Kolumne 29. lipnja 2019.

Predlažemo vam kako provesti subotnje prijepodne u Zagrebu

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Prednost subota je to što se nervozni ponedjeljak još ne nazire pa se možete opustiti (i raspustiti). Idealne su za đir po gradu, obilazak tržnica, duge kave i testiranje novih deserata.

Često sam provodila subote u pidžami, sklupčana na stolici u kuhinju, uz Netflix i treću šalicu crne kave u koju nisam ulila mlijeko jer sam bila prelijena prošetati do hladnjaka. Na (ne)sreću, u posljednjih nekoliko mjeseci imam vrlo malo slobodnog vremena pa sam ga naučila dobro iskoristiti. Svake se slobodne subote nevoljko izvučem iz pidžame i provedem dinamično jutro – i nikada ne žalim.

Ima nešto opuštajuće u neplaniranju, ali može biti jednako frustrirajuće ako vas instinkt nigdje ne odvede. U tom slučaju dobro je imati nekoliko mjesta i aktivnosti na umu, od kojih možete prema raspoloženju odabrati jednu ili dvije.

 

Možda vas zanima... Zagrebački kafići u kojima će uživati i najmlađi Špajza

 

Jutarnja tura po tržnici

Odlazak na tržnicu je subotnja klasika i nije osobito zanimljiv ako projurite samo s namjerom da okinete fotografiju za Instagram. Doduše, ne morate ni pokleknuti kod svake molećive kumice s placa, ali razgovori zaista znaju biti neočekivano zanimljivi. Ako niste od nekih velikih riječi, kumice će vas pridobiti sirevima, sezonskim voćem, medom, a možda i ponekom kokom ispod štanda. 

Preporučujem Dolac i Kvatrić jer tamo uvijek ima života, boja, glasova i neobičnih pojava. Ako se neočekivano vratite s pet kila krumpira, „domaćim“ ananasom i kantom kozjeg mlijeka, nemojte se uzrujavati. Događa se i najboljima.

 

 

Logičan nastavak...

Na desert možete direktno s tržnice jer nema većeg gušta nego unijeti miris grincajga u mali, pomno uređeni prostor. Prednost je i to što su brojne slastičarnice zapravo u blizini tržnica; S Dolca možete u Amelie, Cookie Factory ili u Meet Mia,a  s Kvatrića u obližnji Le Kolač. Ako niste od kremastih kolača, u većini ćete slastičarnica naići i na keksiće, macaronse i kroasane, kao i na pristojnu kavu u lijepim šalicama. 

Budući da je počela i sezona redova ispred Vinceka u Ilici, bila bi prava šteta propustiti i to iskustvo. Na dobar ćete sladoled naići i u Orijentu, Torterie, Amelie i Mileniumu. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Sourdough doručak

Vjerojatno ste primijetili da su društvene mreže pune sourdough kruha i peciva. Otkako su se otvorili Korica i Bread Club, možete kiselo tijesto testirati bez da se sami borite s hranjenjem kvasca. 

U Bread Clubu na Trešnjevci imaju bogatu ponudu kruha, danish peciva, slatkih i slanih kroasana, a u svemu možete uživati bez grižnje savjesti jer je kiselo tijesto laganije, zdravije i lakše probavljivo. Osim toga, imaju otvoren prostor u kojem se i mijesi i prodaje, pa možete vidjeti koliko je truda uloženo u ono što kupujete. 

Druga je opcija Pekara Korica, smještena nedaleko od Tomislavca, koja se prošle godine proslavila cruffinom – kombinacijom kroasana i muffina. Također rade s kiselim tijestom i  nude nekoliko vrsta kruha, divne velike kroasane, banana kruh, mramorni kolač, kolač s brusnicama i narančom, kruh od maka i limuna... 

 

 

Ima nešto i u trosatnoj kavi...

Zanimljivo je to što se stranci vječito iščuđavaju odlascima na kavu u Hrvatskoj, kao i to što se brzo naviknu na takav tempo. Ako si subotom zaista možete priuštiti trosatnu kavu, pobrinite se da to bude zanimljivo iskustvo. Srećom, u Zagrebu ima toliko zanimljivih kafića da se nikada ne morate vratiti na isto mjesto. 

Subotom je nervoza zabranjena, a jedino oko čega se smijete opterećivati pri izboru kafića su položaj sunca i ponuda rakije, u slučaju da dan počinjete nečim kratkim. U Bacchusu i U dvorištu ćete se moći izolirati od zvukova grada, u Swankyju ćete biti u žiži događanja, a u Greenery Procaffeu će vam na kavu isprintati Hugha Jackmana u najboljim danima. Vrijedi otići i u Cat caffe, gdje sam se osobno predozirala vrućom čokoladom s marshmallowsima, Kim's coffee, Mr. Fogg... Ponekad vas instinkt možda odvede i u birtiju u vašem stubištu, što neporecivo spada u kategoriju spontanog. 

 

Možda vas zanima... Pet nedavno otvorenih mjesta u Zagrebu koja morate posjetiti Špajza

 

Da zaključim, šteta je provesti subotu u pidžami jer je Zagreb u posljednjih nekoliko godina raj za foodieje. Sretno s (ne)planiranjem subota!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.