Kolumne 21. srpnja 2018.

Burek sa sirom po maminom receptu!

foto: Nikolina Koren
gastro postao gastro.24sata.hr
"Jeste li napokon za nešto slano? I je li vam dosta kolača? Meni je bilo pomalo i dosta dok nisam počela razmišljati što da opet pečem u nedjelju, nepopravljiva sam, ili jednostavno volim kolače." riječi su naše blogerice Nikoline Koren...

Burek je pod navodnicima, jer je burek jedino s mesom. Znači za ovo bi naziv možda bio pita sa sirom? Ali otkad znam za sebe mama je pravi i svi je zovemo burek sa sirom, pa neka tako bude zabilježeno i tu. (Ne slažete li se s Nikolinom, kliknite ovdje!)

Uvijek ga pravimo s gotovim korama i gotov je za čas posla, a kod nas u većini situacija nezaobilazan. U zadnje vrijeme kad god idem natrag za Istru mama mi ga ispeče i zapakira, pa ja onda lijepo grickam putem i sljedeći dan za doručak. Dok ovo tipkam i gledam - opet mi se jede!

Ukoliko volite sir voljet ćete i ovaj burek sa sirom. Baš je fin, a jednostavan za napraviti.

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje kora (najviše volim Tena)
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 1 jogurt
  • 1 vrhnje
  • 3 jaja
  • sol
  • ulje

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte sir, jogurt, vrhnje, 3 jaja i sol (na vrhu žličice).
  2. Tepsiju u kojoj ćete peći burek (treba biti malo veća) pouljite, stavite unutra 1 koru koju također trebate pouljiti te stavite na nju drugu koru. Drugu koru premažite smjesom od sira, jaja, jogurta i vrhnja. I tako dok ne potrošite sve kore.
  3. Znači kora, ulje, kora, smjesa od sira ,jaja, vrhnja i jogurta pa ispočetka.
  4. Na zadnju koru nemojte stavljati smjese (ako vam je ostalo) već je samo pouljite.
  5. Rubove kora pogurajte malo prema dolje.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, treba se peći otp. 45 min (ovisi i o pećnici).
  7. Vidjet ćete da je gotov kada je porumenio.

*Uz ovaj burek sa sirom se odlično slaže jogurt. A možete smazati i malo domaće kobasice!

*Ulje vam je najlakše mazati pomoću kista (ja imam silikonski koji je odličan i vrlo povoljno plaćen u Kiku)

U slast!

 
Nikolinine novitete možete pratiti na njenom blogu U slast!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.