Vjerujem da svatko od vas već ima listu slatkih delicija koje će se ove godine naći na vašem blagdanskom stolu. Ako pak nemate baš puno vremena, a ipak želite da vaš božićni tanjur s kolačićima bude šaren i raznolik, svakako isprobajte ovaj recept!
Umijesite jednostavno tijesto od nekoliko osnovnih sastojaka, a zatim se poigrajte raznim dodacima i naravno različitima tehnikama dekoracije.
Sretan vam Božić!
Za osnovno tijesto trebat će vam:
- 500 g oštrog brašna
- 300 g glatkog brašna
- 500 g maslaca/margarina
- 250 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 žutanjak
- 2 vanilin šećera
- naribana korica 1 limuna
- 1 žlica ruma
Priprema:
- Maslac/margarin izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
- Dodajte jaje, žutanjak, rum i naribanu koricu limuna.
- Još malo sve izmiksajte pa dodajte obje vrste brašna.
- Rukama umijesite glatko tijesto, podijelite ga na 4 jednaka dijela pa svakom dodajte željene dodatke – mljevene orahe, lješnjake ili bademe, rogač ili mak, kokos, kakao u prahu...
- Na ¼ tijesta dovoljno je dodati 50 g dodataka, odnosno 1-2 žlice kakaa u prahu.
- Pripremljena tijesta zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na pola sata prije nego što ćete početi raditi kekse.
Priprema Nutella keksića s lješnjacima:
- U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka i 2 žlice prosijanog kakaa u prahu.
- Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo kružiće.
- Pečene i ohlađene kekse lijepimo Nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom.
- Zalijepljene kekse prošaramo otopljenom čokoladom i posipamo krupno sjeckanim prženim lješnjacima.
Priprema zvjezdica s bademima i narančom:
- U tijesto dodamo 50 g mljevenih badema, 1 žličicu cimeta i naribanu koricu 1 naranče.
- Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo zvjezdice. Pečene i ohlađene kekse lijepimo kremom od bijele čokolade i naranče.
- Kremu pripremimo tako da 100 g bijele čokolade otopimo u 50 ml slatkog vrhnja.
- Dodamo naribanu koricu ½ naranče, ohladimo pa izmiksamo s 50 g margarina sobne temperature.
- Ukrasimo otopljenom čokoladom i ukrasnim perlicama.
Priprema Husara s lješnjacima i pekmezom:
- U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka. Uzimamo komadiće tijesta, oblikujemo kuglice i slažemo ih na lim za pečenje.
- Svakoj kuglici prstom ili kuhačom napravimo udubljenje.
- Pečene i ohlađene kuglice punimo pekmezom (pekmez po potrebi otopimo na laganoj vatri) i posipamo s malo mljevenih ili sjeckanih lješnjaka.
Napomena: Preostali bjelanjak možete iskoristiti tako da kuglice prije pečenja umačete u razmućeni bjelanjaka, a zatim ih uvaljajte u mljevene orahe ili lješnjake.
Priprema vanilica s pekmezom:
- Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo željene oblike.
- Na svakom drugom obliku napravimo manju rupu.
- Pečene i ohlađene keksiće mažemo pekmezom, a zatim lagano uvaljamo u šećer u prahu.
Još slasnih ideja naše kolumnistice Jannette potražite na blogu Slatki svijet, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu!
U slast!