Često sam provodila subote u pidžami, sklupčana na stolici u kuhinju, uz Netflix i treću šalicu crne kave u koju nisam ulila mlijeko jer sam bila prelijena prošetati do hladnjaka. Na (ne)sreću, u posljednjih nekoliko mjeseci imam vrlo malo slobodnog vremena pa sam ga naučila dobro iskoristiti. Svake se slobodne subote nevoljko izvučem iz pidžame i provedem dinamično jutro – i nikada ne žalim.
Ima nešto opuštajuće u neplaniranju, ali može biti jednako frustrirajuće ako vas instinkt nigdje ne odvede. U tom slučaju dobro je imati nekoliko mjesta i aktivnosti na umu, od kojih možete prema raspoloženju odabrati jednu ili dvije.
Jutarnja tura po tržnici
Odlazak na tržnicu je subotnja klasika i nije osobito zanimljiv ako projurite samo s namjerom da okinete fotografiju za Instagram. Doduše, ne morate ni pokleknuti kod svake molećive kumice s placa, ali razgovori zaista znaju biti neočekivano zanimljivi. Ako niste od nekih velikih riječi, kumice će vas pridobiti sirevima, sezonskim voćem, medom, a možda i ponekom kokom ispod štanda.
Preporučujem Dolac i Kvatrić jer tamo uvijek ima života, boja, glasova i neobičnih pojava. Ako se neočekivano vratite s pet kila krumpira, „domaćim“ ananasom i kantom kozjeg mlijeka, nemojte se uzrujavati. Događa se i najboljima.
Logičan nastavak...
Na desert možete direktno s tržnice jer nema većeg gušta nego unijeti miris grincajga u mali, pomno uređeni prostor. Prednost je i to što su brojne slastičarnice zapravo u blizini tržnica; S Dolca možete u Amelie, Cookie Factory ili u Meet Mia,a s Kvatrića u obližnji Le Kolač. Ako niste od kremastih kolača, u većini ćete slastičarnica naići i na keksiće, macaronse i kroasane, kao i na pristojnu kavu u lijepim šalicama.
Budući da je počela i sezona redova ispred Vinceka u Ilici, bila bi prava šteta propustiti i to iskustvo. Na dobar ćete sladoled naići i u Orijentu, Torterie, Amelie i Mileniumu.
Sourdough doručak
Vjerojatno ste primijetili da su društvene mreže pune sourdough kruha i peciva. Otkako su se otvorili Korica i Bread Club, možete kiselo tijesto testirati bez da se sami borite s hranjenjem kvasca.
U Bread Clubu na Trešnjevci imaju bogatu ponudu kruha, danish peciva, slatkih i slanih kroasana, a u svemu možete uživati bez grižnje savjesti jer je kiselo tijesto laganije, zdravije i lakše probavljivo. Osim toga, imaju otvoren prostor u kojem se i mijesi i prodaje, pa možete vidjeti koliko je truda uloženo u ono što kupujete.
Druga je opcija Pekara Korica, smještena nedaleko od Tomislavca, koja se prošle godine proslavila cruffinom – kombinacijom kroasana i muffina. Također rade s kiselim tijestom i nude nekoliko vrsta kruha, divne velike kroasane, banana kruh, mramorni kolač, kolač s brusnicama i narančom, kruh od maka i limuna...
Ima nešto i u trosatnoj kavi...
Zanimljivo je to što se stranci vječito iščuđavaju odlascima na kavu u Hrvatskoj, kao i to što se brzo naviknu na takav tempo. Ako si subotom zaista možete priuštiti trosatnu kavu, pobrinite se da to bude zanimljivo iskustvo. Srećom, u Zagrebu ima toliko zanimljivih kafića da se nikada ne morate vratiti na isto mjesto.
Subotom je nervoza zabranjena, a jedino oko čega se smijete opterećivati pri izboru kafića su položaj sunca i ponuda rakije, u slučaju da dan počinjete nečim kratkim. U Bacchusu i U dvorištu ćete se moći izolirati od zvukova grada, u Swankyju ćete biti u žiži događanja, a u Greenery Procaffeu će vam na kavu isprintati Hugha Jackmana u najboljim danima. Vrijedi otići i u Cat caffe, gdje sam se osobno predozirala vrućom čokoladom s marshmallowsima, Kim's coffee, Mr. Fogg... Ponekad vas instinkt možda odvede i u birtiju u vašem stubištu, što neporecivo spada u kategoriju spontanog.
Da zaključim, šteta je provesti subotu u pidžami jer je Zagreb u posljednjih nekoliko godina raj za foodieje. Sretno s (ne)planiranjem subota!