa dodaj grašak, usitnjeni korijander i kumin, soli i papar te pusti još neko vrijeme da se dinsta.
- Na kraju ubaci nasjeckani svježi korijander i krumpir koji si prethodno skuhala u kipućoj slanoj vodi, ogulila i grubo zgnječila.
Sastojci za tijesto:
- 125 g glatkog brašna
- 125 g integralnog brašna
- 4 čajne žličice suncokretovog ulja
- 1 čajna žličica sjemenka kumina
- 8-10 žlica vode
- 1 čajna žličica soli
Postupak:
- Brašno prosij, a potom mu dodaj kumin, sol, ulje i vodu te umijesi tijesto dok ne dobiješ kompaktnu kuglu.
- Tijesto prekrij vlažnom krpom i ostavi da stoji barem pola sata.
- Podijeli tijesto na šest dijelova i oblikuj kuglice. a potom svaku razvaljaj u krug te nožem prereži po pola.
- Preklopi tijesto u oblik trokuta, napuni smjesom i zatvori rubove.
- Samose prži u ulju na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju.
Raita umak:
- grčki jogurt
- 1 krastavac
- limeta
- (mladi) luk
- sjemenke korijandera i kumina
- sol
- papar
Postupak:
- Krastavac oguli, prereži na pola i žlicom izvadi koštice, a potom ga naribaj, posoli i ostavi da kratko odstoji. Potom rukama istisni višak tekućine.
- Sjemenke korijandera i kumina tostiraj i usitni u mužaru, a luk i listove svježeg korijandera nareži na sitno.
- Pomiješaj sve sastojke s grčkim jogurtom.