Kolumne 05. kolovoza 2020.

Za ručak pripremi oradu na gradele

Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Gradele su za Dalmatince ono što je roštilj za ostatak Hrvatske. One su i tradicija, i druženje, i folklor i obiteljsko okupljanje. One su više od puke pripreme hrane, one su dio kulture i način života.

Gradele uglavnom podrazumijevaju pečenje ribe na žaru. Često će se tu povesti rasprava koju ribu treba peći na žaru kojeg drveta, čime je začinjavati i kako je poslužiti. Ipak, najvažnija stvar za dobre gradele je svježa morska riba. Tu nema kompromisa, uvijek birajte samo najsvježiju i uvijek ćete imati dobre rezultate.

Najvažniju stvar – svježu ribu - danas nije teško nabaviti. Mi u Zagrebu sretni smo zbog odlične ponude na ribarnicama ili u brojnim većim dućanima, a tu su i razne mogućnosti Internet naručivanja uz brzu dostavu bilo jadranske ili ribe iz uzgoja koja je široko dostupna. Vođena kriterijem svježine, na ribarnici sam ovaj put odabrala oradu ili komarču. Dobro sam je okupala maslinovim uljem i bacila na 'gradele'.

Na balkonu dakako nije moguće zapaliti vatru, nemojte to ni pokušavati, mi smo gradelali na električnom roštilju. Možda smo tako malo izgubili mirisni šmek drva, ali ipak smo dobili finu i sočnu ribu s hrskavom koricom.

 

Možda vas zanima... Grilani šaran s finom krumpir salatom Špajza

 

Druge recepte potraži na blogu Cukar i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Sastojci:

  • 2 orade, oko 350 g svaka
  • sol
  • 100 ml maslinovog ulja, za premazivanje

Za umak:

  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mala vezica peršina
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • sok ½ limuna

Za prilog:

  • 500 g blitve
  • 2 srednja krumpira
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

POSTUPAK:

  1. Ribe očistite od ljuski i iznutrica ili ih kupite već očišćene. Operite ih i posušite kuhinjskim ubrusom pa ih malo posolite i dobro premažite maslinovim uljem.
  2. Pripremite električni roštilj.
  3. Rešetke roštilja premažite maslinovim uljem ili pancetom i dobro ih zagrijte prije nego stavite peći ribu.
  4. Složite ribe na rešetke pa ih pecite na umjereno jakoj temperaturi. Pecite ribu 5 minuta s jedne strane, naravno ukoliko imate veće ili manje ribe vrijeme pečenja ćete prilagoditi.
  5. Povremeno i po potrebi ribu premažite s malo maslinovog ulja. Tradicionalno je premazivati ribu grančicom ružmarina, ali funkcionira i obična kuhinjska četkica.
  6. Nakon pet minuta ribu pažljivo okrenite koristeći plosnatu lopaticu. Riba je nježna i može se lako raspasti pa zato budite oprezni.
  7. Pecite ribu i na drugoj strani 5 minuta i ponovno je premažite maslinovim uljem.
  8. Pečenu ribu pažljivo maknite s rešetke, odmah je prelijte umakom od peršina i češnjaka i s malo limunovog soka.

 

Možda vas zanima... Odlične rolice od piletine i špeka s grah salatom Špajza

 

Za umak:

  1. Sitno nasjeckajte češnjak i peršin pa ih prelijte maslinovim uljem i dobro sve promiješajte.
  2. Umak poslužite uz ribu.

Za prilog:

  1. Blitvu dobro operite. Odrežite deblje bijele stabljike i narežite ih. Listove natrgajte na manje komade.
  2. Krumpir ogulite i narežite na kockice.
  3. U veći lonac dodajte vodu, dobro posolite pa ubacite stabljike blitve i krumpir. Kuhajte sve nad jakom vatrom dok potpuno ne omekša.
  4. Na kraju dodajte i zelene listove blitve i još kratko sve prokuhajte kako bi listovi povenuli. Maknite s vatre i procijedite.
  5. Začinite maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakom te doradite okus solju ako je potrebno.
  6. Poslužite odmah uz ribu.

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.