Kukuruzna zlevanka slani je – ili slatki! – kolač sjeverne Hrvatske, jedan od onih za koji mnogi s uvjerenjem govore. ”Moja baka je pekla najbolju!” Jednostavni i cjeloviti sastojci, brza priprema i beskrajne varijacije – to je jelo koje savršeno ulazi u našu kategoriju tehnike srijedom i koje ćete, nakon što ga prvi put napravite, peći još mnogo puta u personaliziranim varijantama.
Iako kukuruzno brašno slovi za “teško” tekstura ovog kolača daleko je od kompaktnog ili gumastog. Mnoštvo proteina garantira zasitnost i snažnu pjenastu strukturu tijesta, a osim samog možete ga posluživati uz namaze ili nareske, voće ili pekmeze. Sjajan je topao, a izvrstan i hladan što ga čini odličnim odabirom za sve obroke, od ručka, večere, međuobroka sve do sutrašnjeg doručka.
Derza Fanistori
Potrebno (za okrugli kalup promjera 24 cm, četvrtina je samo 280 kcal):
- 120 g žutog kukuruznog brašna
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 2 jaja
- 40 g ulja (ja stavim pola suncokretovog, pola maslinovog)
- 200 g sira, podijeljeno napola
- 100 g kefira (ili tekući jogurt)
- ulje za premazati kalup
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Odabrani pleh za pečenje premažite uljem.
- u zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, a zatim dodajte jaja, ulje, pola sira i kefir. Pjenjačom promiješajte da dobijete glatko tijesto.
- Tijesto ulijte u kalup, poravnajte pa na njega u hrpicama rasporedite preostali sir (ovo nije obavezno, možete sav sir umiješati u tijesto, ali ovako dobijete zgodan izgled “mjesečeve površine” i živopisnu teksturu).
- Špatulom malo zagladite hrpice sira pa stavite kalup u ugrijanu pećnicu.
- Pecite oko 30 minuta na 200°C ili uz ventilator na 180°C. Svaka pećnica je različita pa provjerite stanje nakon 25 minuta: ako je zlevka zlatnosmeđa na vrhu i ako se rub kolača odmaknuo od ruba posude – pečena je.
- Izvadite zlevku iz pećnice i bar desetak minuta pričekajte prije rezanja.
Derza Fanistori
Ja sam svoju zlevku danas pojela uz češnjovku, salatu i paradajz, no i sama dovoljno je slasna da bude vrlo zadovoljavajući obrok. Kukuruzno brašno opskrbljava vas s mnogo vlakana, a mnoštvo proteina iz jaja, sira i kefira držat će vas dugo sitima.
Sve što ne pojedete odmah (a to će rijetko biti slučaj) možete ohladiti pa držati jedan dan na sobnoj temperaturi, a nekoliko dana u hladnjaku. Hladna zlevanka odličan je doručak, prava porcija i pol, pogotovo s malo pekmeza koji volite – za odličnu slatko-slano kombinaciju.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!