gastro postao
Naš bloger Darko Kontin donosi vam recept s "Male radionice velikih burgera" za sočnu i neobičnu pljeskavicu sa sirom uz karamelizirani luk i pikantni bijeli prilog s kukuruzom.
Recept za pljeskavicu sa sirom
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 80 g naribanog dimljenog sira
- 5 g svježeg peršina
- Sol
- papar
- crvena paprika
- mljeveni kumin
Postupak:
- Sjedinite sve sastojke rukama u dubokoj posudi i pustite 30 minuta u hladnjaku da se povežu.
- Začine dodajte po želji, a isto možete učiniti i sa sirom kojeg možete smanjiti ili dodati više ovisno po ukusu.
- Pljeskavice ispecite na malo maslaca sa svake strane jednom dok ne dobiju laganu koricu od rastopljenog i zapečenog sira.
Karamelizirani luk sa smokvama
Sastojci:
- Luk
- Sušene smokve
- Accetto Balsamico
- Šećer
- Maslinovo ulje
Postupak:
- Na malo maslinova ulja i srednje jaku vatru stavite pržiti željenu kolićnu narezanog luka na šnite.
- Luk uz povremeno miješanje pržite dok ne omekša i ne dobije laganu zlatno smeđu boju.
- Zatim preko luka dodajte proizvoljnu količinu na šnite narezane sušene smokve. Njih uz luk pržite dok ne postanu mekane na dodir.
- Preko luka i smokvi prelijte acceto balsamico da prekrije dno tave i nastavite sve obrađivati dok većina kiseline se ne upije u smokve i luk ili ispari. Pred kraj po želji možete dodati i nekoliko žlica šećera i završiti prilog za hamburgere.
Pikant bijeli prilog s kukuruzom i Jalapeno kiselim paprikama
Sastojci:
- Kiselo vrhnje
- Majoneza
- Dimljeni sir
- Japaleno ukiseljene paprike
- Kukuruz
- Sol
- papar
Postupak:
- Kiselo vrhnje pomiješajte s majonezom u omjeru 50:50. Po želji i ukusu možete prilagoditi taj omjer ukućanima.
- Dodajte malo soli i crnog papra te u sve umiješajte još i dimljeni sir nariban na najsitniji ribež (idealno na onaj za parmezan) i kukuruz i konzerve. I sir i kukuruz također dodajte u željenoj količini.
- Na kraju sitno nasijecjakte kisele Jalapeno paprike te uz njih u prilog dodajte i nekoliko žličica ljutog i kiselog soka u kojima se one čuvaju. Ovisno o željenoj ljutini dodajte više ili manje paprika i njihovog soka.
- Poslužite uz pljeskavicu punjenu sirom.