Kolumne 05. svibnja 2014.

Salata i ravioli s mladim lukom

lorenka salata.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Lorenka je mladi luk prvo kombinirala s gljivama i šparogama u salati, a potom je njime napunila raviole.

Blogerica Lorenka u naš se izazov uključila s dva recepta. U prvom je mladi luk spojila s uvijek dostupnim shiitake gljivama i sezonskim šparogama, a kombinaciju dodatno podignula stavivši creme fraiche kao podlogu. U drugoj pak kombinaciji, zamijesila je domaće raviole koje je napunila smjesom od mladog luka i mozzarelle.
 

Salata od mladog luka, shiitake gljiva i divljih šparoga

Sastojci:
0,02 dcl konjaka
100 g mladog luka
100 g divljih šparoga
100 g shiitake gljiva
50 ml creme fraiche
Sol i papar po želji
50 g maslaca

Priprema:
1. Očistiti mladi luk, šparoge i narezati na duljinu od cca 8 cm, gljive očistiti i narezati krupnije.
2. Na maslacu popržiti povrće, zaliti s konjakom te kratko flambirati.
3. Servirati na creme fraiche.
4. Začiniti sa soli i paprom.
 

Ravioli s nadjevom od mladog luka i mozzarelle
Sastojci

Tijesto za raviole oko 30 komada:
250 g glatkog brašna
1,75 dl vrele vode
1/2 žličica soli
Obruč promjera 8 cm

Nadjev za 30 komada:
400 g mladog luka
100 g maslaca
250 g naribane mozzarelle

Priprema:
Ravioli
1. U brašno umutiti vodu, i sol.
2. Zamijesiti te staviti u zdjelu. Poklopiti mokrom krpom i ostaviti da odstoji 1 sat. Napomena: ne smije se mijesiti više puta jer će tijesto postati žilavo.
Nadjev
1. Mladi luk očistiti, sitno nasjeckati, sotirati na maslacu, dodati naribanu mozzarellu.
2. Tijesto razvaljati na 1 mm debljine. S obručem promjera 8 cm izraditi krugove, staviti pola žlice nadjeva na svaki krug.
3. Namočiti s vodom pola ruba kruga, preklopiti gornji dio tijesta, "cik cak" lijepiti tijesto. Na tavi raviole kratko popržiti, dodati vruću vodu u tavu i kratko kuhati 4 min. Ako vam je ostalo mladog luka, narezati na sitne ploškice,sotirati kratko na maslacu. Po želji miksati u blenderu.
4. Raviole servirati na kremi od mladog luka uz salatu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.