Kolumne 11124 prikaza 04. ožujka 2019.

Quiche od poriluka i sira - slana torta koju obožavamo

Nikolina's Kitchen
Predjelo, ručak ili užina. Ne zahtijeva previše vremena, jako je fino i vizualno odlično izgleda.

Za one koji se s njim nisu još susreli, quiche je nešto kao slana pita, podloga je od prhkog tijesta i gore ide nadjev. Nadjev može imati mnogo varijacija koje se uglavnom kombiniraju sa smjesom vrhnja i jaja. Ova verzija je s porilukom, zdrav i fin obrok.

Našu novu kolumnisticu Nikolinu možete pratiti na blogu Nikolina's Kitchen i Instagram profilu.

 

 | Author: Nikolina's Kitchen Nikolina's Kitchen

Za prhko tijesto trebat će vam:

  • 250 g oštrog brašna
  • 120 g hladnog maslaca
  • pola žličice soli
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žutanjka

Za nadjev:

  • 200 g krem sira
  • preostalo kiselo vrhnje
  • 2 žlice čvrstog jogurta
  • 2 jaja
  • manji poriluk
  • 1 mladi luk
  • neka šunka po želji, najbolje kuhanu u ovitku (dosta je 10 dkg)
  • sir gauda 10 dkg
  • 3 žlice parmezana
  • začini po želji (preporuka: sol, papar, suhi bosiljak, češnjak u granulama)

Postupak pripreme:

  1. Brašno stavite na radnu podlogu, hladni maslac narežite na ploškice i prstima smrvite sa brašnom. Zatim ubacite žutanjke, sol i vrhnje i zamijesite prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobijete ujednačenu kuglu tijesta zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak barem pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Poriluk narežite na manje kolutiće, dobro operite i prokuhajte nekih 5 minuta. U zdjelu stavite
  3. sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Kada ste to sve lijepo promiješali stavite začine po vašoj želji. Probajte okus.
  4. Kada vam je smjesa fina i dovoljno slana u nju ubacite jaja i ocijeđeni poriluk. Dobro promiješati.
  5. Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga da vam po veličini paše u zdjelu, tako da imate dovoljno i za rubove.
  6. Prenesite ga u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotate oko valjka i prenesete.
  7. Nježno utisnite u kalup, izbodite vilicom do dna da se ne napuhne i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C 10 minuta.
  8. Izvadite iz peći, stavite nadjev i vratite u pećnicu na još 35-40 minuta.

Tips&Tricks ako niste još vješti s prhkim tijestom:

  • neka vam svi sastojci budu hladni
  • ne mijesite ga previše da se maslac ne otopi
  • bodite vilicom do dna prije pečenja da se ne digne
  • prhko tijesto je dovoljno masno da ne treba mastiti dno posude, čak ne treba ni papir za pečenje

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.