Kolumne 21. prosinca 2017.

Otkriće: Jedno tijesto - četiri vrste božićnih kolačića

Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Još samo nekoliko dana ostalo nam je do Božića. Pripreme već lagano teku, a kako vam u zadnji čas ne bi bila gužva u kuhinji svakako je dobro nekoliko dana ranije ispeći suhe kolačiće koji se ionako dugo mogu čuvati.

Vjerujem da svatko od vas već ima listu slatkih delicija koje će se ove godine naći na vašem blagdanskom stolu. Ako pak nemate baš puno vremena, a ipak želite da vaš božićni tanjur s kolačićima bude šaren i raznolik, svakako isprobajte ovaj recept!

 

Možda vas zanima... Najslađi zalogaji: Thumbprint keksići s limunom Kolumne Možda vas zanima... Šapice - predblagdansko uživanje može početi Kolumne

 

Umijesite jednostavno tijesto od nekoliko osnovnih sastojaka, a zatim se poigrajte raznim dodacima i naravno različitima tehnikama dekoracije.

 

Možda vas zanima... Raspucanci - keksići koje je lako obožavati Kolumne

 

Sretan vam Božić!

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

 

Za osnovno tijesto trebat će vam:

  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g glatkog brašna
  • 500 g maslaca/margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  1. Maslac/margarin izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
  2. Dodajte jaje, žutanjak, rum i naribanu koricu limuna.
  3. Još malo sve izmiksajte pa dodajte obje vrste brašna.
  4. Rukama umijesite glatko tijesto, podijelite ga na 4 jednaka dijela pa svakom dodajte željene dodatke – mljevene orahe, lješnjake ili bademe, rogač ili mak, kokos, kakao u prahu...
  5. Na ¼ tijesta dovoljno je dodati 50 g dodataka, odnosno 1-2 žlice kakaa u prahu.
  6. Pripremljena tijesta zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na pola sata prije nego što ćete početi raditi kekse.

Priprema Nutella keksića s lješnjacima:

  1. U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka i 2 žlice prosijanog kakaa u prahu.
  2. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo kružiće.
  3. Pečene i ohlađene kekse lijepimo Nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom.
  4. Zalijepljene kekse prošaramo otopljenom čokoladom i posipamo krupno sjeckanim prženim lješnjacima.

Priprema zvjezdica s bademima i narančom:

  1. U tijesto dodamo 50 g mljevenih badema, 1 žličicu cimeta i naribanu koricu 1 naranče.
  2. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo zvjezdice. Pečene i ohlađene kekse lijepimo kremom od bijele čokolade i naranče.
  3. Kremu pripremimo tako da 100 g bijele čokolade otopimo u 50 ml slatkog vrhnja.
  4. Dodamo naribanu koricu ½ naranče, ohladimo pa izmiksamo s 50 g margarina sobne temperature.
  5. Ukrasimo otopljenom čokoladom i ukrasnim perlicama.

Priprema Husara s lješnjacima i pekmezom:

  1. U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka. Uzimamo komadiće tijesta, oblikujemo kuglice i slažemo ih na lim za pečenje.
  2. Svakoj kuglici prstom ili kuhačom napravimo udubljenje.
  3. Pečene i ohlađene kuglice punimo pekmezom (pekmez po potrebi otopimo na laganoj vatri) i posipamo s malo mljevenih ili sjeckanih lješnjaka.

Napomena: Preostali bjelanjak možete iskoristiti tako da kuglice prije pečenja umačete u razmućeni bjelanjaka, a zatim ih uvaljajte u mljevene orahe ili lješnjake.

Priprema vanilica s pekmezom:

  1. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo željene oblike.
  2. Na svakom drugom obliku napravimo manju rupu.
  3. Pečene i ohlađene keksiće mažemo pekmezom, a zatim lagano uvaljamo u šećer u prahu.

 

 | Author: Jannette Razum Jannette Razum

 

Još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu! 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.