Kolumne 24. siječnja 2018.

Proteinske tortilje s tunom i chia sjemenkama

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada jednom otkrijete tortilje i jednostavnost pripreme jela s njima, tada su samo mašta i kreativnost granica. Prvi recept ikada s tortiljama koji sam isprobala prije mnogo godina, bile su one klasične s mljevenim mesom, salsom, grahom, kukuruzom…Zapečem ih u rerni sa sirom i budu zaista fantastične. I dan danas radim taj klasični recept koji ukućani, malo je reći, obožavaju.

No, tortilje sam znala puniti i “na slatko” s voćem i čokoladom te su i tako super ukusne. Zaista su jedna od najzahvalnijih baznih namirnica. Radila sam i hrskavi čips od njih koji je uz neki umak savršena domaća grickalica.

 

Možda vas zanima... Detox salata s narom, klementinama i klicama Kolumne

 

CJELOVITI OBROK ZAMOTAN U TORTILJU

Kada želimo zdraviju i cjelovitiju verziju kupim integralne tortilje sa sjemenkama i jednako su ukusne. Nedavno sam baš imala tih integralnih tortilja, općenito volim tunjevinu na sve načine, a htjeli smo i nutritivno izbalansiran obrok s dosta proteina i vlakana. Tako su nastale ove tortilje koje su prefine. Odličan su izbor kao obrok u bilo koje doba dana, ujutro, navečer ili čak i iza treninga.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Tuna jest ona iz konzerve no poanta je recepta, osim što je zdrav i proteinski, da se na njega ne gubi puno vremena. Ako imate dimljenu tunu, svježu ili losos, još bolje.

Evo vam recepta za super proteinske tortilje gotove za desetak minuta.

SASTOJCI (za 2 osobe):

4 integralne tortilje sa sjemenkama, 1 velika konzerva tunjevine Rio Mare u vlastitom soku (bez masnoće ili eventualno izabrati u maslinovom ulju), 4 domaća jaja, 2-3 žličice chia sjemenki, 2 stručka mladoga luka, crvena dimljena paprika, himalajska sol, krupno mljeveni šareni papar, origano/timijan, svježa čili papričica

Po želji: Sriracha hot sauce, tabasco hot smoked sauce, chilli u prahu ili domaći umak od rajčice začinjen čilijem i češnjakom

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

POSTUPAK:

1.Na malo ulja u tavi popržite sitno sjeckani mladi luk, njegov bijeli dio. Samo kratko, pa na to dodajte konzervu tune i posolite i popaprite. Dodajte sitno sjeckano malo čili papričice. Pirjajte par minuta. Dodajte origano i timijan. Dodajte 2 žličice chia sjemenki da se lagano poprže.

2. U jednoj zdjelici istucite 4 jaja koja ste malo posolili. Izlijte jaja na tunu ravnomjerno te razlijte preko cijele količine tune ravnomjerno po tavi. Dodajte dimljenu crvenu papriku. Malo izmiješajte i pustite na laganoj vatri da se jaja ispeku i sjedine s tunom. Dobiti ćete nešto poput omleta. Pospite po svemu sitno sjeckani zeleni dio mladog luka i još jednu žličicu chia sjemenki.

3.U tavi napravite + preko omleta tako da dobijete 4 ravnomjerna trokuta. Žlicom smjesu rasporedite na sredinu tortilje. Po želji dodajte malo svježeg sira i još mladog luka. Zarolajte. Po želji ako imate toster možete ju malo “zagrillati” no ukusna je i bez toga djela. Prelijte nekim ljutkastim crvenim umakom na bazi rajčice i čilija.

Ove proteinske tortilje s tunom su stvarno bomba, prepune vlakana, proteina, ljutkastih začina i mladoga luka za dozu antioksidansa. Nakon jedne ja sam se i prejela, a dosta dugo drže i sitima zbog proteina u tuni, jajima i chia sjemenkama,koje su osim proteina bogate i vlaknima.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Možda vas zanima... Salata s ciklom i prokulice u panceti Kolumne Možda vas zanima... Geeketina izvanredna zimska večera Kolumne

 

Geeketu potražite na bloguFacebookuInstagramu!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.