Kolumne 4705 prikaza 21. siječnja 2019.

Pileći curry gulaš - genijalna kombinacija okusa na žlicu

Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pileći curry gulaš jelo je savršeno grije ove hladnije dane, a istovremeno spaja omiljeno sezonsko povrće i bogate istočnjačke začine u jednom loncu. Ovo morate isprobati!

Obožavam curry u svim kombinacijama, pa ne tako nije trebalo dugo nagovarati na pripremu ovog divnog, aromatičnog jela na žlicu. Priprema se brzinski, uz sjeckanje i kuhanje oduzet će vam tek oko sat vremena, a iz lonca će zatim zamirisati najfinije istočnjačke arome.

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić


Povrće sam pronašla na tržnici, a uz ovo, gulašu možete dodati i cvjetaču, brokulu, pa čak i svježi špinat. Dodajte ga na kraju, kada je jelo već kuhano, kako bi tek povenuo i jelu dao lijepu dozu zelene boje. Kombinirajte okuse koje volite, dodajte i oduzmite začine po želji, ali nikako nemojte preskočiti dodati kokosovo mlijeko. Upravo će vam ono donijeti dozu svježine i podsjetiti vas na toplije dane dok ušuškani uživate u svom tanjuru vrućeg curryja.

 

Možda vas zanima... Curry juha od buče s piletinom - novo ruho poznatih okusa Kolumne

 

Curry možete poslužiti s rižom ili bez, uz koju krišku domaćeg kruha kako biste pokupili baš svaku mrlju s tanjura ili pak jednostavno samog. I to je to, uživajte u divnim okusima i mirisima ovog genijalnog jela. Ja definitivno jesam. Dva puta u pola sata.

 

Možda vas zanima... Tajlandski semafor: Tri boje omiljenog curryja Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Potrebno vam je:

  • 1 pileća prsa
  • 1 veći ili 2 manja luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • 1 manji svežanj mahuna
  • 3 krumpira
  • 2 žličice curryja
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica đumbira u prahu ili komadić svježeg
  • 1 žličica kima
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • Pola limuna
  • Čili
  • Mladi luk
  • Svježi peršin
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Najprije nasjeckajte sve povrće, luk na sitno, mrkvu na tanke kolutiće, krumpir na manje kockice, mahunama odrežite krajeve, pa ih sjeckajte na debljinu od oko jedan centimetar.
  2. Meso narežite na komadiće po želji.
  3. Na maslinovom ili kikiriki ulju pirjajte luk, a kada se zažuti, dodajte mu piletinu i sve začine. Pecite dok piletina ne poprimi boju sa svih strana.
  4. Dodajte povrće, najprije mrkvu, kratko pirjajte, zatim krumpir, mahune i češnjak. Kuhajte oko pet minuta, pa dodajte malo vode ili temeljca, tek toliko da prekrije povrće. Kuhajte oko 10 minuta, a zatim dodajte pola konzerve kokosovog mlijeka. 
  5. Pustite da se kuha još pola sata ili dok povrće i meso ne omekšaju. Začinite soli i paprom te dodajte sok polovice limuna.
  6. Dok se gulaš kuha, nasjeckajte svježi peršin i mladi luk, pomiješajte, pa kod posluživanja pospite gulaš svježim začinima.

Dobar tek!

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.