gastro postao
Đurđica i Lorenka obožavavaju jednostavna i lagana jela koja savršeno pristaju svakoj prigodi. Lorenka je za Gastro čitatelje spremila jednostavnu salatu od rajčice, patlidžana i bosiljka za koju tvrdi da se hladna savršeno slaže s roštiljom ili pečenom ribom.
Dok sezona patlidžana još traje, a cherry rajčice možete kupiti na gotovo svakoj tržnici, iskoristite ovaj recept za zgodan prilog glavnom jelu.
Salata od pečene cherry rajčice, patlidžana i bosiljka
Za 4 osobe
Sastojci:
4 srednja patlidžana
30 dkg cherry rajčice – žute i crvene
Svježi bosiljak – šaka
Maslinovo ulje
Bijeli papar
Sol
Aceto balsamico
Priprema:
- Izrezati patlidžane s korom na kolute debele 2,5 cm, svaki kolut prerezati na 4 dijela
- Patlidžane posoliti, pouljiti, staviti u pećnicu na papir za pečenje, ako je potrebno tijekom pečenja dodati maslinovog ulja.
- Očistiti cherry rajčice, pouljiti, staviti na papir za pečenje i peći dok se lagano ne karameliziraju.
- Nakon 30 min ostaviti sve da se ohladi.
- Lagano promiješati u zdjeli s aceto balsamicom, maslinovim uljem, solju i svježim bosiljkom.
- Poslužiti ohlađeno. Odličan prilog uz roštilj ili pečenu ribu.
- Tako pripremljeno držati do tjedan dana u frižideru.