Njegova jednostavna priprema i sam okus je ono što će te oduševiti. Jedino na što moraš obratiti pozornost je lisnato tijesto, tj. da se prilikom pečenja ne odlijepi pa da višnje ne "pobjegnu" van.
U ovom kolaču uživat će sve generacije stoga je idealan za proslave, rođendane i razna zbivanja. U nastavku otkrij recept i okušaj se u njegovoj izradi.
Za još slasnih ideja kolumnistice Nevene posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci:
- 1 omot lisnatog tijesta (50 dag)
- 2 kompota od višanja (potrebno 50 dag višanja)
- Krema
- 8 dl mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 1 vanilin šećer
- 15 dag šećera
- 15 dag maslaca
- 5 dl slatkog vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Lisnato tijesto izvadi iz zamrzivača te pusti da se otopi. U pakiranju su obično dva komada, stoga od svakog trebaš dobiti pet trakica; svaka bi trakica trebala imati pet centimetara širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljaj na cca 20×20.
- Izreži trakice i na svaku poredaj višnje. Svaki rub trakice premaži s malo vode, te svaku trakicu zarolaj da višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posloži na lim obložen papirom za pečenje te stavi peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
- Za kremu odvoji malo mlijeka sa strane i umuti puding. Ostatak mlijeka stavi zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
- Kada mlijeko provrije, dodaj puding i miješa da se ne stvore grudice. Miješajte barem četiri do pet minuta. Makni s vatre i pusti da se puding ohladi. Moj savjet je da ga prekriješ prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavi direktno na površinu kreme.
- Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u ohlađenu kremu. Kremu još jednom dobro izmiksaj.
- Na podlogu stavi četiri trakice s višnjama pa ih premaži kremom. Zatim stavi tri trakice i opet ih premaži kremom. Nastavi niz tako da staviš dvije trakice pa premažite kremom i za kraj stavi jednu trakicu i cijelu piramidu premaži ostatkom kreme.
- Za sam kraj izmiksaj slatko vrhnje u šlag i premaži cijeli kolač.
- Moja preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u hladnjaku.
Dobar tek!