Kolumne 08. svibnja 2017.

Ovu domaću paštetu od pilećih jetrica vole baš svi!

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova verzija domaće paštete od pileće jetrice oduševit će vas aromama i natjerati da više nikada ne posegnete za onom kupovnom...

Nisam luda za iznutricama, ali paštetu volim. Posebno ljeti, nakon plaže, uz domaću pomu. U subotu sam napravila svoju prvu pravu paštetu od jetrica: jednostavna je, brza, kremasta, fina i puno intenzivnijeg okusa od kupovnih pašteta. Pazite da ne prekuhate jetru kako tekstura ne bi bila zrnata, nego kremasta. S obzirom na cijenu, brzinu izrade, izostanak konzervansa i sastojaka sumnjivog porijekla, zbilja se isplati.

Više recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat ili istoimenoj Facebook stranici. 
 

Možda vas zanima... Dvije, tri o fenomenalnim lazanjama s tikvicama Kolumne

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman


Priprema: 20 min

Potrebno vam je:

  • 500 g pilećih jetrica sa srcima
  • 1 glavica luka
  • 50 g pancete
  • 180 g maslaca
  • žlica maslinovog ulja
  • 0.5 dl brandyja ili konjaka
  • sol, papar, muškatni oraščić, svježi timijan
     

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Priprema:

  1. Jetrice očistite od žilica i masnoća. Narežite ih na kockice, a srca prepolovite. Paštetu možete napraviti i bez pilećih srca.
  2. Odvojite 50 g maslaca i rastopite ga na vrlo laganoj vatri. Uklonite bijeli pjenasti dio koji će se odvojiti na površini ili ga procijedite kroz gazu kako biste dobili pročišćeni maslac. 
  3. Komadić maslaca rastopite na prijanjajućoj tavi s maslinovim uljem i dodajte vrlo fino sjeckani luk i pancetu. Pržite dok luk ne omekša, a zatim sve prebacite u plastičnu posudu u kojoj ćete miksati paštetu (nemojte je miksati u metalnoj posudi jer jetra reagira s metalom). 
  4. Na istoj tavi kratko popržite jetricu i srca, tek toliko da posmeđe s vanjske strane. Jetrica bi trebala ostati ružičaste boje u sredini i ne smije se prekuhati. Ulijte brandy i kuhajte još minutu dok alkohol ne ispari. 
  5. Prebacite jetricu i srca sa svim tekućinama u tavi u posudu s lukom i pancetom. Ubacite i ostatak maslaca, sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i timijan te izradite štapnim mikserom.
  6. Prebacite paštetu u staklenku i prelijte površinu pročišćenim maslacem koji će spriječiti oksidaciju paštete. 
  7. Kad se ohladi, poslužite je uz kruh ili krekere, a bit će još bolja ako 2-3 dana odstoji u frižideru. 
     

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.