Kukuruzna zlevanka slani je – ili slatki! – kolač sjeverne Hrvatske, jedan od onih za koji mnogi s uvjerenjem govore. ”Moja baka je pekla najbolju!” Jednostavni i cjeloviti sastojci, brza priprema i beskrajne varijacije – to je jelo koje savršeno ulazi u našu kategoriju tehnike srijedom i koje ćete, nakon što ga prvi put napravite, peći još mnogo puta u personaliziranim varijantama.
Iako kukuruzno brašno slovi za “teško” tekstura ovog kolača daleko je od kompaktnog ili gumastog. Mnoštvo proteina garantira zasitnost i snažnu pjenastu strukturu tijesta, a osim samog možete ga posluživati uz namaze ili nareske, voće ili pekmeze. Sjajan je topao, a izvrstan i hladan što ga čini odličnim odabirom za sve obroke, od ručka, večere, međuobroka sve do sutrašnjeg doručka.
Potrebno (za okrugli kalup promjera 24 cm, četvrtina je samo 280 kcal):
- 120 g žutog kukuruznog brašna
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 2 jaja
- 40 g ulja (ja stavim pola suncokretovog, pola maslinovog)
- 200 g sira, podijeljeno napola
- 100 g kefira (ili tekući jogurt)
- ulje za premazati kalup
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Odabrani pleh za pečenje premažite uljem.
- u zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, a zatim dodajte jaja, ulje, pola sira i kefir. Pjenjačom promiješajte da dobijete glatko tijesto.
- Tijesto ulijte u kalup, poravnajte pa na njega u hrpicama rasporedite preostali sir (ovo nije obavezno, možete sav sir umiješati u tijesto, ali ovako dobijete zgodan izgled “mjesečeve površine” i živopisnu teksturu).
- Špatulom malo zagladite hrpice sira pa stavite kalup u ugrijanu pećnicu.
- Pecite oko 30 minuta na 200°C ili uz ventilator na 180°C. Svaka pećnica je različita pa provjerite stanje nakon 25 minuta: ako je zlevka zlatnosmeđa na vrhu i ako se rub kolača odmaknuo od ruba posude – pečena je.
- Izvadite zlevku iz pećnice i bar desetak minuta pričekajte prije rezanja.
Ja sam svoju zlevku danas pojela uz češnjovku, salatu i paradajz, no i sama dovoljno je slasna da bude vrlo zadovoljavajući obrok. Kukuruzno brašno opskrbljava vas s mnogo vlakana, a mnoštvo proteina iz jaja, sira i kefira držat će vas dugo sitima.
Sve što ne pojedete odmah (a to će rijetko biti slučaj) možete ohladiti pa držati jedan dan na sobnoj temperaturi, a nekoliko dana u hladnjaku. Hladna zlevanka odličan je doručak, prava porcija i pol, pogotovo s malo pekmeza koji volite – za odličnu slatko-slano kombinaciju.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!