Kolumne 22. kolovoza 2017.

Stancija Stare staze, Kršan – ljubav na drugi pogled

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
U blizini Labina, a još bliže Plominu nalazi se selo Kršan i u njemu restoran u čije tjestenine i domaći sladoled s tartufima smo se zaljubili još prošle godine. Ove godine smo tu ljubav samo učvrstili, a obišli smo i cijelo polivalentno imanje.

Kao što naše ime EatOutZagreb govori samo za sebe, sve troje živimo u Zagrebu, a uz suradnju s najboljim gastro portalom Gastro.hr djelujemo i na našoj Instagram i Facebook straniciNaša ljubav prema hrani često je ljubav na daljinu budući da se radi o restoranima širom svijeta, ali njegujemo ju s pažnjom i odanošću.

Ljubav na daljinu. Nije neka fora. A opet, uz ponešto strpljenja i volje kada smo u Istri odvozimo dvadesetak minuta od Pazina ili desetak od Labina i dođemo do Kršana i sad već uz pokrenutu tradiciju uživamo u okusima koje nudi kuhinja Starih staza.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Chef konobe Stare staze radio je godinama u renomiranom restoranu Zigante u Livadama, mlad je čovjek voljan stalno istraživati, no s naglaskom na lokalnoj kuhinji i domaćoj hrani. A Istra obiluje divnim okusima i sljubljivanjem finih sastojaka, od kojih se mnogi nalaze baš autohtono u Istri. Rekli su nam, također, kako se u projektu okupilo nekoliko prijatelja iz lokalne sredine i odlučili su se tome posvetiti do kraja. I to se i vidi.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Cijelo imanje ne sastoji se tek od kuće u kojoj je restoran. Ono je veliko, prostrano. Pri ulazu pogled seže u široka dvorišta puna maslina, smokvi i ostalog pomno odabranog raslinja. Uz to i dječje igralište lijepo uklopljeno u prirodu. Dakle roditelji – vaša djeca će se imati gdje igrati dok čekaju hranu.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


 Ali molimo pažnju! U blizini je i vanjski bazen. Upozorite djecu na to. I nekoliko kuća za odmor i boravak do 18 osoba. Kako nas sve zanima kao da smo babe s prozora iz zaleđa Labinštine, vrlo ljubazni konobar (koji nas je posluživao i prije godinu dana) nas je proveo kroz cijelo imanje i pokazao sve ono čime se s razlogom ponose. Uz bazen nalazi se i dvorana za vjenčanja.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Iako smo bili popodne i bio je topao sunčan dan, vidjeli smo u mašti sliku kako je tu lijepo kad padne mrak, osvijetli se bazen i dvorana pokraj. Na trenutak nam je došlo i da zakažemo svadbu tamo. Ok, prošao nas je trenutak, vratimo se hrani, a u bazen ćemo skočiti nešto kasnije (tu fotografiju ovaj put, nažalost, ipak nećemo podijeliti s vama).

Ručak smo započeli košaricom toplih peciva uz fino ekstra djevičansko maslinovo ulje Zahtila. Terasa je u hladu raslinja, no svejedno nam je odmah na početku iznimno godila Kozlovićeva rashlađena malvazija. 
Naručili smo i goveđu juhu. Opravdala je naša očekivanja, ukusna i domaća.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Iza juhe stiže nam pašta, fina i mirisna: pljukanci s crnim tartufima te ravioli punjeni sirom s guščjom jetrom i porilukom. Od prošle godine sjećamo se i tjestenine s boškarinom i kravljom skutom. Sve je bilo izuzetno, pasalo nam je i lagano klizilo niz nepce poput kapljice na rubu naše orošene čaše vina.

 

Možda vas zanima... ŽMINJ ISTRA: Šetimana od pašte Kolumne

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Ovaj put nismo uživali u njihovim odličnim biftecima i nismo jeli carpaccio od tune, škampa ili boškarina, ali smo iza tjestenina svakako inzistirali na njihovom domaćem sladoledu od tartufa.

 

Možda vas zanima... Bili smo u avanturi lova na tartufe u šumi u Istri Kolumne

 

Za vas smo čak snimili i kratki video koji vam ovdje pokazujemo. U videu naš omiljeni konobar vrlo zvanično navlači snježno bijele pamučne rukavice koje mu stoje kao salivene, dolazi do našeg stola i nad posluženu posudu s dvije kuglice sladoleda, umakom i preljevom kreće ribati tartuf. Za ljubitelje tartufa, a mi to jesmo, ovo je zvuk koji bi mogli slušati cijele godine, a miris koji se proširi osjećati barem svaki treći dan.
 



I nakon deserta – desert! Nemoguće, prošaptat ćete. Ali ne – itekako je moguće. Uživali smo i u divnom desertnom vinu – Prelac muškatu koji je bio ledeno ohlađen i u vrlo elegantnim čašama tankog stakla, koje su pojačale izvrstan dojam.

Ostanimo pri kraju još moment uz vinsku listu. Osim bogate liste malvazija, njih desetak (Benvenuti, Degrassi, Kabola, Kozlović, Radovan, Matošević Alba, Coronica, Festigia Laguna, Medea Montiron), ponešto chardonnaya i nešto siromašnije liste pjenušaca (tek Freixenet i Perla Bianca), od crnih vina izdvajamo teran Coronica i merlot Festigia, odlična vina. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Volite li tjesteninu, ne okolišajte. Volite li ribu ili meso - također. Hrana je ukusna, usluga odlična, a atmosfera ugodna i idilična. 

REZIME: 

STANCIJA STARE STAZE Kršan 26, Kršan Istra


Web adresa: http://www.stare-staze.com
Radno vrijeme: ponedjeljak - nedjelja 12-23h 
Telefon: 052 863 259

Hrana: 4/5 
Usluga: 5
Atmosfera: 5


Cijena: primjerena kvaliteti namirnica i pripremljene hrane; ručak uz piće po osobi oko 150 - 250 kuna  (naš opisani odabir iznosio je 180 kuna po osobi – piće uključeno u cijenu)

Možda vas zanima... Konoba Ribarnica Volosko: Užitak u ribi Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.