Kolumne 26. srpnja 2018.

O'š kolač: Daj još jedan!

foto: Damira Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Uspjela sam se kroz more turista u Splitu probiti do Ćiril Metodove 4, gdje je pastry chefica Tea Mamut prije nešto više od godinu dana otvorila slastičarnicu O'š kolač.

Ovaj malen, ali ugodan i živopisan prostor u ponudi je tog dana imao desetak slastica, a uspjeli smo ih isprobati čak šest. Uz kavu i divan sok od đumbira i mente, odabrala sam Bužu od pistacija, choux tijesto s kremom od pistacija i Maraskina, te popularnu Čikolatu koju ste vjerojatno primijetili na društvenim mrežama. Žličica je lagano prošla kroz ovaj kolač i otkrila nekoliko slojeva – mousse i kremu od gianduje, biskvit od lješnjaka i kremu od vanilije.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Čikolata je malo estetsko čudo, koje  ne zaostaje okusom, a cijena je sasvim prihvatljiva s obzirom na namirnice i količinu – 25 kuna. Buža od pistacija je kunu jeftinija, a podjednako obilna i ukusna. Srećom, nisam doručkovala pa sam mogla dovršiti oba kolača. Nekome tko nije pretjerano lud za slatkim preporučujem da drugi kolač ponese kući!

 

Možda vas zanima... Slatka suradnja O'š kolač i TAMAN čokolada Špajza

 

Preostala sam četiri ponijela i ja, u velikom strahu da će se otopiti u polusatnoj vožnji od Splita do Kaštela. Nekim su čudom na odredište stigli netaknuti i još uvijek hladni, pa smo popodne imali malo obiteljsko testiranje.

Štorijom o' palačinki, odnosno tortom od palačinki s kremom od vanilije, bili smo zadovoljni, ali ne i oduševljeni. Krema je bila zaista fina, ali palačinke nisu svima odgovarale. Zaključili smo kako je ukusna i prikladna za ljeto, ali nije osobito pamtljiva.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Ugodno nas je iznenadio bezglutenski kolačić Slatko o' mendula s bademom i citrusnim sirupom. Iako je bio u nezavidnom položaju, u usporedbi s bogatim kremastim kolačima, složili smo se kako bi ga naručili ponovno. Sočan je, nenametljiv, ugodno sladak i praktičan za jelo – sve što od kolačića možete poželjeti.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Cheesecake je izazvao podijeljene reakcije; dok su neki bili oduševljeni kombinacijom krem sira, kiselog vrhnja i limuna, drugima je citrusna nota pomalo i smetala. Meni je osobno Torta o' sira bila najlošija od šest isprobanih slastica, zbog čega sam dobila nekoliko ružnih pogleda od preostalih ocjenjivača.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

Ono zbog čega se vrijedno probiti kroz gužvu je svakako Šjor limun – citrusni biskvit s bijelom čokoladom, bademima i kremom od limuna. Stoji uz bok Čikolati i Buži od pistacija, a vjerujem da će upravo on zadovoljiti najviše različitih ukusa. Pahuljast je, okusi su uravnoteženi i u potpunosti odgovara podneblju.

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

O'š kolač je, prema mom mišljenju, s razlogom popularan. Usluga je bila vrlo dobra, atmosfera ugodna i opuštena, interijer zanimljiv, a kolači i više no ukusni. Cijene su u skladu s ponudom, čak i niske s obzirom na činjenicu da Split živi od turizma. Čini mi se kako pastry chefica Tea Mamut želi da vrhunske slastice prije svega budu široko dostupne, zbog čega mi je O'š kolač još draži!

 

 

Preporučujem!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.