Kolumne 06. srpnja 2015.

Tajlandske pogačice od ribe

Tajlandske pogacice
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Ribu sam uvijek povezivala s ljetom i laganijom prehranom pa vam svakako predlažem da probate ove pogačice

Kako su stigle vrućine sve je češće na tanjuru. Osim laganih juha ili tradicionalnih gradela tražila sam neobičniji način pripreme i pronašla ga u tajlandskoj kuhinji. Ove sočne i ukusne pogačice kombiniraju mnoštvo različitih okusa u pravu egzotičnu eksploziju. Osim okusom i teksturom oduševile su me i jednostavnom pripremom.

Tajlandske pogacice2 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Sastojci

Za pogačice:

  • 400 g ribljeg fileta (koristila sam smrznuti bakalar)
  • 1 žlica soja sosa
  • svježi korijandar i peršin
  • 1 žličica sjeckanog chillija
  • 1 žličica curry praha
  • 2 češnja češnjaka
  • komadić đumbira (veličine palca)
  • ½ limete (korica i sok)
  • 1 jaje
  • 2 -3 mlada luka
  • 60 g graška
  • sol, papar
  • krušne mrvice
tajlandske pogacice3 | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

Za umak:

  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žličice sjeckanog chillija
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • 2 žlice octa
  • 1 žličica gustina
  • sol

Priprema:

  1. Filete ribe bez kosti isječemo na manje komade te stavimo u multipraktik. Pulsiramo par puta dok ne dobijemo grubu pastu. Dodamo soja sos, grubo sjeckani korijandar i peršin, chilli, curry, fino nasjeckani češnjak i đumbir, koricu i sok limete i jaje te pulsiramo još par puta dok se sve ne sjedini. Po želji dodamo sol i papar.
  2. U posudu stavimo grašak i nasjeckani mladi luk te dodamo smjesu s ribom. Pospemo sa žlicom – dvije krušnih mrvica i provjerimo konzistenciju.
  3. Ako možemo oblikovati pogačice bez da se raspadaju smjesa je spremna za pečenje. Smjesa mora biti sočna ali kompaktna.
  4. Pržimo ih na biljnom ulju par minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju (kokosovo ulje je također dobar izbor).
  5. Ove pogačice odlično idu uz sweet chilli umak koji je jednostavan za pripremu. U posudu stavimo vrlo sitno sjeckan češnjak i chilli te šećer, vodu i ocat, kuhamo 1- 2 minute i pred kraj dodamo gustin.
  6. Pogačice serviramo uz umak, posute natrganim korijandrom i sjeckanim mladim lukom.

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.