Kolumne 04. veljače 2014.

Proslavite dan Nutelle

Nutella Cheesecake Domacica naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Već osmu godinu za redom obilježava se dan popularnog čokoladnog namaza Danas je dan kada se svi ljubitelji Nutelle diljem svijeta ujedine, danas je "Svjetski dan Nutelle". Dan kada je slavite, kada s njom radite slastice i dan kada ju jednostavno jedete i vodite se onom "We had a dream. And a spoon."

Već osam godina za redom 5. veljače rezerviran je za slastice koje sadrže Nutellu. Za mnoge Nutella nije jednostavni namaz od lješnjaka već način života, a dvije glavne akterice i pokretačice ovog dana su upravo dvije blogerice, Sara Rosso i Michelle Fabio, koje svoj život ne mogu zamisliti bez Nutelle.Na stranici www.nutelladay.com možete pronaći na stotine recepata s Nutellom, možete vidjeti 50 načina kako jesti Nutellu, 10 znakova kako ćete znati da ste o njoj ovisni ili pak 10 razloga zašto je Nutella bolja od dečka. Ukoliko imate zanimljivo iskustvo kako i kada ste prvi puta probali Nutellu, tamo ga možete podijeliti ili pročitati priče ostalih.  

Kako je Nutella kod nas popularna vjerujem da i među vama ima onih koji obožavaju ovaj čokoladni namaz i da biste se i sami htjeli priključiti slavlju. Sudjelovati možete tako da ćete danas uz sliku kako npr. jedete Nutellu ili pozirate s teglicom, u svojim omiljenim aplikacijama poput twittera, instagrama ili pinteresta dodati hashtag #nutelladay.  

Ja nisam jedna od onih kojoj je žao staviti Nutellu u kolač, tako da sam se među više od 700 recepata sa stranice odlučila za ovaj Cheesecake, a vama preporučujem da pronađete svog favorita ili da jednostavno uzmete žlicu i navalite na teglicu, jer upravo to sada radi veći dio svijeta.

Cheesecake s Nutellom

Sastojci:   
              
1.5-2 banane                 
70 g zobenih pahuljica     
300 g krem sira (može i kremasti svježi sir)                  
80 g smeđeg šećera           
1 veliko jaje (ili 2 mala)                  
3 žlice Nutelle (može manje ili više, po želji)    

Priprema:  
1. Upalite pećnicu na 160C i ostavite da se grije.
2. Kalup obložite papirom za pečenje.
3. U jednoj posudici zdrobite bananu vilicom i dodajte joj zobene pahuljice. Sve dobro promiješajte. Na dno kalupa izlijte smjesu i poravnajte.
4. Mikserom izmiksajte sir do kremaste strukture. Dodajte mu šećer i ponovno miksajte do kremaste strukture. Dodajte jaje i još malo miksajte dok se sve ne spoji. Izlijte u kalup na smjesu zobenih pahuljica i banana.
5. Nutellu malo otopite na laganoj vatri, zatim ju isipajte u kalup na smjesu od sira. Nožem prođite kroz smjesu i napravite šare.
6. Stavite peći oko 20-25 minuta.
7. Prohladite kolač malo na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite u frižider da se hladi barem 2 sata prije konzumiranja.  

Ukoliko niste ljubitelj zobenih pahuljica, podlogu možete napraviti i od 130 g petit beurre keksi, 80 g maslaca i 2 žlice šećera.    

Felice giorno della Nutella!

 

Sanju možete pratiti i na njezinom blogu Domaćica, kao i na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.