Meni se to nedavno dogodilo, samo mi je odjednom zamirisao mamin pileći rižoto. Nigdje u blizini ništa slično se nije kuhalo. Taj virtualni miris me je poput vremenskog stroja vratio u djetinjstvo, bezbrižno i fino. Sjetila sam se njegovog okusa, mirisa i mame koja ga je često pripremala. Poželjela sam ga i ja napraviti, nazvala sam mamu i pitala recept. Recept za "bezbrižno djetinjstvo u loncu" tako da, kad god se sama poželim vratiti, mogu i znam kako.
Sastojci:
- 3 veća crvena luka
- 1.5 dcl paradajz umaka
- 2 prstohvata soli
- 500 g pilećeg mesa
- prstohvat suhe mješavine začina
- Oko 1.5 l vode
- Prstohvat crvene paprike
- Prstohvat papra
- 400 g riže
Priprema:
1. Narežite crveni luk i prodinstajte ga na ulju s malo soli i 1.5 dcl paradajz umaka.
2. Meso (bijelo meso, bocke, krila..) začinite suhom začinskom mješavinom. Stavite na luk te zalijte s oko 700 ml tople vode. Treba sve biti taman preliveno. Dodajte malo crvene paprike i papra. Ostavite da se kuha. Voda će isparavati pa slobodno svako malo dolijte još vode kako bi meso stalno bilo pod vodom.
3. U međuvremenu operite 400 g riže.
4. Kada je meso gotovo (onda kada se počne odvajati od kosti) dodajte mu rižu i ponovno sve prelijte toplom vodom taman da pokrije. Kako se riža bude kuhala, tako će voda isparavati. Svako malo sve zajedno lagano promiješajte i podlijevajte s još tople vode sve dok riža ne bude skuhana.
5. Isprobajte okuse. Dodajte još soli ili papra ukoliko treba.
6. U gotovo jelo umiješajte svježeg ili sušenog peršina i poslužite.
Dobar tek!