Kolumne 5160 prikaza 16. ožujka 2019.

Starinska savijača s jabukama - od tijesta do sočnog nadjeva

Nevena Josipović
Ako želiš napraviti savijaču kakvu je radila tvoja baka, vodi se receptom Gastrolovke Nevene s bloga Mama drama...

Našim bakama to je bila jedna od omiljenih slastica. Ja se sjećam da je moja baka uvijek stavljala grožđice koje kao dijete nisam voljela, ali sada ih ipak volim naći u savijači.

Savijača se radi s vučenim tijestom za kojeg trebate imali malo strpljenja, ali ne brinite, uz ovaj recept napravit ćete ga s lakoćom. U sam nadjev možete dodati i žlicu krušnih mrvica, ali nije nužno.

 

Možda vas zanima... Domaći kroasani - jedini recept koji će vam trebati Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Za tijesto će vam trebati:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2,5 dcl mlake vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja

Za nadjev:

  • 1 kg očišćenih jabuka
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice grožđica

Postupak pripreme nadjeva:

  1. Ja uvijek prvo pripremim nadjev, iako znam da će mi jabuke potamniti, ali nema veze, i ovako će se peći u pećnici. Stoga jabuke očistite i naribajte.
  2. Dodajte šećer i grožđice te promiješajte. Ako imate izrazito slatke jabuke šećer naravno smanjite, ja sam imala ovaj put nešto kiselkastije pa sam dodala malo više šećera.

 

Možda vas zanima... Mileram torta zbog koje će te prozvati slastičarem Kolumne

 

Priprema tijesta:

  1. Zatim napravite tijesto. U posudu stavite brašno, pa dodajte jaje, malo soli, ulje i lagano krenite mijesiti rukom dodajući mlaku vodu.
  2. Kako tijesto budete mijesili ono će vam se dosta hvatati za ruke, ali nemojte odustati, što ga više budete mijesili to će vam se sve manje hvatati za prste. Tijesto je spremno kada vam se oblikuje u kuglu i kada vam se više ne lijepi za ruke. Prvo pravilo je da ne dodajete više brašna nego što treba, jer ćete u početku misliti kako je tijesto dosta ljepljivo ali to će nestati.
  3. Kada ste umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu, premažite s malo ulja, te stavite u nauljenu tepsiju i u pećnicu na 50°C 10 minuta, s tim da vrata pećnice budu otvorena.
  4. Na stol stavite stolnjak i malo ga pobrašnite.
  5. Tijesto izvadite iz posude i stavite na sredinu stola. Lagano ga pospite brašnom, tek toliko da ga oklagijom možete razvaljati.
  6. Tijesto razvaljajte oklagijom koliko možete, ništa ne radite na silu. Kada ste vidjeli da s oklagijom više ne možete onda nastavite s rukama. Svaki kraj razvlačite prstima prema sebi. Tijesto se razvlači s jagodicama prsta,a ne noktima, jer i tu ljudi znaju griješiti.
  7. Kada je tijesto tanko i kada se kroz njega vidi to je to.
  8. Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Rubove tijesta odrežite nožem da dobijete pravokutnik ili kocku.
  9. Sada možete savijaču zarolati tako što ćete rubove lagano prebaciti rukama, a zatim nastaviti sa stolnjakom, prvo s jedne strane do sredine, zatim s druge. Dobit ćete dvije štruce koje možete prerezati na veličinu tepsije u kojoj ćete ih peći.
  10. Prije pečenja premažite ih s malo ulja i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno – smeđu boju.
  11. Kada se ohladi pospite ju šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.