gastro postao
Ribu sam uvijek povezivala s ljetom i laganijom prehranom pa vam svakako predlažem da probate ove pogačice
Kako su stigle vrućine sve je češće na tanjuru. Osim laganih juha ili tradicionalnih gradela tražila sam neobičniji način pripreme i pronašla ga u tajlandskoj kuhinji. Ove sočne i ukusne pogačice kombiniraju mnoštvo različitih okusa u pravu egzotičnu eksploziju. Osim okusom i teksturom oduševile su me i jednostavnom pripremom.
Sastojci
Za pogačice:
- 400 g ribljeg fileta (koristila sam smrznuti bakalar)
- 1 žlica soja sosa
- svježi korijandar i peršin
- 1 žličica sjeckanog chillija
- 1 žličica curry praha
- 2 češnja češnjaka
- komadić đumbira (veličine palca)
- ½ limete (korica i sok)
- 1 jaje
- 2 -3 mlada luka
- 60 g graška
- sol, papar
- krušne mrvice
Za umak:
- 1 češanj češnjaka
- 2 žličice sjeckanog chillija
- 2 žlice šećera
- 4 žlice vode
- 2 žlice octa
- 1 žličica gustina
- sol
Priprema:
- Filete ribe bez kosti isječemo na manje komade te stavimo u multipraktik. Pulsiramo par puta dok ne dobijemo grubu pastu. Dodamo soja sos, grubo sjeckani korijandar i peršin, chilli, curry, fino nasjeckani češnjak i đumbir, koricu i sok limete i jaje te pulsiramo još par puta dok se sve ne sjedini. Po želji dodamo sol i papar.
- U posudu stavimo grašak i nasjeckani mladi luk te dodamo smjesu s ribom. Pospemo sa žlicom – dvije krušnih mrvica i provjerimo konzistenciju.
- Ako možemo oblikovati pogačice bez da se raspadaju smjesa je spremna za pečenje. Smjesa mora biti sočna ali kompaktna.
- Pržimo ih na biljnom ulju par minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju (kokosovo ulje je također dobar izbor).
- Ove pogačice odlično idu uz sweet chilli umak koji je jednostavan za pripremu. U posudu stavimo vrlo sitno sjeckan češnjak i chilli te šećer, vodu i ocat, kuhamo 1- 2 minute i pred kraj dodamo gustin.
- Pogačice serviramo uz umak, posute natrganim korijandrom i sjeckanim mladim lukom.
Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.