Ovo je onaj recept iz kategorije - ružan, a fin. Galette mora biti takvog rustikalnog izgleda, to je dio njenog šarma. Okus je, dakako, najbitniji, a to je ono u što ćeš se zaljubiti, garantiram…
Imaj na umu da su sastojci dostatni za pripremu galette promjera 22 cm pa po potrebi udvostruči količine. Dobar tek!
Sastojci za tijesto:
- 50 ml hladne vode
- 300 g glatkog brašna
- 200 g hladnog maslaca
- Žličica soli
- 1,5 žlica šećera
Nadjev:
- 300 g svježih bukovača
- 1 crveni luk
- 150 ml crvenog vina
- Jaje za premaz
Priprema:
- Prvo pripremi punjenje kako bi se malo ohladilo. Bukovače nareži na trakice, a luk nasjeckaj.
- Na tavu dodaj dvije žlice ulje pa poprži luk na tome. Prži 10 minuta dok ne postane lijepe zlatne boje.
- Dodaj na luk bukovače pa pospi prstohvat soli i dinstaj na umjerenoj vatri pet minuta.
- Sve podlij vinom i pusti da se dinsta dok se vino ne reducira - otprilike 10 minuta.
- Kušaj pa posoli i popapri po ukusu. Ostavi da se ohladi.
- Pripremi tijesto. Brašnu dodaj sol, šećer i hladni maslac narezan na kockice. Prstima utrljaj maslac u brašno kako bi dobila mrvičasto tijesto. Zatim dodaj hladnu vodu i umijesi tijesto.
- Na radnu površinu stavi papir za pečenjem, a na taj papir stavi tijesto. Razvaljaj ga na promjer od otprilike 28 - 30 cm.
- Rasporedi fil po sredini tijesta, ali ostavi 2 cm čistog ruba. Preklopi taj rub prema unutra i zajedno s papirom prebaci na protvan pa premaži rub razmućenim jajetom.
- Peci na 180 stupnjeva 25 - 30 minuta, dok galette ne poprimi lijepu zlatnu boju. Posluži uz mascarpone.
Nakon ručka baci oko na blog Slavonka!