Obožavam curry u svim kombinacijama, pa ne tako nije trebalo dugo nagovarati na pripremu ovog divnog, aromatičnog jela na žlicu. Priprema se brzinski, uz sjeckanje i kuhanje oduzet će vam tek oko sat vremena, a iz lonca će zatim zamirisati najfinije istočnjačke arome.
Povrće sam pronašla na tržnici, a uz ovo, gulašu možete dodati i cvjetaču, brokulu, pa čak i svježi špinat. Dodajte ga na kraju, kada je jelo već kuhano, kako bi tek povenuo i jelu dao lijepu dozu zelene boje. Kombinirajte okuse koje volite, dodajte i oduzmite začine po želji, ali nikako nemojte preskočiti dodati kokosovo mlijeko. Upravo će vam ono donijeti dozu svježine i podsjetiti vas na toplije dane dok ušuškani uživate u svom tanjuru vrućeg curryja.
Curry možete poslužiti s rižom ili bez, uz koju krišku domaćeg kruha kako biste pokupili baš svaku mrlju s tanjura ili pak jednostavno samog. I to je to, uživajte u divnim okusima i mirisima ovog genijalnog jela. Ja definitivno jesam. Dva puta u pola sata.
Potrebno vam je:
- 1 pileća prsa
- 1 veći ili 2 manja luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 mrkve
- 1 manji svežanj mahuna
- 3 krumpira
- 2 žličice curryja
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica kumina
- 1 žličica đumbira u prahu ili komadić svježeg
- 1 žličica kima
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- Pola limuna
- Čili
- Mladi luk
- Svježi peršin
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Najprije nasjeckajte sve povrće, luk na sitno, mrkvu na tanke kolutiće, krumpir na manje kockice, mahunama odrežite krajeve, pa ih sjeckajte na debljinu od oko jedan centimetar.
- Meso narežite na komadiće po želji.
- Na maslinovom ili kikiriki ulju pirjajte luk, a kada se zažuti, dodajte mu piletinu i sve začine. Pecite dok piletina ne poprimi boju sa svih strana.
- Dodajte povrće, najprije mrkvu, kratko pirjajte, zatim krumpir, mahune i češnjak. Kuhajte oko pet minuta, pa dodajte malo vode ili temeljca, tek toliko da prekrije povrće. Kuhajte oko 10 minuta, a zatim dodajte pola konzerve kokosovog mlijeka.
- Pustite da se kuha još pola sata ili dok povrće i meso ne omekšaju. Začinite soli i paprom te dodajte sok polovice limuna.
- Dok se gulaš kuha, nasjeckajte svježi peršin i mladi luk, pomiješajte, pa kod posluživanja pospite gulaš svježim začinima.
Dobar tek!