Kolumne 10. listopada 2018.

Štrudle od janjetine i vrganja - savršeni jesenski zalogaji

foto: Zvonimir Ferina
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno se sjećate nedavnog posta o Štrudlafestu na koji sam se išla inspirirati za svoje štrudle. Naime, uoči trećeg druženja s blogerima smo dobili zadanu temu, jela s tijestom, a mene je dopalo ono vučeno.

Pošto sam do sad razvlačila tijesto za neke standardne nadjeve, htjela sam vidjeti što se sve može. Naravno, oduševila sam se idejom janjetine u štrudli i svakako sam htjela to isprobati, uz svoje neke sitne preinake.

No kako janjetinu neki vole, a neki ne, htjela sam napraviti još jednu štrudlu koja će biti za one sklonije bezmesnoj varijanti. Sezonu vrganja smo, rekla bih, iskoristili na najbolji mogući način i ubacili ih u recept.

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 obilna prstohvata soli (ili četiri normalna u malim prstićima poput mojih)
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice octa
  • mlaka voda

Nadjev od janjetine:

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,5 kg mljevene janjetine
  • žlica crvene paprike
  • ružmarin, peršin
  • 200 grama ovčjeg sira
  • sol, papar
  • ulje, maslac

Nadjev od vrganja:

  • 1 glavica luka
  • 800 grama vrganja
  • sol, papar
  • dvije žlice kiselog vrhnja
  • peršin
  • ulje, maslac

Ove varijante štrudle sam radila prvi put i moram priznati da sam u konačnici bila poprilično zadovoljna rezultatom te vam s veseljem dijelim i recepte.

Krenula sam od nadjeva da bi se na vrijeme ohladio i bio spreman za stavljanje na razvučeno tijesto. Na malo ulja sam prodinstala sitno sjeckanu glavicu luka, standardno proplakala usput jer mi nije palo na pamet da su tik pored mene svi KichenAid uređaji među kojima je bila i sjeckalica. Što znači da sam rezala luk i plakala gledajući u sjeckalicu koja bi me toga spasila.

Na lijepo prodinstani luk koji je već uhvatio malo boje sam dodala žlicu crvene paprike, sitno sjeckani češnjak i mljevenu janjetinu. Vjerojatno bi se većina vas protresla na ideju mljevene janjetine, ma i ja bih zaboga, nema do one s ražnja ili ispod peke ali vjerujte mi, isplatilo se.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Dinstala sam sve skupa dok meso nije promijenilo boju uz dodavanje malih komadića maslaca tu i tamo. Ne previše. Samo malo da nije suho. a da ne zalijevam vodom ili temeljcem. Kad je meso bilo skoro pa gotovo, posolila sam i poparila, dodala sam sitnosjeckani ružmarin i peršin te skinula nadjev s vatre da se stigne prohladiti do tijesta.

U isto vrijeme sam spremala i nadjev od vrganja. Opet krećemo s glavicom luka dinstanom na ulju, ovaj put bez crvene paprike. Na prodinstani luk sam dodala vrganje i opet koji komadić maslaca dok je trebalo masnoće.

Posolila sam i pustila da se dinsta opet dok umalo nisu bili gotovi. Dovršit će se u pećnici. Ubacila sam na vrganje sjeckani svježi peršin, umiješala dvije žlice kiselog vrhnja, posolila i popaprila te i taj nadjev pustila da čeka svoj red i prohladi se do tijesta.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Jedini recept za tijesto koji sam do sad isprobala. Funkcionira svaki put i ne odričem ga se tako brzo dok se ne ohrabrim na isprobavanje i drugih varijanti. Za sad, ovaj je nepogrješiv.

Inače radim jednu štrudlu i radim je od prepolovljenih količina. Sad sam odmah umiješala 1 kg brašna. A zašto sam bila tako hrabra? Jer sam bila blagoslovljena KitchenAidom u kuhinji i nisam morala sama mijesiti tijesto rukama već sam samo sretno gledala kako nastaje predivno podatno tijesto. Bez muke.

U ovo čudo od aparata sam ubacila brašno, ulje, ocat i sol te pomalo dodavala mlaku vodu dok se sve brašno nije pokupilo iz zdjele i zdjela ostala čista, a tijesto mekano. KitchenAidu je za to trebalo par minuta, a meni inače za pola kilograma brašna na ruku treba 15-20 minuta dobrog treninga.

Ne zaboravite probati je li tijesto savršeno! Nikad zaboravljeni trik, primite se za ušnu resicu, tijesto na dodir mora biti isto kao ona.
Za sad me ni ovaj trik nije iznevjerio kao ni još jedan kojeg se pobožno držim. Naime, nakon što je KitchenAid odradio svoje, još sam ja nekoliko puta zamijesila tijesto na ruke na pobrašnjenoj podlozi i nekoliko puta ga udarila o stol. Da. To se mora. Podijelila sam tijesto na dvije kugle i pustila ih malo pobrašnjene da odmaraju poklopljene otprilike 20-ak minuta.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Za to vrijeme, pošto smo bili na druženju s blogerima, iskoristila sam vrijeme taman da vidim što drugi spremaju i popijem koju čašu finog vina vinarije obitelji Puklavec koja su kasnije savršeno odgovarala uz gotove štrudle. Nakon što je tijesto odmorilo, bilo je vrijeme za razvlačenje.

Kuglu po kuglu sam malo razvaljala uz pomoć valjka, na neki oblik pravokutnika, pošteno nauljila i pustila da tako nauljeno stoji još koju minutu, a za to vrijeme sam ja u nadjev od janjetine naribala bogato paškog sira. Naribala sam još malo i nakon što sam stavila nadjev na štrudlu. Da ne bi nedostajalo.

I krenula sam razvlačiti tijesto. Uvijek krenem od sredine prema van, na gornjem dijelu dlanova ga vučem prema van i prstima dovršim. Tijesto je bilo toliko podatno i divno da se nisam uplašila da će pucati niti na sekundu. Obrezala sam i one deblje rubove što su ostali da cijelom površinom ostane samo savršeno tanko tijesto.

Na razvučeno tijesto sam rasporedila nadjev. Inače sam nadjev stavljala na krajeve no na Štrudlafestu je gospođa Mirjana koja je držala radionicu rekla da se nejednako rasporedi nadjev po tijestu i onda se tako zarola pa sam ovaj put tako i napravila.

Zarolala sam sve u jednom komadu jer sam htjela da budu deblji komadi i to je bilo to. Prerezala sam savijače na pola, da mi savršeno odgovaraju u protvan, premazala ih mješavinom ulja i vode i pustila da se peku na 190°C 15 minuta zatim sam ih opet premazala uljem i vodom te pustila da se peku još 20 minuta na temperaturi od 180°C.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Naravno, dužina pečenja ovisi o pećnici tako da svakako budite spremni da se pečenje može produžiti ili biti nešto kraće. Gledajte kako vaše štrudle napreduju.

Uz štrudlu od janjetine sam pripremila i brzinski umak. U pola litre jogurta sam umiješala dva češnja češnjaka koja sam prvo zgnječila malo nožem a zatim još sitno nasjeckala, soli i papra, vlasca te malo soka limuna. Moram priznati da je savršeno odgovarao uz štrudlu.
 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina


Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu u nastavku.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.