Gradele uglavnom podrazumijevaju pečenje ribe na žaru. Često će se tu povesti rasprava koju ribu treba peći na žaru kojeg drveta, čime je začinjavati i kako je poslužiti. Ipak, najvažnija stvar za dobre gradele je svježa morska riba. Tu nema kompromisa, uvijek biraj samo najsvježiju i uvijek ćeš imati dobre rezultate.
Najvažniju stvar, svježu ribu, danas nije teško nabaviti. Mi u Zagrebu sretni smo zbog odlične ponude na ribarnicama ili u brojnim većim dućanima, a tu su i razne mogućnosti Internet naručivanja uz brzu dostavu bilo jadranske ili ribe iz uzgoja koja je široko dostupna. Vođena kriterijem svježine, u ribarnici sam ovaj put odabrala oradu ili komarču. Dobro sam je okupala maslinovim uljem i bacila na 'gradele'.
Na balkonu dakako nije moguće zapaliti vatru, nemoj to ni pokušavati, mi smo gradelali na električnom roštilju. Možda smo tako malo izgubili mirisni šmek drva, ali ipak smo dobili finu i sočnu ribu s hrskavom koricom.
Druge recepte potraži na blogu Cukar i pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Sastojci:
- 2 orade, oko 350 g svaka
- sol
- 100 ml maslinovog ulja, za premazivanje
Za umak:
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala vezica peršina
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- sok ½ limuna
Za prilog:
- 500 g blitve
- 2 srednja krumpira
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
POSTUPAK:
- Ribe očisti od ljuski i iznutrica ili ih kupi već očišćene. Operi ih i posuši kuhinjskim ubrusom pa ih malo posoli i dobro premaži maslinovim uljem.
- Pripremi električni roštilj.
- Rešetke roštilja premaži maslinovim uljem ili pancetom i dobro ih zagrij prije nego staviš peći ribu.
- Složi ribe na rešetke pa ih peci na umjereno jakoj temperaturi. Peci ribu pet minuta s jedne strane. Naravno, ukoliko imaš veće ili manje ribe vrijeme pečenja moraš prilagoditi.
- Povremeno i po potrebi ribu premaži s malo maslinovog ulja. Tradicionalno je premazivati ribu grančicom ružmarina, ali funkcionira i obična kuhinjska četkica.
- Nakon pet minuta ribu pažljivo okreni koristeći plosnatu lopaticu. Riba je nježna i može se lako raspasti pa zato budi oprezna.
- Peci ribu i na drugoj strani pet minuta i ponovno je premaži maslinovim uljem.
- Pečenu ribu pažljivo makni s rešetke, odmah je prelij umakom od peršina i češnjaka te limunovim sokom.
Dobar tek!
Za umak:
- Sitno nasjeckaj češnjak i peršin pa ih prelij maslinovim uljem i dobro sve promiješaj.
- Umak posluži uz ribu.
Za prilog:
- Blitvu dobro operi. Odreži deblje bijele stabljike i nareži ih. Listove natrgaj na manje komade.
- Krumpir oguli i nareži na kockice.
- U veći lonac dodaj vodu, dobro posoli pa ubaci stabljike blitve i krumpir. Kuhaj sve nad jakom vatrom dok potpuno ne omekša.
- Na kraju dodaj i zelene listove blitve i još kratko sve prokuhaj kako bi listovi povenuli. Makni s vatre i procijedi.
- Začini maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakom te doradi okus solju ako je potrebno.
- Posluži odmah uz ribu.