Kolumne 19. listopada 2021.

Slana galetta s bukovačama i crnim vinom

Galette s bukovačama i crnim vinom foto: SLAVONKA
gastro postao gastro.24sata.hr
Budući da nam se bliži sezona ispijanja kuhanog vina, vrijeme je da napravimo malu uvertiru s korištenjem vina u jelu

Ovo je onaj recept iz kategorije - ružan, a fin. Galette mora biti takvog rustikalnog izgleda, to je dio njenog šarma. Okus je, dakako, najbitniji, a to je ono u što ćeš se zaljubiti, garantiram…

Imaj na umu da su sastojci dostatni za pripremu galette promjera 22 cm pa po potrebi udvostruči količine. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Kolumne

 

Sastojci za tijesto:

  • 50 ml hladne vode
  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • Žličica soli
  • 1,5 žlica šećera

Nadjev: 

  • 300 g svježih bukovača
  • 1 crveni luk
  • 150 ml crvenog vina
  • Jaje za premaz

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Priprema:

  1. Prvo pripremi punjenje kako bi se malo ohladilo. Bukovače nareži na trakice, a luk nasjeckaj.
  2. Na tavu dodaj dvije žlice ulje pa poprži luk na tome. Prži 10 minuta dok ne postane lijepe zlatne boje.
  3. Dodaj na luk bukovače pa pospi prstohvat soli i dinstaj na umjerenoj vatri pet minuta.
  4. Sve podlij vinom i pusti da se dinsta dok se vino ne reducira - otprilike 10 minuta.
  5. Kušaj pa posoli i popapri po ukusu. Ostavi da se ohladi.
  6. Pripremi tijesto. Brašnu dodaj sol, šećer i hladni maslac narezan na kockice. Prstima utrljaj maslac u brašno kako bi dobila mrvičasto tijesto. Zatim dodaj hladnu vodu i umijesi tijesto.
  7. Na radnu površinu stavi papir za pečenjem, a na taj papir stavi tijesto. Razvaljaj ga na promjer od otprilike 28 - 30 cm.
  8. Rasporedi fil po sredini tijesta, ali ostavi 2 cm čistog ruba. Preklopi taj rub prema unutra i zajedno s papirom prebaci na protvan pa premaži rub razmućenim jajetom.
  9. Peci na 180 stupnjeva 25 - 30 minuta, dok galette ne poprimi lijepu zlatnu boju. Posluži uz mascarpone.

Nakon ručka baci oko na blog Slavonka!

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.