Kolumne 10. lipnja 2020.

Piramida s višnjama - brza i slasna lisnata slastica

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od kremastijih kolača kojeg mnogi vole. Spoj višanja, vanilije i lisnatog tijesta. Okusom sličan krempiti.

Njegova jednostavna priprema i sam okus je ono što će te oduševiti. Jedino na što moraš obratiti pozornost je lisnato tijesto, tj. da se prilikom pečenja ne odlijepi pa da višnje ne "pobjegnu" van.

U ovom kolaču uživat će sve generacije stoga je idealan za proslave, rođendane i razna zbivanja. U nastavku otkrij recept i okušaj se u njegovoj izradi. 

 

Možda vas zanima... Zamiriši kuhinju domaćim kroasanima! Kolumne

 

Za još slasnih ideja kolumnistice Nevene posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Mileram kocke - brze, jednostavne, neodoljive Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sastojci:

  • 1 omot lisnatog tijesta (50 dag)
  • 2 kompota od višanja (potrebno 50 dag višanja)
  • Krema
  • 8 dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1 vanilin šećer
  • 15 dag šećera
  • 15 dag maslaca
  • 5 dl slatkog vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Lisnato tijesto izvadi iz zamrzivača te pusti da se otopi. U pakiranju su obično dva komada, stoga od svakog trebaš dobiti pet trakica; svaka bi trakica trebala imati pet centimetara širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljaj na cca 20×20.
  2. Izreži trakice i na svaku poredaj višnje. Svaki rub trakice premaži s malo vode, te svaku trakicu zarolaj da višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posloži na lim obložen papirom za pečenje te stavi peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
  3. Za kremu odvoji malo mlijeka sa strane i umuti puding. Ostatak mlijeka stavi zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
  4. Kada mlijeko provrije, dodaj puding i miješa da se ne stvore grudice. Miješajte barem četiri do pet minuta. Makni s vatre i pusti da se puding ohladi. Moj savjet je da ga prekriješ prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavi direktno na površinu kreme.
  5. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u ohlađenu kremu. Kremu još jednom dobro izmiksaj.
  6. Na podlogu stavi četiri trakice s višnjama pa ih premaži kremom. Zatim stavi tri trakice i opet ih premaži kremom. Nastavi niz tako da staviš dvije trakice pa premažite kremom i za kraj stavi jednu trakicu i cijelu piramidu premaži ostatkom kreme.
  7. Za sam kraj izmiksaj slatko vrhnje u šlag i premaži cijeli kolač.
  8. Moja preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u hladnjaku.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.