Nisam luda za iznutricama, ali paštetu volim. Posebno ljeti, nakon plaže, uz domaću pomu. U subotu sam napravila svoju prvu pravu paštetu od jetrica: jednostavna je, brza, kremasta, fina i puno intenzivnijeg okusa od kupovnih pašteta. Pazite da ne prekuhate jetru kako tekstura ne bi bila zrnata, nego kremasta. S obzirom na cijenu, brzinu izrade, izostanak konzervansa i sastojaka sumnjivog porijekla, zbilja se isplati.
Više recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat ili istoimenoj Facebook stranici.
Priprema: 20 min
Potrebno vam je:
- 500 g pilećih jetrica sa srcima
- 1 glavica luka
- 50 g pancete
- 180 g maslaca
- žlica maslinovog ulja
- 0.5 dl brandyja ili konjaka
- sol, papar, muškatni oraščić, svježi timijan
Priprema:
- Jetrice očistite od žilica i masnoća. Narežite ih na kockice, a srca prepolovite. Paštetu možete napraviti i bez pilećih srca.
- Odvojite 50 g maslaca i rastopite ga na vrlo laganoj vatri. Uklonite bijeli pjenasti dio koji će se odvojiti na površini ili ga procijedite kroz gazu kako biste dobili pročišćeni maslac.
- Komadić maslaca rastopite na prijanjajućoj tavi s maslinovim uljem i dodajte vrlo fino sjeckani luk i pancetu. Pržite dok luk ne omekša, a zatim sve prebacite u plastičnu posudu u kojoj ćete miksati paštetu (nemojte je miksati u metalnoj posudi jer jetra reagira s metalom).
- Na istoj tavi kratko popržite jetricu i srca, tek toliko da posmeđe s vanjske strane. Jetrica bi trebala ostati ružičaste boje u sredini i ne smije se prekuhati. Ulijte brandy i kuhajte još minutu dok alkohol ne ispari.
- Prebacite jetricu i srca sa svim tekućinama u tavi u posudu s lukom i pancetom. Ubacite i ostatak maslaca, sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića i timijan te izradite štapnim mikserom.
- Prebacite paštetu u staklenku i prelijte površinu pročišćenim maslacem koji će spriječiti oksidaciju paštete.
- Kad se ohladi, poslužite je uz kruh ili krekere, a bit će još bolja ako 2-3 dana odstoji u frižideru.
Dobar tek!