Kolumne 20. travnja 2019.

Ovog Uskrsa: Čokoladna torta s čokoladom i još malo čokolade

Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
U ožujku kalendarski počinje proljeće, ali meni je nekako travanj pravi proljetni mjesec! Ove godine nam je i Uskrs u travnju što znači da će biti i najšareniji mjesec sa svim pisanicama i raznim delicijama koje ćete pripremati.

Tek u posljednjih nekoliko godina, naš blagdanski stol obavezno krasi i torta. Do tada su to uvijek bili tzv "sitni kolači", a unazad nekoliko godina mora biti jedna prigodna torta, kraljica svakog uskršnjeg obroka.

Ne znam kako je kod vas u obitelji, ali kod nas je teško pogoditi svačiji ukus pa je onda nekako najsigurnija čokolada. Danas vam donosim recept za najsočniju najčokoladniju tortu ikad.

 

Možda vas zanima... Mileram torta sa slatkim od kupine - lažni cheesecake iz lonca Kolumne


 
Ovaj biskvit je moj najdraži čokoladni biskvit. Uvijek ispadne sočno i doista nema načina na koji ga možete zaribati! Tajna ovog biskvita je mlaćenica - buttermilk zbog koje on ima nevjerojatnu sočnost. Kad to kombinirate s dobrim kakaom, dobijete nevjerojatni čokoladni okus i prekrasnu tamnu boju!

 

Možda vas zanima... Foto recept: Savršeni salenjaci po starom slavonskom receptu Kolumne

 

Enin recept za salenjake potražite i na njezinom blogu Foodgasm by Ena, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.

 

 | Author: Slavonka Slavonka

Za biskvit* će vam trebati:

  • 180 g brašna
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml suncokretovog ulja
  •  200 ml mlaćenice - buttermilk-a
  • 200 ml mlake vode
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g kakaa
  • 1/2 žličice soli
  • +mast ili maslac te brašno za premazivanje protvana za pečenje

*ovo su mjere za 3 tanja biskvita torte promjera, pečem tri biskvita od jednom pa onda opet mutim istu tu smjesu za još tri biskvita kako bi bila svježa i kako mi jaja ne bi previše splasnula. Ako radite tortu klasičnog promjera tipa 28 cm, odmah radite duplu smjesu i pecite na tri djela. Radila sam i tako i funkcionira bez problema.

Krema:

  • 700 g čokolade za kuhanje
  • 1 l vrhnja za šlag na biljnoj bazi

 
Dekoracije:

  • gotovi fondani u raznim bojama*

*sve proizvode možete pronaći u bolje opremljenim trgovinama

Postupak pripreme:

  1. Kada radim ovu tortu i ovu kremu, sve pripremim dan prije i pustim da se dobro ohladi preko noći te sutradan završavam.
  2. Prvo napravite kremu. Izlomite 700 g čokolade na komadiće u posudi otpornoj na toplinu.
  3. Na laganoj vatri zagrijte 700 ml vrhnja za šlag do vrenja.
  4. Vrelim vrhnjem prelijte razlomljenu čokoladu i pustite da tako odstoji 10 minuta.
  5. Nakon 10 minuta promiješajte i miješajte sve dok se ne ujednači boja, odnosno, dok se čokolada ne otopi.
  6. Kada ste sigurni da je čokolada otopljena, ostavite kremu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi a zatim ju ostavite u hladnjaku preko noći.
  7. Sutradan izradite kremu mikserom. Dovoljna je jedna minuta da ju izradite.Izrađenoj kremi dodajte ostatak od 300 ml vrhnja za šlag i miksajte dok se ne sjedini i ne očvrsne.
  8. Gotovu kremu, prije mazanja na tortu, stavite još barem 30 minuta u hladnjak.
  9. Za biskvit, odmah uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Protvan namastite i pobrašnite. Za pečenje biskvita izbjegavam korištenje papira za pečenje ako mogu. Bez papira za pečenje biskvit se puno bolje ispeče i bude ujednačen. Potrebno je samo dobro namastiti i pobrašniti protvan i neće biti nikakvih problema.
  10. U posudi izmiješajte sve suhe sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo te sol.
  11. U drugoj posudi pjenasto izradite jaja i šećer. Možete čak i pjenjačom, ne morate mikserom.
  12. Tako izrađenim jajima dodajte ekstrakt od vanilije, buttermilk, vodu i ulje. Lagano promiješajte.
  13. Postepeno dodajte suhe sastojke konstantno miješajući. Miješajte dok se u potpunosti ne sjedini.
  14. Smjesu rasporedite u protvane. Ja sam radila tanje biskvite pa sam sipala 1 cm debljine u mali protvan. Ako želite deblji biskvit od cca 2 cm, sipajte do pola protvana.
  15. Pecite na 180 stupnjeva, 20 minuta. Nakon 20 minuta provjerite s čačkalicom je li biskvit pečen. Ako na čačkalici bude par mrvica, biskviti su gotovi.
  16. Biskvite pustite u potpunosti da se ohlade prije mazanja.
  17. Dok vam se sve hladi, poigrajte se sa fondanima i izradite vaše ukrase za tortu.
  18. Za zeca sam koristila bijeli fondan. A za šape sam pomiješala crveni i bijeli fondan kako bi dobila blagu pink boju.
  19. Za gljive sam koristila bijeli i crveni fondan.
  20. Kada su vam se i krema i biskviti ohladili, možete mazati tortu. Količinu kreme po biskvitu odredite sami i pazite da vam ostane za premazati tortu okolo.
  21. Kada ste ju premazali u potpunosti možete početi dizajnirati vaš panj. Laganim pokretima špatulom prema gore kreirajte izgled kore drveta. Slobodno pretjerajte i dodajte što više teksture kako bi bio što realniji. Na vrhu torte, kružnim pokretima špatulom napravite godove.
  22. Nakon toga tortu stavite u hladnjak na 30 minuta.
  23. Nakon hlađenja, možete završiti dekoriranje. Na mjestu gdje ćete staviti zekin repić zdubite malu rupu u biskvitu.
  24. Smjestite zeku i okolo dodajte malo kreme da izgleda kao da se baš zaputio u sredinu drveta.
  25. Ostale ukrase rasporedite po želji po torti!
  26. Fondan je odličan način za uključivanje vaših najmlađih u izradu slastica!

Dobar tek!

 | Author: Slavonka Slavonka  | Author: Slavonka Slavonka  | Author: Slavonka Slavonka  | Author: Slavonka Slavonka  | Author: Slavonka Slavonka  | Author: Slavonka Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.